TURUNÇ EKŞİSİ

14 Ocak 2011 Cuma

Bildiginiz gibi geçen sene Turunç reçeli yapmıştım.Bu sene yine yaptım ama o kadar çok yerlere dökülen turunç vardı ki toplamadan edemedim.Kavanoz kavanoz reçelim oldu ve arkadaşlarıma dagıttım.Hepsi çok sevindi ama yinede 20 taneye yakın turuncum arttı.Bazılarını salatalarda kullandım.Limondan bile daha etkili bir ekşisi var turuncun.Acaba acı yapar mı salatayı diye düşündüm ama hiç düşündügüm gibi olmadı.Turuncun kendine has buruklugu sadace salatalara geçti o da ayrı bir lezzet verdi bence.Ama yinede kalan turunçları azaltamadım.Komşum turunçların suyunu sıkıp kaynatsana dedi.Bana mantıklı geldi.Nar ekşisi gibi koyu kıvamlı birşey olursa dayanır belki dedim.İnternette de biraz araştırınca aynı işlemi uygulayan arkadaşlar oldugunu gördüm ve başladım kalan turunçlarımın suyunu sıkmaya.İşte tarif:
TURUNÇ EKŞİSİ MALZEMELERİ:
  • 20 adet turunç
Bütün malzeme Turunçtan ibaret anlayacagınız.Turunçların suyunu sıkıp tencereye alıyoruz.Ve altını açıp kaynatmaya başlıyoruz.
Bu kadar suyu çıkıyor.Kaynatmaya devam ettikçe suyu giderek azalıyor rengi degişiyor ve bir miktar koyulaşıyor.İyice koyulaşıp tencerede az miktarda turunç suyu kalana kadar kaynatıyoruz ve altını kapatıp soguyunca şişemize koyuyoruz.Daha sonra salatalarda ve limon gerektiren birçok yerde kullanılmak üzere kaldırıyoruz.
Aynı Portakala benziyor degil mi?Ama bu Turunç.TURUNCUN FAYDALARI:Ekşi turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir ve ferahlatır, ıştahı açar ve susuzluğu giderir. Safra, ishal ve kusmayı keser. çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.Ekşi turunç suyu, sinirlere ve nefes darlığına zararlıdır.Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği hararet verir. çekirdeğinde ; panzehir özelliği vardır. ıki miskal (yaklaşık 10 gram) turunç çekirdeği dövülüp, akrebin soktuğu yer üzerine konulursa, ağrıyı keser. Eğer bundan iki miskal şurup yapılıp içilirse, bütün zehirlenmelere karşı faydalıdır.Turunç’un sarı kabuğundan ise turunç macunu yapılır. Bu macun, kulunç ağrısına karşı gayet faydalıdır. şehveti kuvvetlendirir. ıştahı açar, şişkinliği giderir, çiçeği daha kuvvetli ve daha hoştur.Turunç’un kokusu, veba salgınını önler ve havayı temizler.Eğer ekşiliğinden dolayı turunç’un yenmesi zor olursa, şeker veya bal ile birlikte yenmelidir.Turunç, kalbi kuvvetlendirir ve zekayı geliştirir.Kaynak:trdiyet

19 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Biz Giritliler otlardan salata yaptığımız zaman var ise turunç suyu sıkıyoruz inanılmaz güzel oluyor bende bahçedekileri kaynatıp deneyeceğim paylaşımın için teşekkürler sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Eylem'ciğim eline sağlık. Çok güzel değerlendirmişsin. Annem enginarı, kerevizi turunç ekşili yapardı. Bir de biz çocuklara turunçata diye şekerli içeceğini hazırlardı. Bizim çok hoşumuza giderdi.

yemekbiraşk dedi ki...

wallahi kutluyoerum bu ne beceri böyle.. ellerine sağlık çok tuttum bu tarifi
sevgiler..

Kendimce dedi ki...

reçelini çok severim ekşisi de çok güzeldir eminim.
Ege de limondan çok bildiğim kadarı ile koruk ve turunç suyu kullanılır

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık turuncun çok faydalı olduğunu biliyorum anneciğim yapar reçelimizi ama bu şekilde ilk defa duyuyorum eminimki nefis olmuştur...

Pastane'den dedi ki...

okuyunca niye daha önce düşünmedim dedim burda her yerde turunç var ve değerlendirmeli
ellerine sağlık arkadaşım

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Ellerine sağlık Eylemcim
afiyetle tüketin inş.

sevgiler

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Şahane görünüyor ellerine sağlık. Annem de her yıl turunç ve portakal reçeli yapar. Ekşisini de kullanırız salatalarda ama kaynatmayı hiç denemedik. Not ediyorum. Sevgiler...

Binbirçeşni dedi ki...

hiç tatma imkanım olmadı eylemcım bulursam muhakkak deneyecegım..sevgılerımle..

papatya68 dedi ki...

ellerine sağlık Eylemciğim akıllı kadınsın vesselam:)
sağlıkla kal

Derya dedi ki...

Merhaba Eylem Hanım, blogunuzu çok beğendim, fotoğraflar ve tarifler çok güzel. Renkler, fotoğraflar insanın içini açıyor :) Bundan sonra takipçinizim...Turunç ekşisi de çok güzel görünüyor.
Ben de henüz çok yeni bir blog oluşturdum, acemice.Vaktiniz olursa göz atmanızı isterim.

Selamlar, iyi çalışmalar...

http://hasirsapkaderya.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

turuncun tüy çıkmasını önlediğini duymuştum lisede iken bir arkadaşım demişti.nasıl uygulandığına dair fikrim yok açıkçası sadece ilk alımdan sonra uygulanıyor diye anımsıyorum ilk çıkma zamanlarında...herhalde dedikleri turunç bu olsa gerek antalyalı olan bir arkadaştı bunu söyleyen...

Adsız dedi ki...

merhaba
bana 30 kg turunc gelicek bir yerden, bundan ne kadar şurup ve ne kadar reçel çıkar sizce?

şurubu ne kadar saklayabiliriz?

teşekkürler

eylem ceylan dedi ki...

benim yaptıgım turunç ekşisi 20 adet turunçtandı.20 adettn yaklaşık küç yaglıklaRIN YArısı kadar çıktı.reçele gelince yine 2*-23 adettn büyük 1 litrelik kavanozlardan 2 adet çıktı.şurubu aynı nar ekşisi gibi istediginiz kadar saklayabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Eylem hanım merhaba
ben turucnları kaynattım, suyu sıktım ve borosilikat, hani cam gibi ateşe dayanıklı kaplar vardır ya onda kaynattım

en ufak gözde, kaynamaya baslayınca altını kıstım fakat 1 saat sonra bile ne üzerinde kaynama ibaresi vardı ne de su eksiliyordu yarım açtım ocagın altını, üzerinde kaynama baloncukları olarak 2 saat civarı ufak gozde- yarım ateşte kaynattım

rengi sizinkine yakın olunca, çok ağdalı değildi biraz değişmişti dokusu, cam kavanoza doktum aynen dediginiz gibi yarım siseden az oldu

soguyunca tadına baktım hafif yanık şeker tadı geliyordu, dip tutma vs asla olmadı zaten kap cam gibi

acaba bana mı oyle geldı sızın ekşide de hafif yanık şekerimsi tad varmıydı?

bugun yine yapıcam çünkü

tembelliğimden rendeleyemedim

reçeli de yapsak iyi olur
çok teşekkürler

Adsız dedi ki...

turunc kabugu macunu nasıl yapılır?
reçel gibi değil sanırım o?

ben de diyabete meyil var, tatlı bişey yiyince elim ayagım titriyor

eylem ceylan dedi ki...

turunç kabugu macunu nasıl oluyor pek bir bilgiye sahip degilim.sizi yalnış yönlendirmek istemem o yüzden.

eylem ceylan dedi ki...

kaynattıgınız kapla ilgili oldugunu düşünmüyorum.ama altı kısık oldugu için kaynama noktasına gelmemiş ve tadında acıma olmuş olabilir.ben normal bir ocakta normal ısıda kaynattım çünkü.zaten nar ekşisi gibi koyu kıvamlı bir ekşi olmuyor.daha sıvı oluyor.benim turunç ekşimde herhangi bir yanık tadı gelmiyordu.isterseniz siz orta hararetli ve normal gözde kaynatın daha iyi bir sonuç alırsınız umarım.

Adsız dedi ki...

eylem hanım merhaba cok tesekkurler

tekrar aynı kapta yaptım, acılık sanırım meyvenın kendı tadına has

bu defa icine 2 avuc nar çekirdegi attım daha guzel oldu tadı da dokusu da

kabuklarını 2 kez haslayıp suyunu degistiriyorum
kabuklarından sekerleme yapacagım

,rendelenen dilimli kabuklardan da reçel yapacagım

sonucu bildiririm sevgiler