31 Mayıs 2010 Pazartesi

REÇELLİ MUFFİN

Muffin yapmayı da yemeyi de çok seviyorum ben.Bizimkilerde bayıldıgı için sık sık yapar oldum bu aralar.Çilek reçelli muffin de bunlardan biri.Ama siz arzu ederseniz istediginiz reçelle yapabilirsiniz.İşte tarif:
REÇELLİ MUFFİN MALZEMELERİ:
2 adet yumurta
yarım su bardagından biraz fazla toz şeker
1 su bardagı süt
yarım su bardagından biraz fazla sıvıyag
1 şişe Dr.Oetker vanilya aroması veya bir paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşıgı kakao(istenirse kakao eklenmeden sade yapılabilir)
7-8 yemek kaşıgı çilek reçeli(veya başka bir reçel)
aldıgı kadar un
Yumurta ve şekeri köpürünceye kadar mikserle çırpıyoruz.Daha sonra süt,sıvıyag ve vanilyayı ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.Sonra içine reçelimizi ilave edip bir kez daha karıştırıyoruz. Son olarak elenmiş un,kabartma tozu ve kakaoyu da ekleyip tekrar karıştırıyoruz.Ve muffin kalıplarına kaşıkla koyup paylaştırıyoruz.Muffinlerin üstünde 1 veya 2 parmaklık boşluk bırakıyoruz ki kabarması iyi olsun ve taşmasın.Ve önceden 180C ısıtılmış fırına veriyoruz ve pişiriyoruz.Pişince ılıdıktan sonra üstünü istenirse yine reçelle süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

28 Mayıs 2010 Cuma

MAYONEZLİ TAVUK


Çok yakın bir dostumun tavsiyesiyle dün denedigim bir tarif mayonezli tavuk.Gerçi fırında tavuk yaparken üzerine mayonez sürüyorum ama tencere yemegi olarak denememiştim.Ama sonuç umdugumdan da iyi oldu.Mayonezin tadı patateslere ve havuca da sindi.Yumuşacık ve leziz oldu anlayacagınız.İşte tarif:
MAYONEZLİ TAVUK YEMEGİ MALZEMELERİ:
  • Tavugun istenilen herhangi bir yeri
  • 2 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet domates
  • tuz,pul biber,kekik
  • 2 yemek kaşıgı mayonez
Patatesler ve havuç soyulduktan sonra istenilen şekilde dogranır.(kalın olursa daha iyi çünkü kısık ateşte pişecegi için hamur gibi olmasın).Sarmısaklar(ikiye bölünecek),kuru sogan ve domates de soyulduktan sonra dogranır.(özellikle sogan iri iri dogranır)Tavuklar yıkanır ve bütün malzemeler derince bir kaba alınır ve üstüne baharatlar ve mayonez eklenerek bir güzel karıştırılır.Bütün malzemeler iyice harmanlandıktan sonra(istenirse ketçap da konulabilir ama ben koymadım bir daha ki sefere ketçapda ekleyecegim)tencereye alınır ve kısık ateşte pişirilir(kesinlikle su ve yag eklenmeyecek ve kısık ateşte pişecek).Bütün malzemeler pişince altı kapatılır.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

ÇİG BÖREK ve SİNANGİL SÜPRİZİ

Çiğ böregi ilk defa ögrencilik yıllarımda Eskişehir de yemiştim.O kadar lezzetliydi ki.Orada yedigim böregin tadı hala damagımda.Geçen gün aklıma düştü bende evde yapayım dedim.Sonuç gayet memnun ediciydi.Bu arada Sinangil unları bana süpriz yemek kartları göndermiş.İçinde benim ve birçok arkadaşımın tarifinin bulundugu ve Anneler günü özel yazan tarifler.Arkadaşlarıma da dagıtıyorum ve onlarda görebilecekleri yerlere yapıştırıyorlar.Sinangile teşekkür etmek istiyorum blogum aracılıgıyla.Ve ayrıca üzerine şöyle bir not var Sinangile tarifinizi gönderin sizin isminizle sinangil paketlerinde yayınlansın.Şansınızı denemek isterseniz Sinangil.com.tr ye kayıt olmanız yeterli. Ve işte hepinizin bildigi tarif:
ÇİĞ BÖREK HAMUR MALZEMELERİ:
3 Su bardagı Sinangil Böreklik un

1 tatlı kaşıgı tuz
su
İç Harcı Malzemeleri:
250 gr.kıyma
1 adet kuru sogan
tuz,karabiber
yarım çay bardagı su
sıvıyag(kızartmak için)
Unu derin bir kaba alıyoruz ve içine tuzunu ekleyip azar azar su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklıgında bir hamur elde ediyoruz.Diger tarafta kıymayı çig olarak bir kaba alıyoruz ve üstüne soganı rendeliyoruz.Üzerine tuzunu,karabiberini ve yarım çay bardagı suyunu ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Hamurumuzdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp unlu zeminde merdane veya oklava ile daire şeklinde merdane açıyoruz.Hazırladıgımız harçtan hamurumuzun bir kenarına üstüne sürüp yarım ay şeklinde kapatıyoruz.Ve kenarlarına iyice bastırıyoruz ki harç dışarıya çıkmasın.Derin bir tencereye sıvıyagı alıyoruz(2 su bardagı kadar) ve kızgın hale getiriyoruz.Ve kızan yagın içine böreklerimizi atıp her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartıyoruz.
Afiyet olsun. 

24 Mayıs 2010 Pazartesi

KREM ŞANTİLİ MUFFİN

Hemen hemen 1 haftadır Alanyadaydık.O yüzden yeni tarif ekleyemedim ve sizleri ziyaret edemedim.Ama dönüşümüzde ilk işim bir muffin denemesi oldu.Bu tarifi pembetatlar arkadaşımızdan aldım ve ben çok begendim.Ve yine bu tarifi Krem Şantili Tatlılar etkinligini üstlenen arkadaşıma gönderiyorum ve kolay gelsin diliyorum.İşte tarif:
KREM ŞANTİLİ MUFFİN MALZEMELERİ:
  • 3 Adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardadı süt
  • 1 şişe dr.oetker şişe vanilya aroması veya 1 paket vanilya
  • yarım su bardagı sıvıyag
  • 1 paket Sinangil kabartma tozu
  • 3 yemek kaşıgı kakao
  • istenilen kadar damla çikolata
  • aldıgı kadar Sinangil kek un
Üzeri için:
  • 1 paket toz kakaolu krem şanti,süt ve Dr. oetker süsleme şekerleri
Yumurta ve toz şekeri mikserle iyice çırpıyoruz.Diger malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Ve muffin kalıplarına paylaşıtırıyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Bu arada kakaolu krem şantiyi üstündeki tarife göre hazırlayıp buzdolabında sogumaya bırakıyoruz.Pişen muffinleri fırından çıkardıktan sonra üzerlerine 1'er tatlı kaşıgı süt gezdirip sogumaya bırakıyoruz.Krem şantiyi krema torbasına koyup muffinlerin üzerini süslüyoruz.Ve süsleme şekerleri serpiyoruz.
Afiyet olsun.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

DOGUM GÜNÜ MENÜSÜ

Efenin arkadaşının dogum günü için cumartesi evlerine gittik.Efe ve tabii ki bizler inanılmaz güzel bir gece geçirdik.Çocuklarımız aynı yaşta oldugu için oynamaya bir türlü doyamadılar.Hatta ogluşumun göz kapagı morardı oturup aglamadı bile oyuna devam etti.Gecenin sonunda ayrılık vakti gelince kızılca kıyamet koptu.Hiçbiri evine gitmek istemediler.Çocuk olmak çok güzel.Dogum günün kutlu olsun minigim.Saglıklı ve mutlu güzel yıllar diliyorum sana.

Dogum günü çocugumuzun pastası.Vişneli ve çikolata parçalıydı.
Kaya Korugu turşusu.Çok ilginç bir turşuydu ben hayatımda ilk kez yedim ve çok begendim.Bol sirke ile hazırlamış bir turşu.Kaya koruğunun salatası da yapılıyormuş.Tarifi sonra yayınlayacagım.
Mercimek köftesi.Benim en sevdiklerimden.Turşuyla beraber yemesine doyamadım.Tarifi gelecek.
Cevizli kurabiye.Benim kurabiyelelerle pek aram yoktur ama bu nefis olmuştu.Yakında tarif gelecek.


Ve en son olarak patatesli börek.Arkadaşım bir kısmının üstüne yumurta sarısı sürmüş bir kısmına ise tahinli karışım sürmüş.İkisini de denedim gayet güzeldi.Tarifler yakında.

14 Mayıs 2010 Cuma

ETLİ KARIŞIK DOLMA


Dolmayı ben zeytinyaglı sevmeme ragmen bizimkiler et canavarı oldugu için arada etlisini de yaparım.Üzerine de sarmısaklı yogurt oldumu evdekiler bayram eder.İşte o bayram günlerimizden arta kalan etli dolma tarifim.Bu arada Sweet(tatlı) Blog ödülüne beni layık gören arkadaşlarım Muhteremle geziye,Neşeli günler,Ballı cimcime ve şeker perisi arkadaşlarıma teşekkür etmek  istiyorum.Bence sizler daha tatlısınız ve iyi ki varsınız.Ve bu ödülü bütün arkadaşlarıma gönderiyorum.Sevgiler.
ETLİ KARIŞIK DOLMA MALZEMELERİ:
  • 2-3 adet dolmalık kabak
  • 2-3 patlıcan
  • 3 adet dolmalık biber
  • 250-300 gr.kıyma
  • pirinç(ben her dolma için 1 veya 1,5 yemek kaşıgı kadar pirinç ekliyorum)
  • 2 adet kuru sogan
  • yarım yemek kaşıgı domates salçası
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • yarım demet maydanoz
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • tuz,kırmızı toz biber,karabiber
  • yarım limon suyu
Kabak ve patlıcanları ortadan ikiye bölüyoruz ve dolma oyacagı ile veya tatlı kaşıgı ile içlerini oyuyoruz.Biberlerin üst kısımları kesilerek çekirdek kısımlarını çıkarıyoruz.Soganı yemeklik dogruyoruz.Mayadanozu da dograyıp sogana ekliyoruz.İçine kıyma,salçalar,baharatlar,limon suyu,sıvıyag ve pirinç ilave edilerek iyice yogruyoruz.İçleri oyulmuş kabak,patlıcan ve biberlere pay ederek pirinçli kıymalı karışımı dolduruyoruz.Üzerlerini domates ile kapatıp ve tencereye yerleştiriyoruz.Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak suya salça,tuz ve az limon suyu ilave ederek dolmaların üstüne boşaltıyoruz.Üzerine bir tabak kapatıyoruz ve pirinçler lapa olmayacak şekilde kısık ateşte pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

12 Mayıs 2010 Çarşamba

ETİMEK TATLISI




Yalancı ekmek kadayıfı da diyorlar bu tatlıya ama ben etimek tatlısı demeyi daha uygun görüyorum.Fotograflama fırsat kalmadan az kalsın yenilip bitirilecekti tatlı.Hatta ucundan acıcık da oglum yemiş zaten.Bizimkiler çok sevdigi için sık sık yapıyorum.Eger denemek isterseniz işte tarif:
ETİMEK TATLISI MALZEMELERİ:
  • 1 paket tuzsuz etimek
Şerbeti için:
  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı kaynar su
Muhallebisi için:
  • 5 su bardagı süt
  • 1-1,5 çay bardagı toz şeker
  • 1 kahve fincanı su
  • 3 yemek kaşıgı bugday nişastası
Krem şantisi için:
  • 1 poşet toz krem şanti
  • 1,5 su bardagı süt
  • çikolata rendesi(üstüne serpmek için)
İlkönce şerbetini hazırlayalım.Şekeri yanmaz yüzeyli bir tencereye alalım ve su katmadan kavuralım.Şeker eriyince üstüne sıcak suyu ekleyelim ve topaklanan şeker açılıncaya kadar kaynatalım.Etimekleri borcama(kare olacak)dizelim.Hazırladıgımız şerbeti etimeklerin üzerine dökelim.
Muhallebisi için gerekli malzemelerin hepsini tencereye alalım kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.Muhallebi pişince ocaktan alıp mikserle az karıştıralım.Muhallebi ılınınca etimeklerin üzerine dökelim.Ve spatula ile veya kaşıgın arka kısmı ile düzeltelim.Muhallebisi soguması için dolapta veya açıkta bekletelim.Muhallebi soguduktan sonra krem şantiyi hazırlayalım ve üstüne muhallebinin üstüne yayalım.Ve en son olarak çikolata rendesi veya istedigniz herhangi bir şeyle süsleyip buzdolabına koyalım.1-2 saat veya daha fazla dolapta bekledikten sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun.

10 Mayıs 2010 Pazartesi

KURU DOMATESve BİBER SALATASI


Domates kurutmayı çok istedim fakat Antalyanın nemli ortamında kuruması zor oldu.Fırın da kurutma seçenegini de yeni ögrendim.Henüz denemedim ama mutlaka deneyecegim.Bu domatesleri annem bizim köyde kurutmuş yani tamamen dogal.Elime ulaşır ulaşmaz denemek istedim ve ortaya bu salata çıktı.
KURUTULMUŞ DOMATES VE BİBER SALATASI:
  • Kurutulmuş domates ve biber
  • az zeytinyagı
  • kekik
  • tuz hiç koymadım annem tuzla kuruttugu için tuzu yeterli geldi
Kaynayan suyun içine kurutulmuş domates ve biberlerimizi atıp 15 dk.kaynatıyoruz.Sonra çıkarıp dogruyoruz ve üstüne kekik ve sıvıyag ekliyoruz.
Afiyet olsun. 

7 Mayıs 2010 Cuma

ISPANAKLI VE LORLU SAÇ BÖREGİ

 Haftanın sonuna geldik ve bugün pazar kahvaltınız için aslında hepinizin bildigi bir tarif vereyim istedim.Ben en sevdigim hatta bayıldıgım bir börektir.Annem sık sık yapardı bize küçükken.Hatta annemden fazla hamur yogurmasını birde benim deyimimle şekerli ekmek yapmasını isterdim.O da hiç üşenmez yapardı.Canım annem benim.Artık birgünde şekerli ekmek tarifini veririm size.
ISPANAKLI VE LORLU SAÇ BÖREGİ MALZEMELERİ:
  • 2-2,5 su bardagı Sinangil böreklik un veya normal un
  • su
  • tuz
İÇ MALZEMESİ:
  • Yarım veya 1 kilo ıspanak
  • 2 adet kuru sogan
  • tuz,kırmızı toz biber,
  • istenilen miktarda lor
  • az sıvıyag

Hamuru için un ve tuz bir kaba alınır ve yavaş yavaş üstüne su ilave edilerek yogrulur.Kulak memesi kıvamına (bu kıvam açıklaması bana hep garip gelmiştir ama başka nasıl anlatacagımı bilemiyorum)gelince hamurumuz hazır demektir.İçi için soganlar yemekli dogranır,ıspanaklar ayıklanarak yıkanır ve oda dogranır.Soganları derin bir kaba alıyoruz ve üzerine az tuz ilavesi ile soganları ovuyoruz sonra ıspanakları üstüne koyup ovmaya devam ediyoruz.Ispanaklar ve soganlar tuzla ovulunca diriligini kaybediyor(bu yöntemle yaparsanız hemde ıspanagın besin degerini kaybetmemiş olursunuz)Sonra üstüne kırmızbiberini ve lorunu ekliyoruz.En son olarak az sıvıyag koyup karıştırıyoruz.İçimizde hazır artık.Hamurdan limon büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve oklava veya merdane ile unlu zeminde açıyoruz.Açılan hamurların uç tarafına içten koyuyoruz.Sonra yarım ay şeklide kapatıyoruz.Ve kızgın teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

5 Mayıs 2010 Çarşamba

SALÇALI BAKLA YEMEGİ

 Bakla aslında her insanın severek yedigi bir sebze degildir ama ben bayılırım.Daha önce bakla çorbasının tarifini vermiştim.Şimdi ise salçalı bakla yemegine geldi sıra.İşte tarif:
SALÇALI BAKLA YEMEGİ MALZEMELERİ:
• 1 kilo taze bakla
• 2 adet kuru soğan
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
• tuz,karabiber
• 3 su bardağı kaynar su
• bir miktar sıvıyağ
Taze baklaları başlarını alıp 3’e yada ikiye bölün. Bol suda yıkayın.Soganları yemeklik doğrayın.Sıvıyağı düdüklü tencereye alın. Dogramış oldugunuz soğanları ekleyin ve kavurun. Daha sonra salçayı da tencereye ekleyin, karıştırın.En son olarak baklaları ekleyin ve karıştırın ve yaklaşık 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin.Tencereye kırmızı toz biberini,karabiberini ekleyip karıştırın ve sıcak suyunu ilave edin.Tuzunu da istediğiniz ölçüde ilave edin.Orta hararetli ateşte düdüklü tencerede yaklaşık 20 dakika pişirin.Üzerine sarımsaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

KÖY EKMEGİ ve DOMATES SOSLU BİBER SOTE

 Sıcak sıcak ekmegim yeni çıktı fırından.Evin içini buram buram ekmek kokusu kapladı.Köy ekmegimin yanına bir de çok sevdigim domates soslu biber sote yaptım.Ekmegimi bandıra bandıra yedim.Buyrun hep beraber yiyelim arkadaşlar.
KÖY EKMEGİ MALZEMELER:
  • 500 gr.Sinangil köy ekmegi unu
  • 1.5 su bardagı su
  • 1 paket sinangil instant maya
  • az tuz
Bütün malzemeleri derince bir kaba alıp 10 dakika yoguralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Hamurumuzun üstünü nemli bir bezle örtüp sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakalım.1 saat bekledikten sonra hamura istedigimiz ekmek şeklini verelim(ben küçük ekmek şekili verdim).Yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştirelim ekmegimizi ve 1-2 saat kadar tekrar tepsi mayasının gelmesini bekleyelim.(ekmekler iki kat büyüklügüne ulaşana kadar yani)Ekmeklerimiz mayalanınca bir fırça yardımıyla ekmeklerin üzerini ıslatalım.Önceden 200C ısıtılmış fırında(fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kaba su koyalım be su ekmegimizin parlak olmasını saglayacaktır) yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.Ve sıcak sıcak ekmeklerimiz hazırdır.
Afiyet olsun.
DOMATES SOSLU BİBER SOTE MALZEMELER:
  • İstenilen kadar kırmızı taze biber
  • istenilen kadar yeşil taze biber(dolmalık biber olursa daha güzel oluyor)
  • 3-4 adet domates
  • tuz
  • az sıvıyag
Biberlerimizin çekirdeklerini çıkardıktan sonra istedigimiz şekilde kesiyoruz.Ben uzunlamasına dogradım.Domateslerimizi rendeliyoruz.Sıvıyagımızı tavaya alalım ve dogradıgımız biberleri yagda soteliyelim.Sotelenen biberlerin üstüne domates rendemizi ekleyelim ve en son olarak da tuzumuzu koyalım ve pişmeye bırakalım.
Afiyet olsun.