25 Kasım 2009 Çarşamba

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.Sevdiklerinizle beraber güzel bayramlar diliyorum.

24 Kasım 2009 Salı

MİLFÖYLÜ ŞÖBİYET TATLISI ve ÖGRETMENLER GÜNÜ


Yine işin kolayına kaçıp bir şöbiyet tatlısı yapayım dedim.Malum bayram geliyor ve tatlı ihtiyacı iki katına çıkıyor.Tabii ki şunu da söylemeden geçmeyeyim gerçek şöbiyet gibi asla olmuyor ama tadı güzel merak etmeyin.İnternetten araştırmlarım sonucunda bulmuştum ama kaynagını hatırlayamadım.Bu arada bütün ögretmenlerimizin de ögretmenler gününü kutluyorum.Denemek isteyenler için tarif:
Malzemeler:
  • 6 adet milföy hamuru
  • yarım su bardagı ceviz içi
  • 100 gr. tereyag(eritilip sogutulmuş)
İç malzemesi:
  • 1 su bardagı süt
  • 2 yemek kaşıgı irmik
  • fıstık veya fındık(üstüne serpmek için)
Şerbet malzemeleri:
  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı su
  • 1 tatlı kaşıgı limon suyu
İlk önce içi malzemesi için süt ve irmigi muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz ve sogumaya bırakıyoruz.Sonra şerbet malzemelerini bir tencereye koyup kaynatıyoruz şerbeti kıvam alınca limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz.Ve ılınmaya bırakıyoruz.
Diger tarafta milföy hamurlarının buzu çözüldükten sonra bıçak yardımıyla dörde bölüyoruz.(küçük kareler olacak)Milföy hamurlarının kenarlarına ılınmış muhallebiden koyup üzerine ceviz döküyoruz.Ve üçgen şekilde kapatıyoruz.Yaglanmış tepsiye dizip üzerine eritilip sogutulmuş tereyag gezdiriyoruz ve önceden ısıtılmış 180C fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklıgını geçiriyoruz ve ılınmış şerbetini döküyoruz.Şerbetini çekince üstüne fındık veya fıstık serpip servis ediyoruz.Tam anlamıyla dinlenince daha bir lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

23 Kasım 2009 Pazartesi

İÇLİ TATLI ve HEDİYEM VAR


 Bayram için veya normal zamanlarda düşünülebilecek güzel bir tatlı bence.Hele de içinde bolca ceviz olunca süper.Aslında benim şerbetli tatlılarla pek aram yok ama bu tatlıyı nedense çok severim.Eger bayram için tatlı arayışındaysanız denemenizi tavsiye ederim.Bu arada ilk defa hazır baklava yufkası aldım ve bayram için baklava denemesi yapacagım umarım başarılı olabilirim.Onu da daha sonra yayınlayacagım.


İçli Tatlı Hamur Malzemeleri:
  • yarım su bardagı süt
  • 1 adet yumurta
  • 150-200 gr oda sıcaklıgında margarin
  • 3-3,5 su bardagı sinangil un(unu azar azar dökerseniz kıvamını ayarlamak daha kolay olur)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • bir çimdik tuz
İç Malzemesi:
  • 1-1,5 su bardagı ceviz veya fındık
  • 1 çay kaşıgı tarçın
Şerbeti:
  • 3,5 su bardagı su
  • 3,5 su bardagı toz şeker
  • yarım limon suyu
Önce şerbeti kaynatıyoruz.Kaynadıktan sonra altını kapatmadan önce limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynamaya bırakıyoruz ve altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz.
Hamur için gerekli tüm malzemeleri çukur bir kapta 10 dakika kadar pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoguruyoruz.Sonra hamuru 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp ve içli köfte yapar gibi parmagımızla ortasına oyuyoruz.Ve içine ceviz tarçın karışımından koyup agzını kapatıp yuvarlıyoruz ve ters çevirip az yaglanmış tepsiye diziyoruz.Önceden ısıtılmış 180C fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Fırından çıkarınca bir boy ufak tepsiye alıp şerbetini döküyoruz.5 dakika sonra tatlıları kendi bulundugu tepside teker teker ters çeviriyoruz.10 dakika sonra aynı işlemi tekrar ediyoruz.(burada amaç tatlının her tarafının şerbeti çekmesi)2 saat kadar bekletiyoruz.Üzerine hindistan cevizi serpiyoruz.

Afiyet olsun. Güzel arkadaşım ahsen58'in bana göndermiş oldugu hediyeyi seve seve kabul ettim.Ve sizin aracılıgınızla kendisine teşekkür etmek istiyorum.

19 Kasım 2009 Perşembe

SEBZELİ BÖREK


Yedigim ilk an böyle güzel bir tat ve börek olabilir mi diye düşündüm.Hele benim gibi kırmızı biber sevdalıysanız bu tarif tam size göre.Yaptıgım misafirler de bayıldı.Deneyin bence pişman olmayacaksınız.Ve en önemlisi bu tarif kendisini severek takip ettigim muhteremleafiyetle'ye ait.
Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • yarım kilo ıspanak yapragı(köklerini atmayın dana önce tarifini verdigim salata 'yı yaparsınız)
  • 1 kilo haşlanmış ve kabugu soyulmuş kırmızı biber
  • 2 adet çig olarak rendelenmiş patates
  • 2 adet çig olarak rendelenmiş havuç
  • 1 büyük boy haşlanmış ve didilmiş tavuk gögsü
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • tuz,karabiber
  • 1 adet yumurta sarısı(üstüne sürmek için)
Birinci yufkayı mutfak tezgahının veya masanın üzerine serin.Üzerine sıvı yağdan sürün.İkinci yufkayıda onun üzerine yerleştirin.Sıvı yağ sürüp üzerine ıspanak yapraklarını çiğ olarak ve düzgün bir şekilde tek tek dizin.Tuzunu ve birkaç kaşık sıvı yağ serpmeyi unutmayın. Üçüncü yufkayı serip üzerine bütün olarak haşlanıp zarı soyulmuş kırmızı biberleri dizin.Yine tuz serpmeyi ve birkaç kaşık sıvı yağ koymayı unutmayın.Dördüncü yufkayı yerleştirin.Üzerine rendelenmiş çiğ patates ve havucu yerleştirin.(ben rende patates ve havucu kaynamış suda azıcık haşladım)Tuz,karabiber ve sıvı yağ serpin.Beşinci yufkayı yerleştirin.Üzerine haşlanıp didilmiş tavuk göğsünü yerleştirin.(bir daha ki sefere tavugun üstüne ya kaşar rendesi ya da beşamel sos dökecegim tavuklar yerken dökülüyor çünkü)Tuz,karabiber ve sıvı yağ dökün.Yufkanın kenar kısmını hafif içe katlayın.Bütün olarak rulo yapın.Ruloyu tam ortadan kesin.Fırın tepsisine yerleştirip üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ sürüp, ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Pişince dilimleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 Kasım 2009 Pazartesi

ISPANAK MÜCVERİ ve ISPANAK KÖKÜ SALATASI

Bu tarifi bizimevinascisi sitesinde okudugumdan beridir denemek için fırsat kolluyordum.En sonunda yapabildim.Bence daha çok hakvaltı için güzel ve degişik bir alternatif.Benimkinin görüntüsü pek güzel olmadı çünkü tavaya az yag koydugum için yapıştı.Ama arkadaşımızın sitesinde daha güzel gözüküyor tarif.
Ispanak mücveri malzemeleri:

  • yarım kilo ıspanak
  • yarım su bardagı haşlanmış pirinç
  • 2 adet yumurta
  • 2-3 yemek kaşıgı un
  • 1 adet kuru sogan(yemeklik dogranmış)
  • tuz,karabiber
  • sıvıyag(tavayı ıslatacak kadar)
Ispanakların yıkadıktan sonra yaprak kısımlarını koparın(köklerini atmayın çünkü salata var sırada) ve 2 parmak kalınlıgında dograyın.Yıkanmış ıspanakları süzgece alın ve üzerlerine 1 litre sıcak su gezdirin.Suyunu sıkın ve diger malzemelerle karıştırın.Sıvı yagla yaglanmış kızgın tavaya döşeyin ve alt üst çevirip kızarana kadar pişirin.

Ispanak kökü salatası malzemeleri:
  • 1 demet ıspanak kökü
Sos malzemeleri:
  • 1-2 diş sarımsak tuz ile dövülmüş
  • yarım limon suyu
  • zeytinyagı
  • tuz,kırmızıbiber,karabiber
Ispanakların köklerini tuzlu suya koyun kumlarından iyice arınmalarını saglayın bu suyu birkaç defa değiştirerek iyice yıkayın.Hiç kum kalmayacak şekilde arındırın.Kaynayan tuzlu suyun içine atın ve 5 dakika haşlayın.Süzgeçte iyice süzün ve ayrı bir yerde sos malzemelerini karıştırıp üstüne dökün.
Afiyet olsun.

13 Kasım 2009 Cuma

PORTAKAL SOSLU ETİMEK TATLISI


Bu tarifi Bisküvili pastalar etkinligini düzenleyen Aslı arkadaşımıza göndermek istiyorum.Etimeginde bir tür bisküvi oldugunu düşünerek tabii ki.
Malzemeler:
  • 1 paket tuzsuz etimek
  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı su
Muhallebisi için:
  • 1/2 paket eritilmiş margarin
  • 3 kahve fincanı sinangil un
  • 1 kg.süt
  • 8 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 paket sinangil vanilya
Portakal sosu için:
  • 1 su bardagı portakal suyu
  • 1 su bardagı su
  • 2 yemek kaşıgı bugday nişastası
  • 7 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 portakal kabugu rendesi
Etimekleri bir borcama sıralı bir şekilde diziyoruz.Toz şekeri bir tencereye alıyoruz ve kısık ateşte su koymadan eritiyoruz.Eriyen şeker iyice karamelize olunca üzerine suyu ilave edip şekerin çözülmesini bekliyoruz.Ve bu karşımla borcama dizdigimiz etimekleri ıslatıyoruz.Muhallebisiiçin yarım paket margarini bir tencerede eritiyoruz.Üzerine unu ekleyip kavuruyoruz.Sütünü ve şekerini ekliyip pişirmeye devam ediyoruz.Muhallebi kıvamına gelince 10-15 dakika mikserle çırpıp vanilyasını ekliyoruz ve sogumaya bırakıyoruz.Soguyan muhallebiyi etimeklerin üzerine yayıyoruz.Bu arada Portakal sosunu hazırlıyoruz.Portakalkabugu rendesi hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıyoruz ve koyulaşana kadar pişiriyoruz.Koyulaşınca içine portakal kabugu rendesini ekliyoruz ve sogumaya bırakıyoruz.Soguyan Portakal sosunu da muhallebinin üstüne döküyoruz.Ve buz dolabına koyuyoruz.İyice soguduktan sonra servise hazır demektir.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2009 Salı

SEMİRSEK-PİRİNÇLİ KIYMALI BÖREK(GAZİANTEP-KİLİS YÖRESEL YEMEGİ)

Ve yöresel tariflere devam ediyorum.Gaziantep denince akla hep baklava ve kebap geliyor biliyorum.Antepliler çorbalarında bile et kullanıyorlar.Bu börek de yine onların eseri ve farkındaysanız yine içinde et var.Ama bu muhteşem tat karşısında çok fazla söylenecek söz yok galiba.

İç Malzemesi:

  • 1 su bardagı pirinç
  • 100-150 gr kadar kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1'er tatlı kaşıgı tuz,karabiber,safran(safran bende yoktu kullanmadım)
  • 1,5 su bardagı kaynar su
  • Sıvıyag(kızartmak için)
Hamur Malzemesi:
  • 3-4 su bardagı Sinangil böreklik un
  • 1 paket Sinangil kuru maya
  • bir çay kaşıgının ucuyla karbonat
  • tuz ve su
  • hamuru açmak için un
Pilav için kıymayı az yag ile bir tencerede kavuruyoruz.Suyunu salıp çektikten sonra yemeklik dogranmış soganı koyup kavurmaya devam ediyoruz.Soganlarda kavrulunca üzerine yıkanmış pirinci ilave ediyoruz.Ve 5 dakika kadar pirinçle karıştırıyoruz.Sonra baharatlarını ilave ediyoruz.Ve en son olarak sıcak suyu ekleyip kapagını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra ılık hale gelinceye kadar bekliyoruz.
Hamuru için bütün malzemeleri çukurca bir kaba alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz.Üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalandırıyoruz.Mayalanan hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp un serperek merdaneyle fincan tabagı büyüklügünde açıyoruz.Çok kalın olmayacak.Açılan hamurun yarısına içten koyup diger yarısını üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını iyice yapıştırıyoruz ki pişerken açılmasın.Ve son olarak kızgın sıvıyagda böreklerimizi pişiriyoruz.
Afiye olsun.

8 Kasım 2009 Pazar

HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK


Uzun zamandır kek tarifi vermedigimi farkettim.Hazır Sinangil unlarım gelmişken bol bol kek yapmaya karar verdim.Ve bu hindistan cevizli kekde bunlardan ilki.İşte tarif:
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • yarım su bardagı yogurt
  • 1 su bardagı hindistan cevizi
  • 1 su bardagı Sinangil Tropik Aromalı Hindistan Cevizli kek unu(kabartma tozu içinde oldugu için kabartma tozu kullanmadım.)
  • yarım su bardagı nişasta
  • 1 yemek kaşıgı limon suyu
  • 1 paket sinangil vanilya
Yumurtaları ve toz şekeri beyazlaşana kadar mikserle çırpın.Sonra diger malzemeleri karıştırın.Bu arada Sinangil Tropik aromalı kek ununun içinde kabartma tozu oldugu için ve kabartma tozu eklemedim.Eger sizde bu unu kullanırsanız kabartma tozu eklemeye ihtiyacınız olmayacak.Karıştırdıgınız bütün malzemeleri yaglanmış kek kalıbına dökün.Ve önceden 175C ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

5 Kasım 2009 Perşembe

BULGURLU VE ISPANAKLI YUVALAMA(K.MARAŞ YÖRESİ)

 
Ve benim en sevdigim yemek.Annem bize sık sık yapardı biz küçükken.Bizde bayıla bayıla yerdik.Kahramanmaraş yöresine ait bir tarif bu yemek.Belki çay saatinde bile yenilebilir bir alternatif.İşte tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardagı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşıgı Sinangil normal un
  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası
  • tuz
  • istenilen kadar ıspanak
  • yogurt ve sarımsak(üstüne dökmek için)
  • tereyag ve kırmızı tozbiber(üstüne dökmek için)
Bulgurun üstüne sıcak su dökerek ıslanmaya ve kabarmaya bırakıyoruz.İyice şişmiş olan bulgura unu,yumurtayı,biber salçasını,tuzu katıp iyice yoguruyoruz.Hazırladıgımız karışımdan parçalar koparıp elimizi az suyla ıslatarak yuvarlıyoruz ve kaynayan suda diriligi gidene kadar haşlıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Ayrı bir yerde ıspanakları temizleyip sadece yaprak kısımlarını ayıklıyoruz.Yaprak kısımlarını ince ince dogradıktan sonra kaynayan suda 5 dakika kadar haşlıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Yine ayrı bir yerde sarmısaklı yogurdu hazırlıyoruz.Yogurdun içine ılımış ıspanakları ılınmış köfteleri ve tuzunu ekleyip karıştırıyoruz.Üstüne de tereyagında erittigimiz kırmızı biberi döküyoruz.
Afiyet olsun.

3 Kasım 2009 Salı

SİNANGİL UNLARIM VE OTLU KURABİYE


Sinangil 'den bekledigim paket dün kapımdaydı.Açar açmaz içinde ki çeşitli unları görünce altın bulmuş kadar sevindim inanırmısınız.Sinangil'e teşşekür etmek istiyorum.Ve bu unlarla neler yapabilecegimi şimdiden düşünmeye başladım bile.Ama daha önceden alıdıgım Sinangil normal unuyla yaptıgım otlu kurabiyenin tarifini vermek istiyorum sizlere.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta(oda sıcaklıgında olacak)
  • 2-3 yemek kaşıgı yogurt
  • 150 gr. margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • yarım su bardagı kaşar rendesi
  • 3 su bardagı Sinangil normal kek unu
  • 1 paket Sinangil kabartma tozu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 5-6 adet taze sogan
  • yarım tatlı kaşıgı tuz
  • bir tutam kırmızı toz biber
  • 1 adet yumurta sarısı(üstüne sürmek için)
Maydanoz,dereotu ve yeşil sogan yıkandıktan sonra küçük küçük dogranır.Un ve kabartma tozu hariç diger tüm malzemeler derince bir kaba konularak karıştırılır.Bu karışıma elenmiş Sinangil un ve Sinangil kabartma tozu eklenir yogrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir.Hamuru tezgah üstünde merdane ile açıp şekilli kalıplarla kesilip yaglanmış tepsiye dizilir.En son olarak üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

2 Kasım 2009 Pazartesi

NUTELLALI VEYA SARELLELİ KURABİYE


Yedigim en güzel kurabiye desem yanlış söylemiş olmam herhalde.İlk yaptıgımda resmen bir oturuşta hepsini yedik ama ikinci yapışımda biraz kuruttugum için sert olmuştu.O yüzden fırını dogru ayarlamak ve zamanında söndürmek önemli.Bu arada bu kurabiyede kabartma tozu olmadıgını farkedeceksinizdir.Ama yine de kabarıyorlar hafifde olsa.Bu güzel tarif
mutfaksirlari'na ait.Bu güzel tarif için ona yarıca teşekkür etmek istiyorum.

Malzemeler:

  • 1 su bardagı nutella veya sarelle(ben Almanyadan gelen nutoka diye bir ezme kullandım)
  • 2 su bardagı un
  • 100 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 adet yumurta(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 2 yemek kaşıgı kakao
  • damla çikolata(üstüne)
Bütün hamur malzemelerini çukur bir kaba alıp pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yogurun.Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp şekil verin ve tepsiye dizmeden önce damla çikolata serpin.Ve yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizin.Önceden 170C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.