26 Şubat 2016 Cuma

PAZAR KAHVALTISI İÇİN YALANCI BOYOZ

İzmirin meşhur kahvaltılık çeşitlerindenmiş boyoz.İlk defa denedim ve ilk defa yedim.Ve emin olun yalancısı bu kadar güzel olduysa eminim gerçeği daha harikadır.Yanında da olmazsa olmaz haşlanmış yumurta olurmuş.Biz de geleneği bozmadık bol yeşillikli ve haşlanmış yumurtaları mideye indirdik geçen hafta.
Bizim için değişik bir kahvaltı oldu.İzmirli arkadaşlar tabii ki alışkındır onlara banal gelecek ama benim gibi bilmeyenlere gelsin bu tarif.Gerçeğini yapayım dedim ama hamuru çarşaf gibi açmam mümkün değil.İnşallah birgün İzmir'e yolumuz düşerse gerçeğini yeriz artık diyerek kendimi avutuyorum.
Gelelim yalancı boyozun nasıl yapıldığınaBen yapılış aşamalarını çekmeyi unuttum bu arada..Bu arada tarifi kadıncatariflerden aldım.

YALANCI BOYOZ TARİFİ:

MALZEMELER:


  • 3 Adet böreklik yufka
Yufkaları ıslatmak için:

  • 1 çay bardağı su
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:

  • 1 şişe maden suyu
  • yarım su bardağı su
  • 1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:

  1. Yufkaları ıslatmak için 1 çay bardağı su ve yarım çay bardağı sıvıyağ karıştırılır.
  2. 1 adet yufka düz bir zemine serilir.Üzerine fırça ile yağlı sulu karışımdan bolca sürülür.
  3. yufka ikiye katlanıp yarım ay şekli verilir.Ve katlandıktan sonra 4 eşit parçaya bölünür.
  4. Bölünen parçalar kenarları katlanmadan rulo şeklinde sarılır.Bu rulolarda kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir.
  5. Elde edilen gül şekilleri dikdörtgen borcama yerleştirilir.Diğer yufkalarada aynı işlem uygulanır.
  6. Bütün yufkaların borcama dizilmesi bitince üzerlerine 1 şişe maden suyu gezdirilerek dökülür.
  7. Ve yarım su bardağı suda gezdirilerek dökülür ve borcamın üzeri streç film ile kapatılır.
  8. Ve boyozlar bu şekilde buzdolabında 1 gün bekletilir.Akşamdan yarasanız sabaha fırına verebilirsiniz.
  9. Ertesi gün suyun büyük bir kısmını çeken boyozlar yağlı kağıt serili tepsiye alınır.Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp önceden 200C ısıtılmış fırına verilir.
  10. Üzerleri kızarınca fırından çıkarılır ve sıcak servis edilir.3 adet yufkadan 12 adet boyoz çıkıyor.
  11. Afiyet olsun. 

6 yorum:

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Çok güzel görünüyor Eylemcim,ben ara sıra alıp yiyorum unlu mamullerden ama içi peynirli veya patatesli oluyor,sade de daha farklı olur ellerine sağlık...

Özgen dedi ki...

Tarife bayıldım kesinlikle yapacağım hem de bu pazar ben gerçeğini biliyorum o kadar yağlı oluyor ki ama bu çok harika ve kolay tarif için teşekkürler sevg,ler

mutfaktaki acemi dedi ki...

Tarifiniz çok güzel. Boyoz sever bir aileyiz fakat burada her zaman bulamıyoruz. Mutlaka deneyecegim. Sevgiyle kalın.

Hazır Yufkadan Börek Tarifleri dedi ki...

Merhaba blogunu çok beğendim. Bende kendi sitemde bir çekiliş düzenliyorum katılmak istersen beklerim.

http://www.selmamutfakta.com/2016/02/bloggerlara-ozel-cekilis.html

bakır çaydanlık dedi ki...

Çok güzel görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Ben İzmirliyim bu arada. Boyozu moda olmadan önce de çok yedim. Ama bu tarif çok ilgimi çekti. Merak ettim. Deneyince görüşümü bildiririm.

Adsız dedi ki...

Merhaba, oktay usta yemek tarifleri olarak sitemizde geniş kapsamlı bir tarif yarışması düzenliyoruz. Sizde katılmak isterseniz kendinize ait olan tariflerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
http://www.oktayusta-yemektarifleri.com/p/tarif-gonder.html