29 Ocak 2010 Cuma

TURUNÇ REÇELİ

Sonunda bende yaptım turunç reçelini.Antalya gibi bir memlekette oturuyorum ama bugüne kadar turunç reçeli yapma fırsatım olmamıştı.Ama geçen gün yerlere dökülmüş turunçları görünce toplamadan edemedim.Baya da toplamışım iki kavanoz kadar turunç reçeli çıktı.Turuncun agızda bıraktıgı o buruk tadı çok seviyorum ben.Eger imkanınız varsa deneyin derim çünkü tadı çok güzel oluyor.
TURUNÇ REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 20-23 Adet turunç
  • 2 adet portakalın içi
  • 2 kiloya yakın toz şeker(şeker oranını damak tadınıza göre ayarlarsanız daha güzel olur)
  • yarım limon suyu
Turunçları bir güzel yıkayın ve dış kabuklarını rendenin ince tarafıyla ince bir tabaka halinde rendeleyin.Sonra kalan kabuklarını beyaz kısımlarına denk gelmeyecek şekilde soyun.Soydugunuz kabukları dilediginiz büyüklük de dilimleyin ve derin bir tencereye koyarak üstünü geçecek kadar su koyun ve ocaga koyun.Su kaynayınca turunçlar yumuşayana kadar daha kaynattın sonra suyunu süzüp tekrar üstüne su ekleyin Ama bu sefer ocaga koymayın.Ve 2 gün boyunca sürekli suyunu degiştirerek acısının çıkmasını saglayın.İkinci günün sonunda suyunu süzün,üstüne şekerini ve kabuklarını soyarak dogradıgınız portakalları ekleyin.Ve şeker suyunu salana kadar bekletin.Tahta kaşıkla şekerini karıştırın ve bir gece şekerde(ben 1 gece beklettim ama siz şeker eriyince ocaga koyabilirsiniz) bekletin.Ertesi gün baya bir sulanmış olacak.(hiç su eklemesi yapmayın)Tekrar ocaga koyun ilk önce yüksek ateşte kaynayıncada kısık ateşte pişmeye bırakın.Yaklaşık 40-50 dakika sonra yani piştikten sonra limonunu ekleyin ve 10 dakika sonra altını kapatın.Soguyunca kavanozlara doldurun.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2010 Çarşamba

ERİŞTELİ VE YEŞİL MERCİMEKLİ TERBİYELİ ÇORBA

Bu soguk havalarda içinizi ısıtacak bir çorba tarifiyle karşınızdayım.Çorba bizim evin olmazsa olmazlarındandır.Her yemegin yanına mutlaka çorba yaparım o yüzden.Yeşil mercimegin faydalarını bilmeyen yoktur aranızda.Özellikle çocuklarımız için bu çorba birebir.Bizim eriştemiz ev eriştesi o yüzden tadı daha güzel oluyor.Ama marketlerde satılan organik erişteler veya pazarda teyzelerin yaptıgı eriştelerden de alınabilir.Bu tarifi oktay ustadan aldım.Neyse çok uzatmayayım.İşte tarif:

MALZEMELER:
  • Yarım su bardagı yeşil mercimek(haşlayın)
  • 1 su bardagı kadar erişte
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 diş sarımsak
  • su
  • tuz
  • sıvıyag
Terbiyesi için:
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 kase yogurt
  • yarım limon suyu
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşıgı tereyag
  • bir tutam kuru nane
Soğanı ve sarımsağı ince doğrayıp sıvıyağda kavurun. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayan suya erişteyi ve haşlanmış mercimeği ekleyin. Diğer tarafta terbiyesi için karıştırma kabına unu, yumurtayı, yoğurdu ve limon suyunu ekleyerek çırpın. Terbiyesine önce soğuk su sonra çorbanın sıcak suyundan ekleyerek kıvamını açtıktan sonra çorbaya ekleyerek kıvamını bağlayın. Servis kasesine aldıktan sonra üzerine tereyağında kavrulmuş nane ekledikten sonra servis edin.
Afiyet olsun.

25 Ocak 2010 Pazartesi

BAKLAVALIK YUFKADAN KIYMALI BÖREK


Tekrar merhaba arkadaşlar.Efe'nin durumunu soran ve geçmiş olsun diyen bütün arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.Böyle zor zamanlarda arkadaşların destegi çok ama çok önemliymiş.Ben geçecegini bilsem de bunu insanın arkadaşlarının veya tanıdıklarının söylemesi insanı daha da bir güçlü yapıyormuş.Sayenizde daha iyiyim.Efe de daha iyiye gidiyor ve bu da beni çok sevindiriyor.İnşallah iz de kalmazsa daha çok mutlu olacagız.Ama buna da çok şükür.Ogluşum kıymalı böregi çok sever ama ben maalesef hamuru güzel açamadıgım için nasıl yapacagımı bilemedim.Ve yine işin kolayına kaçarak baklavalık yufkadan börek yaptım.Gayet güzel oldu ve Efe de severek yedi.Bu tarifi de sizlerle paylaşmak istedim.

MALZEMELER:
  • 12 adet baklava yufkası
  • 250-300 gr.kıyma
  • 3 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber
  • 2-3 yemek kaşıgı sıvıyag(iç harcı için)
  • 4-5 yemek kaşıgı sıvıyag(yufkanın aralarına sürmek için)
  • 1 adet yumurta sarısı(böreklerin üzerine sürmek için)
    Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyag ile orta ateşte, renkleri sararıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiber bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 3 parça olacak şekilde kesin.

    Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün.180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.

20 Ocak 2010 Çarşamba

SÜTTEN YANAN OGLUM ve ÇİKOLATA ŞELALESİ

8 gündür sütten yanan oglum için seferber olduk.Bu nasıl bir acıymış Allahım anlatmak imkansız.Kendime birşey olsa bu nedenli canım acımazdı.Ama sözkonusu insanın çocugu olunca acı tarif edilemez hal alıyor.Efe'nin çıglıkları hala kulagımda.Ama çok şükür ki yavaş yavaş atlatıyoruz.İyi bir tedaviyle birşeyi kalmaz dedi doktor.Ama onu bir de benim yüregime anlat doktor teyzesi dedim.Ne kadar zormuş anlatamam.Allahım kimseye evlatlarının acısını göstermesin.O kadar dikkat ederdim bu tarz kazalar yaşanmasın diye ama olmadı engel olamadım.Neyse ki süt oranı fazla degildi ama yine de çok fazla hasar verdi canıma.Çikolata şelalesini de oglumun keyfi yerine gelsin diye yaptım.Daha dogrusu kendi istedi.Bende Efe uyurken acılarımı sizlerle paylaşmak istedim.Üzerinden biraz zaman geçince anlatmak daha kolay oldu.Artık normal hayatımıza yavaş yavaş dönüyoruz.İnşallah tamamen geçince daha keyifli olacagım.


Çikolata Şelalesinin tarifine gelince.Bu arada tarifi mutfaksohbetlernden aldım.:
Malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 kahve fincanı un
  • 125 gr.çikolata(ben yarısını sütlü yarısını bitter kullandım.)
  • 75 gr.margarin
Yumurta, şeker ve un çırpılır. Çok çırpmaya gerek yok. Margarin ile çikolata ocakta eritilir. Eriyince karışıma katılır.Firın kaplarının içi yağlanır(ben küçük güveç kalıbı kullandım) ve yapışmasın diye un veya pudra şekeri serpilir.Kaplara bölünür.180-200 derecede 9-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

12 Ocak 2010 Salı

İMAM BAYILDI ve DOSTLUK BİLDİRİMİ


Buzluga yazdan attıgım patlıcanları yavaş yavaş tüketmeye başladık.Mevsiminde buzluga atılan patlıcan gerçekten leziz oluyor.Hemen bir misafir geldiginde veya canım yemek yapmak istemedigin de çıkarıyorum buzluktan.Hem pratik hem leziz.Dün de yine canım yemek yapmak istemedi ve buzluktan çıkardıgım patlıcanlarla imam bayıldı yaptım.
Bu arada sevgili lezzet-ikram ve sevdalitatlar beni dostluk bildirimine layık görmüşler.Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz.Bu blog sayesinde çok güzel arkadaşlıklar ve dostluklar edindim.İyi ki varsınız.Bu bildirimi dagıtmam gerekiyor ama ben yine dagıtamayacagım galiba.Çünkü hepiniz benim için ayrı ayrı degerlisiniz.Yani demem o ki Dostluk bildirimi hepinize gelsin.
İMAM BAYILDI MALZEMELER:
  • 5-6 adet patlıcan
  • 2 adet kuru sogan
  • yarım demet maydanoz
  • yeteri kadar sıvıyag(benim patlıcanlarım önceden kızartıldıgı için ayrıca kızartmak için yag kullanmadım.Eger siz kızartacaksanız ona göre sıvıyag ayarlamanız gerekmektedir.)
  • 4 adet domates
  • 5-6 diş sarımsak
  • 8 Adetyeşil biber
  • tuzikarabiber,kırmızı toz biber
  • bir miktar sıcak su
Patlıcanlarınızı alacalı soyun ve 4 adet biberle beraber kızgın yağda bütün halde her tarafı kırana kadar kızartın.Daha sonra patlıcanların ortasını altına gelmeyecek şekilde kesin.Diğer yanda bir tavaya sıvı yağı boşaltın ve kuru soğanları yemeklik doğrayıp ilave edip kavurun,kalan 4 adet sivri biberi ve sarımsağıda ince ince doğrayıp ekleyin bir iki kere karıştırdıktan sonra küp küp doğranmış domatesleri,tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave ederek iyice karıştırıp kavurun. Daha sonra bu iç malzemeyi patlıcanlarınızın içine doldurun. Ve üzerine kızartılmış biber koyun.İçine bir miktar sıcak su ekledikten sonra ocaga koyun ve pişmeye bırakın.Pişmesine yakın üstlerine ince kıyılmış veya bütün olarak maydanozunu ilave edin ve bir miktar piştikten sonra altını kapatın.
Afiyet olsun.

8 Ocak 2010 Cuma

BALKABAKLI ÇÖREK ve ÖDÜLÜM



Bu tarifi denemeyi uzun süredir istiyordum.Evde olması gerekenden fazla balkabagı olunca artık yapmak şart olmuştu bu çöregi.Aslında hem çörek hem ekmek tadın da bence.İçinde balkabagı oldugunu anlamıyorsunuz bile.Tabii ki evimizin küçük ferdi oglum da balkabagını böylece yemiş oldu.Aslında biraz kandırmaca oldu ama ne yapayım bazı şeyleri yedirmek için kırk takla atıyorum maalesef.Neyse bu tarifi 40firinekmek sitesinden aldım.Ve o site içinde daha deneyecegim birçok tarif oldugunu da belirtmek isterim.Bu arada beni sunshine ödülüne layık gören balböcükleri,gelincikmutfak ve pasakızımutfakta arkaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.Aslında bu ödülü dagıtmam gerekiyormuş ama ben aranızdan seçim yapamadım o yüzden hepinize yolluyorum.İşte tarif:
Balkabaklı Çörek Malzemeleri:
- 3¼ bardak beyaz un
- çeyrek tatlı kaşığı tuz
- 1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 250 gram balkabağı
- yarım su bardak süt
- ¼ paket tereyağı (65gram), yumuşak
- 1 yumurta
- Yarım bardak toz şeker
- yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşıgı toz şeker(üzeri için)
Kabağı küp küp doğrayıp küçük bir tencereye alın.Yarım bardak su ilave edip orta hararetli ocak üzerinde 15-20 dakika kadar veya kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilıyınca kabakları çatalla iyice ezip püre haline getirin.Unu, tuzu, kuru mayayı, tarçını ve şekeri geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü, tereyağını,yumurtayı ve kabak püresini karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ama biraz yapışık olabilir. Dinlendikçe daha kolay çalışılacak kıvama gelir. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 2 saat oda sıcaklığında bekletin.Hamuru mutfak tezgahı üzerine alıp iki eşit parçaya ayırarak 2-3 dakika daha yoğurun. Herbir parçayı düzgün bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin. Çöreklerin üzerlerine su sürüp biraz şeker serpin, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

6 Ocak 2010 Çarşamba

KAKAOLU KEK

Bir kek tarifiyle karşınızdayım.Tadı damağınızda kalacak ve bu yumaşıklıgı nasıl elde edebilmişim diyeceginiz türden bir kek kakaolu kek tarifim.Bu tarifi softbowl kek etkinligine göndermek istiyorum.Ve işte tarif:
Kakaolu Kek Malzemeleri:

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı elenmiş Sinangil kakaolu kek unu(veya normal un)
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 tepeleme yemek kaşıgı kakao
  • 1 su bardagı sıcak su
  • yarım su bardagından az eksik sıvıyag
Sıcak suyun üstüne kakaoyu ve vanilyayı elekten geçirerek ekliyoruz.Ve iyice karıştırıp oda sıcaklıgına gelene kadar bekliyoruz.Ayrı bir yerde derince bir kaba şekeri,unu ve kabartma tozunu elekten geçirerek koyuyoruz.Üstüne sıvıyagı ekliyoruz.Daha sonra sogumuş kakaolu karışımın dörtte birini unlu karışıma ekleyip mikser yardımıyla karıştırıyoruz.Geri kalan kakaolu karışıma yumurtaları ekleyerek çatal yardımıyla hafifçe karışana kadar çırpıyoruz.Yumurtalı kakaolu karışımı,unlu karışım içine üç seferde ekliyoruz ve her ekledigimiz de mikserin yüksek devirinde karışıma yedirene kadar karıştırıyoruz.Ve yaglanmış kek kalıbına dökerek önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

4 Ocak 2010 Pazartesi

PAÇANGA BÖREGİ


Yeni yılın ilk tarifiyle sizlere merhaba demek istiyorum.Umarım hepimizin 2010 senesinde tüm dilekleri gerçekleşir.Paçanga böregi benim ilk defa denedigim ve yılbaşında konuklarıma ikram ettigim bir lezzet.Aslında yılbaşı soframı da resimlemek istedim fakat kalabalık oldugumuz için buna fırsat kalmadı.Yaptıgım hindinin bile fotografı yok maalesef.Hepimiz aç oldugumuz için resimlerini çekemeden yemeye başladık.Çok uzun zamandır paçanga böregini denemek istiyordum yeni bir yıla girerken kısmet oldu.Hem kolay hem yemesi zevkli bir börekmiş.Ama açıkçası ben daha muhteşem bir lezzet bekliyordum çünkü o kadar methetmişlerdi ki bana.Yine de zevkle yedigimi söyleyebilirim.Ve benim tarifimle paçanga böregi.Bu arada bu tarifi 51.porselen demlik çay saati etkinliginin ev sahibi olan japoncekirdegi gönderiyorum.
Paçanga Böregi Malzemeleri:

  • 2 adet yufka
  • 150-200 gr çemensiz pastırma
  • 200 gr. rende kaşar(kaşar istenirse ince dilimler halinde de konulabilir)
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • sıvıyag(kızartmak için)
2 adet yufkayı üst üste koyuyoruz.(ben aralarına birşey sürmedim ama istenirse az sıvıyag gezdirebilirsiniz)Yufkaları 8 üçgen parçaya bölüyorsunuz.Bu arada pastırmaları ince ince dogruyoruz.Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük dogruyoruz ve biberlerinde çekirdeklerini ayıklayıp onlarıda ince kesiyoruz.Yufkaların kalın kenarına pastırma üstüne kaşar rendesi,biber,domates koyup sigara böregi gibi ama biraz daha kalın sarıyoruz.Tüm yufkalar ve iç bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.Ve kızgın yagda altını ve üstünü kızartıyoruz.Konuklarınıza sıcak sıcak servis ediyorsunuz.(sıcak yenmesi daha güzel oluyor soguyunca ilk yediginiz tadı alamıyorsunuz)
Afiyet olsun.