28 Şubat 2012 Salı

MAYALI POĞAÇA

Havalar yine iyice sogudu.Biz Antalyada inanılmaz üşüdük bu sene.Allah karın çok yagdıgı memleketklerde yaşayanlara yardım etsin.Mini buzul çagı geldi diyoruz ama eskiden yani 10-15 sene öncesine kadar böyle sert kışlar yaşardı ülkemiz.Uzun süredir böyle kışlar yaşamadıgımız için mini buzul çagı diyoruz.Belki de doga kendi kendini toparlıyor artık.Bu soguk günlerde evde yapılacak en güzel şey sıcacık bir çay yanına yine sıcak ve tazecik bir poğaça bence.Oglumla yaptık poğaçalarımızı.Tabii ki ona sade yani peynirsiz yaptık çünkü benim oglum bir peynir sevmez.Tarife gelince:
MAYALI POĞAÇA TARİFİ:
  • yarım su bardagı sıvıyag
  • 1,5 su bardagı ılık süt
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 1 yemek kaşıgı instant kuru maya
  • 2 yumurta(1 yumurta sarısı üstüne sürülecek)
  • 6,5-7 su bardagı un
İçi için:
  • peynir
  • maydanoz
  • az tuz
Sıvıyag,ılık süt,toz şeker,tuz,maya ve yumurtaları derince bir kaba alıp güzelce karıştırıyoruz.Tuzun ve şekerin erimesini saglıyoruz.Sonra üzerine unu yavaş yavaş döküp yogurmaya devam ediyoruz.İyice özleşen bir hamur oldugunda,yani ele yapışmayan bir hamur oldugunda üzerini nemli bir bez ile kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.Hamurumuz iki katına ulaştıgında mayalanma süresi tamam demektir.Hamuru bir kerede daha az miktarda yoguruyoruz.Mayalanan hamurdan yumurta büyüklügünde parçalar alıp elimizle açıyoruz.Ve içine istediginiz içten (ben peynirli iç koydum)koyup agız kısmına fazla bastırmadan kapatıyoruz ve yaglı kagıt serili tepsiye diziyoruz.30 dakika kadar tepside tekrar mayalanması için bekletiyoruz.Tepsi mayası geldikten sonra üstüne yumurta sarısı sürüyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar bekletiyoruz.
Afiyet olsun.

22 Şubat 2012 Çarşamba

ROYAL ICİNGLİ KURABİYE DENEMEM

Aaaa ne kadar kolaymış diyerek giriştim bu kurabiyeleri yapmaya.İlk önce araştırdım neymiş bu royal ıcing diye.Evde bulunan malzemelerle yapılan bir çeşit burabiye kaplamasıymış.Mutlu oldum.Ben yaparım bunu dedim kendi kendime.Ogluşumda ne zamandır kurabiye istiyordu fırsat bu fırsat girdim mutfaga.Ama Bu şekilde kurabiye yapan ve bu kurabiyeleri birer nakış gibi ince ince işleyenlerin ellerinden öpmek ve saygı ile önlerinde egilmek istiyorum.Öyle göründügü gibi kolay olmayan bir süslemeymiş.Gerçi şunu da belirteyim ilkel şartlar altında çalıştım ama tabii ki bu bir bahane degil.Sadece düz bir zemin çalışabildim oysa ki ne planlarım vardı.
Çiçekler yapacaktım üstüne börtü böcek konduracaktım.Ama yılmadım bir daha ki sefere görüşmek üzere deyip şimdilik yollarımızı ayırdık royal ıcingle.Ama dönüşüm muhteşem olacak.Ama içime sinmeyen birşeyler var bu gıda boyası işi kafamı karıştırıyor.Bir çimdikten zarar gelirmi bilemiyorum ama bir çimdik diyerek işe başlıyoruz aynı sigara bagımlılıgı gibi.Yok mu bu işin çaresi.Bilen varmıdır acaba?Veeee tarif:
ROYAL ICİNGLİ KURABİYE TARİFİ:

Royal ıcing tarifi:
  • 1,5 su bardagı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta akı
  • 4-5 damla kadar limon suyu
  • istenilen renklerde gıda boyası(bir çimdikten de az)
Portakallı Kurabiye tarifi:
  • 125 gr margarin
  • 2-2,5 su bardagı un
  • 1 su bardagından az pudra şekeri(üstüne sürülen royal ıcing şekerli oldugu için şekeri çok koymamanızı tavsiye ederim)
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
  • Bir adet portakal kabugu rendesi
  • Az portakal suyu
İlk önce kurabiyelerimizi hazırlamakla işe başlıyoruz çünkü royal ıcing çabuk donan bir malzeymiş onu ögrendim.Kurabiye için gerekli malzemelerimiz derince bir kaba alıp güzelce yoguruyoruz.Hamuru 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.Sonra merdane ile 3 cm kalınlıgında açıp(Nasıl ölçecegiz bilmiyorum ama artık biliyorsunuzdur) istediginiz kalıplarla kesip yaglı kagıt serili tepsiye diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzerlerinin kızarmasını beklemeden pişiriyoruz.Pişen kubiyelerimizi çıkartıp sogumaya bırakıyoruz.Soguması önemli yoksa royal ıcing kurabiye üzerinde eriyor.(tecrübe ile sabittir).
İlk önce yumurta akımızı içine hiç sarısı kaçmadan cam bir kaseye ayırıyoruz.Üstüne 4-5 damla limon suyu koyup iyice köpürene kadar çırpıyoruz.Kıvamını anlamak için kaşıkla royal ıcing alıp tekrar üstüne damlatıyorsunuz eger damla hemen kaybolmuyor ve üstünde duruyorsa olmuş demektir.
Pudra şekerini içine yavaş yavaş ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Krem şanti kıvamında olacak.Üzerine streç örterek bekletirseniz kuruma yapmıyor.Buzdolabı poşetine bir 1 yemek kaşıgı kadarını koyuyoruz ve poşetin uç tarafından azıcık kesiyoruz.Ve kurabiyelerimizin kenarına ince bir şerit geçiyoruz.Bütün kurabiyelere aynı işlemi yapıyoruz ve kuruması için bekliyoruz(ince şerit çekmemizin sebebi direkt kaplamaya çalışınca kenarlardan akma yapıyorsa ondan)Hemen kuruyor zaten.
Bir miktar royal ıcingede kırmızı gıda boyası ekleyip karıştırıyoruz.Kuruyan kurabiyelerin iç tarafını renkli royal ıcingle dolduruyoruz.Ve kurumaya bırakıyoruz.Kuruyunca yenmeye hazır oluyor zaten.
Afiyet olsun.

15 Şubat 2012 Çarşamba

ÜRGÜP KÖFTESİ

Kanal d'nin soframız programında gördügüm zaman mutlaka denemeliyim demiştim ve denedim.Ama aslının dışına çıktım birazcık.Mesela kızartmadım da fırında yaptım köfteyi.Nedense kızartılınca içindeki rendelenmiş patatesler pişmezmiş gibi geldi bana o yüzden fırında yaptım.Bence bu şekildede güzel oldu.Denemek isteyenler için bir alternatif yöntem oldu.işte tarifi:
ÜRGÜP KÖFTESİ TARİFİ:
  • Yarım kilo kıyma
  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 adet yumurta
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 paket kabartma tozu
  • karabiber,tuz
Kıymayı derince bir kaba alıyoruz.Üzerine patatesi ve soganı rendeliyoruz.Baharatlarını,kabartma tozunu ve yumurtalarını ilave edip iyice yoguruyoruz.En son olarak ince kıyılmış maydanozuda ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.Köftenin püf noktası iyice yani macun kıvamına gelene kadar yogurmaktan geçiyor.Hazırlanan köftelere istediginiz şekli verip az sıvıyag ile yaglanmıi borcama dizip önceden 180C ısıtılmış fırında köfteler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz.(Aslında köftelere ince uzun şekil verilip,galeta ununa batırılarak sıvıyagda iyice kızartılarak oluyor.)
Afiyet olsun. 

7 Şubat 2012 Salı

HUMUS

Yapımı zahmetli ama yemesi çok zevkli bir meze çeşididir humus.Bu arada ben bir markette hazır poşette satılan humus tozu gördüm bir ara alıp denemek lazım diye düşünüyorum.İçine sadece tahin koyuyorsunuz galiba.Ve nohut tozu oldugunu düşünüyorum içindekinin de ama tadı nasıl olur bilemiyorum.Mersine ilk gittigimizde bir komşumuz yapmıştı tadı çok güzel gelmişti bana.O gün bugündür fırsat buldukça yapmaya çalışırım.Ama evde yiyen bir tek ben varım o yüzden çok yapmam.Tadımlık olur anlayacagınız.
HUMUS TARİFİ:
  • 1 su bardagı nohut
  • yarım su bardagından biraz az tahin
  • 1 çay bardagı zeytinyagı
  • 5-6 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 ade limonun suyu az gelirse ekleme yaparsınız
  • tuz
Akşamdan nohudumuzu tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyerek bir taşım kaynatıyoruz ve agzını kapatıyoruz.Ertesi gün suyunu süzüp üstüne sıcak su ekliyoruz ve iyice pişmeye bırakıyoruz.Haşlanan nohutlarımızın suyunu süzdükten sonra bir tabaga alıp kabuklarını soyuyoruz(en zor ve ugraştırıcı kısmı bu zaten).Kolay olsun derseniz robota soyulmuş nohutlarınız koyup robotta iyice ezilene kadar çekiyoruz.İyice ezilen nohudumuzu cam kaseye alıp üzerine tahini,dövülmüş sarımsagı ve tuzunu ekleyip iyice birbirleri ile özdeşleşene kadar karıştırıyoruz.Sonra içine azar azar limon suyu ve zeytinyagı ekleyerek yine karıştırmaya devam ediyoruz.Yalnız zeytinyagını ve limon suyunu birden hepsini koymayın ki sıvı olmasın.Kıvamı biraz katı(ekmege sürülebilir)olacak çünkü.Üstüne tereyagında biber yakıp dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.

3 Şubat 2012 Cuma

ELMALI TURTA

Elmalı kurabiyenin dışında elmalı tariflerden en sevdigim bir de elmalı turtadır.Aslında hemen hemen aynı yolu izleselerde görüntü olarak birbirinden ayrılıyorlar.Kendimi nedense cografya dersi anlatır gibi hissettim.Aslında ögretmen olmayı çok isterdim.Tabii ki şimdiki akımla.Şimdiki aklımla diyorum çünkü o zaman ne düşündügümü pek hatırlamıyorum.Neden olmadım bilemiyorum yani.Ama şunu biliyorum ki ailelerimiz,ögretmenlerimiz ve bizler eskiden bu kadar bilinçli degildik belkide ondandır.Bizi dogru dürüst yönlendirecek pek fazla insan yoktu.Hatta ben kendi açımdan konuşursam hiç yoktu.Evet herkes bizlerden üniversiteyi kazanmamızı bekliyordu.Şimdi düşünüyorum da kazanmak varmış,kazanmak varmış.Liseye gittigim yıllarda rehber ögretmeni vardı da ne işe yarardı hiç hatırlamıyorum açıkçası rehber ögretmenin de kendisinin ne işe yaradıgını bildigini zannetmiyorum.Tabii ki ben bir fi tarihinden bahsediyorum şimdi ögretmenler öylemi bilinçliler çocukları dogru yönlendiriyorlar,çocuklarda istedikleri yöne kanalize olmuşlar ve o yöne dogru ilerlemek hatta ulaşmak için ellerinden geleni yapıyorlar..Aileler desen o keza.Elmalı turta anlatacaktım ben aslında neden buralardayım.Ayrıca herkesin kandili de mibarek olsun arkadaşlar.İşte tarif:
ELMALI TURTA TARİFİ:
  • 200 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşıgı yogurt
  • aldıgı kadar un
ELMALI KARIŞIM İÇİN:
  • 4 adet elma
  • 5 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 çay kaşıgı tarçın
  • ceviz
İlk önce elmalı karışımı hazırlayalım.Elmaları soyup rendeliyoruz.Teflon bir tavaya alıp üzerine şekeri ilave ediyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.Elmalar iyice suyunu çektikten sonra üstüne söndürmeden önce tarçın ve ceviz ekleyip karıştırıyoruz.Ve altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Hamuru için gerekli malzemeleri derince bir kaba alıp iyice yoguruyoruz.Ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıyoruz.Bir parçasını merdane ile açıp yaglanmış borcama(ben yuvarlak kullandım) seriyoruz.Üstüne elmalı harcımızı yayıyoruz.Kalan hamuruda merdane ile borcam büyüklügünde açıp elmalı harcın üstüne kenarlarını içe dogru bastırarak yerleştiriyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişriyoruz.Fırından aldıktan sonra ılınmasını bekliyoruz ve üstüne pudra şekeri serpiyoruz ve dilimleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.