24 Eylül 2014 Çarşamba

YAZ MEVSİMİNİN BİTTİĞİNİN KANITI KIŞ HAZIRLIKLARI

 Yaz bitiyor ve en sevdiğim mevsim olan sonbahar geldi nihayet.Çoğu insana sonbahar hüzün mevsimi gibi gelir ama bana öyle değil.Nedense benim içim dolar taşar bu mevsimde.İnsan bazen sebepsiz yere mutlu olur ya bende öyleyim işte.Dökülen yaprakları,solan renkleri,üşüten rüzgarı...ve daha birçok şeyi severim ben.Bu mevsimde çok yorgun olurum ama yorgunluğumu unuturum çoğu zaman.Yorgunluğumun bir sebebi de kış hazırlıklarıdır.Bu sene de neler yaptım neler.Bir kısmı ablam ve annemin elinden çıksa da bende yorulmadım değil hani.Kışlık domateslerimi ailem sağolsun köyde kurutup gönderdiler bana.Benim daha önce yaptığım bamya kurutması,Lutenitsa sosa,Domates konservesine,kışlık patlıcan salatasına,kışlık patlıcan konservesine,Cevizli yoğurt turşusuna,turşu yapımına bakabilirsiniz. Malum domates Antalya da zor kuruyor.Ama kurutma olayını tabii ki biliyorum ve kısaca anlatayım size.
DOMATES NASIL KURUTULUR?
İstenilen kadar içi şöyle etli olan domateslerden alınır.Ayrıca az sulu domates olursa daha çabuk kurur.Domatesler ortadan dörde bölünür.Balkonda bol güneş gören bir yerde temiz bir örtü veya kağıdın üzerine serilir.Ve üzerlerine kaya tuzu serpilir.Domates kurutmak için en ideal ay Ağustos ayıdır bu arada.Tuz domatesin kurutma sürecini uzatıyor ama tuz olmadan da kuruyan domatesler çürüyor. 
 DOLMALIK BİBER NASIL KURUTULUR:
Dolmalık biberler yıkandıktan sonra sularının kuruması için bekletilir.Küçük ve ince kabuklu biberleri tercih etmenizi öneririm.Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin.Yorgan iğnesine kalın ip geçirin ve alt taraflarından(yani ucu açık olamayan taraflarından) iğneyi geçirmek suretiyle biberleri ipe dizin.Biberlerin arasında boşluk bırakmaya gayret edin ki daha çabuk kurusunlar.Biberleri bol ışıklı ama güneş görmeyen bir yere asın.Yani direk güneş ışığına maruz kalmasınlar. 
 KIRMIZI BİBER KÖZLEME:
Biberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden 200C ısıtılmış fırına verin.Sonra çıkarıp kabuklarını soyun ve çekirdek yuvalarını temizleyin.Soğuduktan sonra yiyeceğiniz kadarını  buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
 KIŞLIK FESLEĞENLİ(REYHANLI)DOMATES SOSU:

  • 3 kilo domates
  • 2 adet kesme şeker
  • taze fesleğen
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • karabiber
YAPILIŞI:

  1. Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını incecik soyuyoruz.
  2. Ve küp küp doğruyoruz.
  3. Tencereye sıvıyağı alıyoruz.
  4. Sarımsakları soyup 3 parçaya bölüyoruz.
  5. Tencereyi ocağa koyup altını yakıyoruz ve sarımsakları içine atıp şöyşe bir çeviriyoruz.
  6. Üzerlerine domatesleri ekliyoruz.ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.
  7. Ara sıra karıştırarak domatesler eriyen kadar pişirin.
  8.  Sonra tencerenin içine şekeri,tuzu,karabiberi ve yıkanmış olan fesleğen yapraklarını ekleyip karıştırın.Ve kapağı açık bir şekilde kaynatmaya devam edin.Bütün malzemeler iyice özleşene kadar pişirin.Bunun bir süresi yok siz kendinize göre ayarlayın.Koyu kıvamlı olsun istiyorsanız daha çok kaynatın.Pişen domates sosunu sıcakken strelize adilmiş kavanozlara paylaştırın ve ağızlarını sıkıca kapatın.Ağzı ters çevrilmiş bir şekilde bir gün bekletin ki sızıntı olup olmadığını anlayabilesiniz.Sonra karanlık ama serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
  9. Afiyet olsun.


KIŞLIK DOLMALIK SALATALIK KURUTMA NASIL YAPILIR:
Benim en sevdiğim dolmalık kurutma salatalıktır.Salatalıklar yıkanır ve alaca soyolur ve içi dolma oyacağı veya kaşıkla oyulur.Ve açık olan ağzı aşağı gelecek şekilde arka taraflarından İğne yardımıyla ipe geçirilir.Aralarında boşluk kalması önemli.Ve balkonda direk güneş ışığına maruz kalmayan ama aydınlık bir yere asılır.
Hepinize şimdiden afiyet olsun.

7 yorum:

günlük yaşamım dedi ki...

sevdiklerinle huzurla sağlıkla ye canım :)

Unknown dedi ki...

en sevdiğim hazırlıklardan biri kışlık hazırlamak,afiyetle sağlıkcakla tüketmen dileğiyle,,...sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

herbiri için ayrı ayrı ellerinize sağlık..
sağlıcakla tüketin inşallah...

Deniz dedi ki...

Kurutulmuş sebzelere bayılırım. Dolmaları nefis oluyor. Kendim hiç denemedim henüz ama annem her sene yapar getirir bize. Kurutulmuş salatalığı ilk kez gördüm. Çok merak ettim. Kabağı çok severim kurutulmuş, ona mı benziyor acaba, hırt hırt, elastik bir yapısı oluyor pişince.
Güzel günlerde yiyin. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

merhaba deniz hanım.hırt hırt degilde daha yumuşak oluyor.çok lezzetli.

http://belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

elıne sağlık kurutulmuş sebze başka bır lezzet verıyor

vişnap dedi ki...

Şimdiden afiyetler olsun çok emek isteyen işler bunlar.Bizim buralar da maalesef hava şartlarından dolayı sağlıklı kurutma olmuyor,sevgilerimle.