29 Eylül 2011 Perşembe

KALAMAR TAVA ve TARATOR SOS

Balık ile aram hiç iyi olmamasına ragmen kalamar benim en sevdigim balık çeşididir.Fırsat buldukça buzlukta varsa sık sık yapmak için gayret gösteririm.Ama tabii ki dondurulmuş yani hazır kalamar kullanıyorum.Digeri yani yeni tutulmuş bir kalamar nasıl yapılır hiç bilmem.Yeni benim ki biraz tembel işi anlayacagınız.Ama olsun tadı nefis oluyor ya önemli olan o.Tabii ki kalamarı yalnız başına bırakmak olmaz yanına tarator sos eşlik etmeli bence.Benim anneannem balık hiç yemez bir yılbaşı günü hiç balık oldugunu söylemeden kalamarı yaptım önüne koydum.Tabaktakilerin hepsini bitirdi daha yok mu dedi.Sonra ne oldugunu söyledigimde inanamadı.Gerçekten balık olduguna inanmak zor degil mi?
KALAMAR TAVA TARİFİ:
  • Dondurulmuş kalamar
  • un
Dondurulmuş kalamarı aldıktan sonra buzları çözülmesi için 2 saat öncesinden dışarıda bekletiyoruz.Sonra az şeker,limon suyu ve karbonatla ovuyoruz.Daha sonra suyunu süzüyoruz.Kalamarın her taraflarını una buluyoruz.Fazla unlarını almak için silkeliyoruz ve bol kızgın yagda(ben fritözde kızartıyorum)10 dakika kadar (fazla olmasın çünkü sertleşiyor)kızartıyoruz.Fazla yagını çekmesi için peçete serili tabaga alıyoruz.Ve kalamarımız hazır.Pişme aşamasında tuız eklemeyin çünkü sertleşiyor.
TARATOR SOS TARİFİ:
  • 4 yemek kaşıgı yogurt(ben süzme kullanıyorum diger yogurt sulanıyor çünkü)
  • 2 yemek kaşıgı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • ceviz
  • tuz
Sarımsakları soyup dövüyoruz.Cevizleri de ince ince kıyıyoruz.Ve bütün malzemeleri derince bir kaba alıp karıştırıyoruz.Ve kalamar tava ile servise sunuyoruz.
Afiyet olsun.

26 Eylül 2011 Pazartesi

DOMATES KONSERVESİ ve KARIŞIK DOGRAMA TURŞU

Kış hazırlıklarım olanca hızıyla devam ediyor.10 kg.domatesten bir miktar domates konservesi yaptım ama daha yapmam gerekiyor.Görümcemede söz verdim onun kış konservesinide ben yapacagım bu sene.Nedense bu kış hazırlıklarını çok seviyorum ben.Yine kış için yaptıgım kışlık patlıcan salatasını da geçen gn yayınlamıştım sizlere.Ayrıca patlıcan ve yeşil fasulyede koydum dolaba.Bu arada benim iki buzdolabım oldugu için ki bu Antalyada şart bence buzluga kışlık atmak için çok yerim oluyor.Bezelye,börek,kuru patlıcan dolması,mantı,köfte....gibi şeyleri de ekleyince baya birşeyler koymuşum dolaba artık yeter dedim.Domates konservesinin tarifini geçen sene yazmıştım aslında ama bir daha tekrarlama ihitiyacı hissettim.
KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ TARİFİ:
  • 10 kg. domates
  • 1 tatlı kaşıgı kadar turşuluk tuz
Yapımı çok basit.Domateslerin üst tarafından bıçakla  iki taraflı çizik atıyoruz ve kaynayan suda bir miktar bekletiyoruz ki kabugu kolay soyulup ziyan olmasın.Aşagıda ki fotografta göründügü şekilde.Kabukları soyup istediginiz büyüklükte dogruyorsunuz.Ben bu aşamada rondomdan yardım aldım.Geniş ve derin bir tencereye koyup biraz da tuz ilave diyoruz.Pişince yani kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha bekleyip altını kapatıyoruz.Bu arada kavanoz kapaklarımızı kaynayan suyun içinde bir süre bekletiyoruz.Ve sıcakken kavanozlara domatesimizi koyup agzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.1 gün bu şekilde bekletiyoruz.Sızıntı olup olmadıgını görmek için.Eger sızıntı yoksa kışa hazır demektir.
KARIŞIK DOGRAMA TURŞU TARİFİ:
  • 1 küçük lahana
  • 5 adet havuç
  • 5 kırmızı biber
  • 1 baş sarımsak
  • 5 yemek kaşıgı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 avuç nohut(turşunun aidini alması için)
  • 2 çay bardagı üzüm sirkesi
  • limon dilimleri
  • 3-4 adet limon tuzu
  • 3 adet yeşil köy biberi

İlk önce lahanayı ortadan ikiye keselim.Ve istedigimiz gibi dograyalım aslında benim amacım ince ince dograyıp öyle yapmaktı ama çok uzun sürecegini düşünerek vazgeçtim.Ama siz ince ince kıyabilirsiniz bütün malzemeyi.Havucu soyduktan sonra dograyın.Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarın dograyın.Tuşu kabına aralarına sarımsak ve limon dilimleri koyarak bütün malzemeleri yerleştirelim.Suyu kaynatıp soguttuktan sonrada içine kaya tuzunu,sirkesini ve 3-4 adet limon tuzunu ekleyip karıştırdım. Sonra kavanozdaki malzemelerin üstüne döküp agzını iyice kapatalım.Suyu zamanla azalırsa su ekleyelim.Ilık bir ortamda turşumuzu olmaya bırakalım.Ve kışın afiyetle yiyelim.

20 Eylül 2011 Salı

YAŞ PASTA(DOGUM GÜNÜ PASTASI)

Aslında bu yaş pastayı eşimin haziran ayındaki dogum günü için hazırlamıştım.Ama bir türlü yayınlayamamıştım.Öyle pek şaaşalı olmasada gayet leziz oldu.Ben pasta yapmak konusunda pek marifetli degilimdir aslında ama bu yaş pastayı bende begendim.Pandispanyasının tarifini hünerlibayanlardan aldım.Ama aldıgım tarifi birebir uygulamama karşın ortasında çökme oldu.ve bu mügeye yorum bırakan herkes hemen hemen aynı dertten şikayetçi olmuş.Aslında müge çeşitli açıklamalar yapmış ama benimki yinede çöktü.Bunun nedenini bilen varmıdır aranızda acaba.Onun dışında pasta gayet güzel oldu.Tarife gelince:
ÇİKOLATALI PANDİSPANYA TARİFİ:
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı un
  • 1 su bardagı yogurt
  • 2 yemek kaşıgı kakao
  • 1/2 su bardagı sıvıyag
  • 80 gr.sütlü çikolata
  • 80 gr.bitter çikolata
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
ARA KAT KREMASI İÇİN:
  • Dr.oetker pasta kreması(kakaolu)
  • ceviz
Yumurta aklarını cam bir kasede(pandispanyanın yumuşak olması için ayrı ayrı çırpıyoruz) krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz.Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve kalan şekeri şeker eriyene kadar çırpıyoruz.Yaklaşık 6-7 dakika çırpma süresi için yeterli oluyor.Şeker eriyince sıvıyagını ve yogurdunu ekliyoruz ve çok az çırpıyoruz.Toz malzemeleri(un,kabartma tozu,vanilya,kakao)birlikte eliyoruz.Bu arada sütlü ve bittr çikolatayı benmari usulü eritiyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Yumurta akları,yumurta sarıları,erimiş çikolatayı ve toz malzemeleri birbirine katıp tahta kaşıkla karıştırıyoruz.Yaglanmış ve unlanmış 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık benim fırınım 35 dakikada pişirdi.(ama normal süre 40-45 dakika)Pişme aşamasında fırının kapagını kesinlikle açmıyoruz.Pişen pandispanyamızı soguması için kenara alıyoruz.Ben mügenin dedigi gibi Bir gün önceden pişirdim pandispanyayı ki katlarına kolay ayrılabilsin diye.

Pastacı kremanızı arkasındaki tarif göre hazırlayın.Ve iri olarak parçalanmış cevizleri içine kayup karıştırın.Keki iki veya üçe böldükten sonra üstlerini meyve suyu ile ıslatın.aralarına pastacı keramasından sürün.Bir miktarını ayırın ki üstünede sürebilesiniz.Ara kata krema sürdükten sonra damla çikolata ekleyin ve kekin diger yarısını üstüne kapatıp meyve suyu ile ıslatın ve kalan krema ile süsleyin.Üstünüde dilediginiz malzeme ile süsleyebilirsiniz.  
Afiyet olsun.

16 Eylül 2011 Cuma

HÜRRİYET-BUMERANG-YAZARKAFE-SAHRAP SOYSAL

Bu yazım hem bilgilendirmek hem de teşekkür amaçlıdır.Neredeyse 2009 yılından beridir blogum açık.Yani 2 yılı aşkındır sizleri tanıma şerefine nail oldum.İyiki de açmışım birçok arkadaşla belki yüzyüze degil ama bilgisayar aracılıgı ile güzel arkadaşlıklarım oldu.Kimileri bana yardım etti,kimilerine ben yardım ettim.Blogumu nasıl açtım veya neden açtım hiç hatırlamıyorum ama sonuna kadar devam etmek istedigimi biliyorum.Blogumu ilk açtıgım zamanlarda neden benim yazılarımı kimse okumuyor veya okuyorsa neden bana mesaj yazmıyor diye hep üzülüyordum.Hepimizin her zaman dedigi gibi yazdıgımız yazılara bırakılan mesajlar bizi çok ama çok mutlu ediyor.İşte böyle bir zamanda tanıştım Hürriyet'in bumerang sayfası ile.Daha sonra arkasından yazarkafe ile.Bu sayfalara üye olayım bari bakalım ne olacak dedim ve ondan sonra olanlar  oldu.Ne mi oldu yazdıgım tarifleri okuyan,benim sayfama ziyarete gelen kişiler çogaldı.Hani Nazım Hikemet demiş ya Abidin Dino'ya bana mutlulugun resmini çizebilirmisin diye işte o an bana mutlulugun resmini Hürriyet çizdi.İyi ki de çizmiş neredeyse 2 seneye yakındır sayfamdaki yazılar Yazarkafe ve bumerangda da yayınlanıyor.Hatta ilk sayfada blogum yayınlanıyor,hatta facebook da günün blogu olarak yayınlanıyorum.Bu inanılmaz güzel bir mutluluk.Ve bu mutlulugun karşısında hiç bedel ödemiyorsunuz.Bu aralar hürriyet yeni bir uygulama ile bloglarda reklam yayınlama ve para kazandırma olayına da girdi.İyiki de girdi.Bu sayede belki birgün çok önemli olmasada para kazanabilecegim.Bu arada geçen gün facebbokda yayınlanan yarışmada aslında tam olarak yarışmada degildi Sahrap soysalın salata ve mezeler kitabını kazandım.Bu küçük hediyeler insanı inanılmaz motive ediyor biliyorsunuz.Yani lafı çok uzattım kısacası hala ne duruyorsunuz?Hadi hep beraber HÜRRİYETLİ,BUMERANGLI VE YAZARKAFELİ OLMAYA. 
Sevgiler.

15 Eylül 2011 Perşembe

ETSİZ ÇİG KÖFTE TARİFİ

Çig köfteye karşı sevdamız bir başkadır bizim.İster etlisi olsun,ister etsizi her türlüsü kabulümüzdür.Günlerden birgün yine çig köfte krizimiz tuttu.Ama evde kıyma yok.Olsun dedik bu sefer kıymasız yapalım yine adı çig köfte sonuçta.İyikide yapmışız.Tadı gerçekten güzel oldu ve ailecek silip süpürüldü.Eşimin ve oglumun ellerine saglık.Ama ben ya ben asıl çig köfteyi ben yapıyorum yani bütün ayak işleri bana bakıyor.Biber getir eylem,domates getir eylem.....sizce kim yapıyor aslında çig köfteyi.
ETSİZ ÇİG KÖFTE TARİFİ:
  • 2 su bardagı çigköftelik bulgur
  • 1 adet kuru sogan
  • 3 adet domates rendesi veya hazır domates suyu
  • çig köfte baharatı
  • 4-5 diş sarımsak(rendelenmiş)
  • az maydanoz
  • 2 yemek kaşıgı biber ve domates salçası
  • isot
  • az zeytinyagı
Bulgur,rondodan geçirilmiş sogan iyice yogrulur.Arada yumuşatmak için domates suyu eklenir ve yogrulmaya devam edilir.Bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar yogrulmaya devam edilir.Sonra maydanoz ve zeytinyagı hariç diger malzemeler eklenir.Ve yogrulmaya devam edilir.En son maydanoz ve az bir miktar zeytinyagı eklenir ve yine yogrulmaya devam edilir.Sonra sıkılarak servis tabagına alınır.Kıvırcık veya marul ile servis edilebilir.
Afiyet olsun.

12 Eylül 2011 Pazartesi

SOGAN BÖREGİ

Uzun zamandır denemeyi istedigim bir tarifti.Sonunda yapabildim.Gerçi geçen hafta içinde yapmıştım ama ancak yayınlayabildim.Yöresel bir tarif oldugunu biliyorum Balkanlar tarafından ama tam olarak nereye ait pek bir bilgim yok.Lezzeti konusuna gelince taze kuru soganın tatlılıgındanmıdır bilemiyorum ama şeker gibi bir börek olmuştu.Ben çok begendim ama bizimkiler yine mırın kırın ettiler tabiiki.Bende sizmisiniz yemeyen dedim ve yiyemedigim börekleri buzluga attım.Arkadaşlar gelince çıkarıp ısıtır onlara yediririm diye.Bu arada söylemeden de geçemeyecegim elde açılmış hamur ile yaptım.Yani övünüyorum ama başka türlü yapılıyormu bilemedigimden.Bildiginiz gibi elde açılmış hamur işlerinde biraz zayıf kalıyorum.Israrla oklava ile açmak istiyorum olmuyor hop yine merdaneye dönüyorum.Birgün bende oklava ile açabilecegim.Bu arada ben mayalı hamur ile yaptım ama normal yani un,su ve tuz ile yapılan hamur ile de yapılabiliyormuş.Birde yaptıktan sonra ki hatam biraz küçük tepsi kullanmışım o yüzden kalın oldu siz açtıgınız hamurun büyüklügüne göre uygun bir tepsi kullanırsınız artık.İşte tarif:
SOGAN BÖREGİ TARİFİ:
  • 4 su bardagı kadar un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardagı kadar ılık süt
  • tuz,az toz şeker
  • ılık su
İÇİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
  • 1 kilo kuru sogan
  • 1 çay kaşıgı karabiber
  • tuz,pulbiber
  • çay kaşıgının ucu ile biber salçası
  • sıvıyag
  • ayrıca hamurların üstüne sürmek için sıvıyag ve erimiş tereyag karışımı
Hamuru için ılık sütün içine kuru maya ve az toz şeker eklenerek karıştırılır ve kabarması beklenir.Derince bir kaba un konur üstüne tuz eklenir ve en son olarak kabaran sütlü maya karışımı eklenir ve yogrulmaya başlanır.Eger hamur katı olduysa azar azar ılık su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir ve üstü örtülerek dinlenmeye bırakılır.
Ayrı bir yerde soganlar küçük yarım ay şeklinde ama ince olarak dogranır.Derince bir tavaya sıvıyag alınıp ısıtılır.Eriyen yagın içine soganlar eklenir ve kavrulmaya bırakılır.Soganlar saydam bir renk alıncaya kadar kavrulur(dikkat edin iyice pembeleşmeyecek sadece saydam bir renk alacak ve diriligi gidecek)Saydam bir renk alan soganların içine çay kaşıgının ucuyla biber veya domates salçası eklenir(renk vermesi açısından)iyice karıştırılır ve en son baharatları eklenerek(burada en çok karabiber lezzet katıyor o yüzden 1 çay kaşıgı kadar eklenmeli)altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.(sıcakken malzemeyi hamura yaymayın hamur olur çünkü). 
Hamurumuzu ikiye bölüp eşit miktarlarda bezelere bölecegiz.Yarısı böregin altına açılacak yarısı üstüne.Tahmini yumurta büyüklügünde olacak.Bezelere böldügümüz hamurlarımızı teker teker yemek tabagı büyüklügünde açacagız.Açtıgımız her hamurun üstüne erimiş olan sıvıyag,tereyag karışımından sürecegiz.Sadece en son hamurun üstüne sürmeyecegiz bunu unutmayalım.Bir süre dinlenmeye bırakacagız.Bu arada tepsimizin altını az sıvıyagla yaglayacagız.Dinlenen üst üste açılmış hamurlarımzın ilk bölümünü tepsi büyüklügünde açacagız.Tepsi büyüklügünde açtıgımız ilk hamurumuzu tepsiye yayıyoruz ve üstüne soganlı iç harcımızı yayıyoruz.Sonra diger bezeleride tabak büyüklügünde açarak tabiiki aralarına yag sürerek dinlendiriyoruz.Ve sonra diger hamur gibi tepsi büyüklügünde açıyoruz.Ve soganlı harcımızın üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını alttaki hamurla birleşecek şekilde bastırıyoruz.En son olarak hamurumuzun üstünü kalan yag ile yaglayıp önceden 200C ısıtılmış fırında üstü ve altı kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Ve çıkardıktan sonra ilk sıcaklıgının geçmesini bekleyip dilimliyoruz.
Afiyet olsun.

7 Eylül 2011 Çarşamba

KIŞLIK PATLICAN SALATASI

Kışın patlıcan,kırmızı biber bol olmaz olsada ya tadı olmaz ya da fiyatı pahalı olur.Alabilene aşk olsun.Bizim en sevdigimiz salatada patlıcan salatasıdır.Şöyle bol sarımsaklı,bol limonlu ve zeytinyaglı olacak ki lezzetli olsun.Düşündüm taşındım patlıcan salatasını yazdan hazırlayıp buzluga atsam acaba nasıl olur diye.Bu arada sadece düşünmekle kalmadım uygulamaya da koyuldum.Ve yaptım.Buzluga attım kışlık patlıcan salatamı.Bakalım nasıl olacak.Kışın yiyip görecegiz ve tadı konusunda size bilgi verecegim.Aslında hep patlıcanıda,kırmızı biberide ayrı ayrı yapar buzluga atardım.Ama bu sever ikisini de ayırmaya gönlüm el vermedi.Ve tarif:
KIŞLIK PATLICAN SALATASI TARİFİ:
  • 2 kilo kırmızı biber
  • 1,5-2 kilo patlıcan
Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra yaglı kagıt serili fırın tepsisine dizdim ve 200C öncede ısıtılmış fırında kızarana ve kabukları soyulma noktasına gelene kadar tutup sonra çıkardım ve sogumaya bıraktım.Kırmızı biberler sogurken patlıcanları ocakta közledim.Biraz ocak batıyor ama onunda kolayı var patlıcanları folyoya sarıp öyle ocakta közlerseniz hiçbiryer batmıyor.Patlıcanları fırında közlemeyi sevmiyorum çünkü gerçek köz patlıcan tadı alamıyorum.Palıcanlarıda közledikten sonra ılınmaya bırakıyoruz.Ve kırmızı biberlerin ve patlıcanların kabuklarını soyuyoruz.(bu arada patlıcanları soyduktan sonra kararmaması için limonlu suda bekletelim)Soydugumuz malzemleri ince ince dograyıp buzdolabı poşetlerine koyuyoruz.Ve lazım oldugu zaman çıkarıp sosunu yapıp üstüne döküyoruz.
Şimdiden hepinize afiyetler olsun. 

5 Eylül 2011 Pazartesi

SOSLU KIYMALI DALYAN KÖFTE

Hepinizin geçmiş bayramı kutlu olsun arkadaşlar.Dokuz günlük bayram tatilini de bitirmiş bulunmaktayız.Biz bu bayram Alanyadaydık ve zaman nasıl geçti anlayamadık.Sayılı gün çabuk geçermiş diye boşuna dememiş atalarımız.Darısı Kurban bayramına artık.Hepinizi teker teker ziyaret etmeden önce tarifimi ekleyeyim istedim.Dalyan köfte benim ramazanda yaptıgım bir yemekti ancak yayınlamaya sıra geldi.Bence çok pratik ve pratik oldugu kadar da doyurucu bir yemek oldu.Ne yapayım diye düşünüyorsanız ve evdede kıymanız varsa deneyin derim.İşte tarif:
KIYMALI DALYAN KÖFTE TARİFİ:
  • 500 gr. kıyma(dana kıyması kullandım)
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 2adet yumurta(bir yumurta dışına sürülecek)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı süt
  • tuz,karabiber,kimyon,pulbiber
Garnitürü için:
  • havuç
  • patates
  • bezelye(istenirse)
Sosu için:
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • zeytinyagı
  • tuz,karabiber,pulbiber
İlk önce garnitürü için gerekli olan havuç ve patatesi ufak ufka dograyıp haşlayalım(veya daha kolay olarak hazır garnitürde kullanabilirsiniz.Kıymamızı derin bir kaba alıyoruz üstüne rendelenmiş soganı,ince kıyılmış sarımsagı,ufalanmıi 2 dilim bayat ekmek içini,1 adet yumurtayı,2 yemek kaşıgı sütü ve baharatlarını katarak iyice yoguruyoruz.Bu harcı iyice özdeşleşene kadar yogurmak gerekiyor.İyice yogrulan kıymamızı 30 dakika kadar buzdolabında bekletelim.Buzdolanbından çıkardıgımız kıymayı yaglı kagıt üstüne diktörtgen tam ortasına hazırladıgımız garnitürden koyalım ve yaglı kagıt yardımıyla kıymayı garnitürün üstüne dogru birleştirelim.Yani silindir şekli alacak.Elinizi ıslatarak düzgünce bastırın ve rulo yapın.Birleşme noktaları aşagıya gelecek şekilde yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştirin ve üstüne 1 adet çırpılmış yumurta sürün.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında arada kontrol ederek iyice pişirin.İsterseniz bu aşamada salçalı sos da yapıp üstüne dökebilir ve öyle fırına verebilirsiniz.Kıymalı dalyan köfte fırında pişerken sosu için domateslerin kabuklarını soyup ufak dograyın ve zeytinyagını tavaya alarak içine domatesleri atın.Domatesler ezilince içine ince kıyılmış sarımsakları ekleyin ve baharatlarını atıp bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın.Dalyan köftemiz pişince ılınmaya bırakın ve sonra dilimleyin servis tabagına alıp üstüne sosumuzdan gezdirin.
Afiyet olsun.