DOMATES NASIL KURUTULUR?
İstenilen kadar içi şöyle etli olan domateslerden alınır.Ayrıca az sulu domates olursa daha çabuk kurur.Domatesler ortadan dörde bölünür.Balkonda bol güneş gören bir yerde temiz bir örtü veya kağıdın üzerine serilir.Ve üzerlerine kaya tuzu serpilir.Domates kurutmak için en ideal ay Ağustos ayıdır bu arada.Tuz domatesin kurutma sürecini uzatıyor ama tuz olmadan da kuruyan domatesler çürüyor.
DOLMALIK BİBER NASIL KURUTULUR:
Dolmalık biberler yıkandıktan sonra sularının kuruması için bekletilir.Küçük ve ince kabuklu biberleri tercih etmenizi öneririm.Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin.Yorgan iğnesine kalın ip geçirin ve alt taraflarından(yani ucu açık olamayan taraflarından) iğneyi geçirmek suretiyle biberleri ipe dizin.Biberlerin arasında boşluk bırakmaya gayret edin ki daha çabuk kurusunlar.Biberleri bol ışıklı ama güneş görmeyen bir yere asın.Yani direk güneş ışığına maruz kalmasınlar.
KIRMIZI BİBER KÖZLEME:
Biberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden 200C ısıtılmış fırına verin.Sonra çıkarıp kabuklarını soyun ve çekirdek yuvalarını temizleyin.Soğuduktan sonra yiyeceğiniz kadarını buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
KIŞLIK FESLEĞENLİ(REYHANLI)DOMATES SOSU:
- 3 kilo domates
- 2 adet kesme şeker
- taze fesleğen
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- karabiber
- Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını incecik soyuyoruz.
- Ve küp küp doğruyoruz.
- Tencereye sıvıyağı alıyoruz.
- Sarımsakları soyup 3 parçaya bölüyoruz.
- Tencereyi ocağa koyup altını yakıyoruz ve sarımsakları içine atıp şöyşe bir çeviriyoruz.
- Üzerlerine domatesleri ekliyoruz.ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.
- Ara sıra karıştırarak domatesler eriyen kadar pişirin.
- Sonra tencerenin içine şekeri,tuzu,karabiberi ve yıkanmış olan fesleğen yapraklarını ekleyip karıştırın.Ve kapağı açık bir şekilde kaynatmaya devam edin.Bütün malzemeler iyice özleşene kadar pişirin.Bunun bir süresi yok siz kendinize göre ayarlayın.Koyu kıvamlı olsun istiyorsanız daha çok kaynatın.Pişen domates sosunu sıcakken strelize adilmiş kavanozlara paylaştırın ve ağızlarını sıkıca kapatın.Ağzı ters çevrilmiş bir şekilde bir gün bekletin ki sızıntı olup olmadığını anlayabilesiniz.Sonra karanlık ama serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
KIŞLIK DOLMALIK SALATALIK KURUTMA NASIL YAPILIR:
Benim en sevdiğim dolmalık kurutma salatalıktır.Salatalıklar yıkanır ve alaca soyolur ve içi dolma oyacağı veya kaşıkla oyulur.Ve açık olan ağzı aşağı gelecek şekilde arka taraflarından İğne yardımıyla ipe geçirilir.Aralarında boşluk kalması önemli.Ve balkonda direk güneş ışığına maruz kalmayan ama aydınlık bir yere asılır.
Hepinize şimdiden afiyet olsun.
7 yorum:
sevdiklerinle huzurla sağlıkla ye canım :)
en sevdiğim hazırlıklardan biri kışlık hazırlamak,afiyetle sağlıkcakla tüketmen dileğiyle,,...sevgiler...
herbiri için ayrı ayrı ellerinize sağlık..
sağlıcakla tüketin inşallah...
Kurutulmuş sebzelere bayılırım. Dolmaları nefis oluyor. Kendim hiç denemedim henüz ama annem her sene yapar getirir bize. Kurutulmuş salatalığı ilk kez gördüm. Çok merak ettim. Kabağı çok severim kurutulmuş, ona mı benziyor acaba, hırt hırt, elastik bir yapısı oluyor pişince.
Güzel günlerde yiyin. Sevgiler.
merhaba deniz hanım.hırt hırt degilde daha yumuşak oluyor.çok lezzetli.
elıne sağlık kurutulmuş sebze başka bır lezzet verıyor
Şimdiden afiyetler olsun çok emek isteyen işler bunlar.Bizim buralar da maalesef hava şartlarından dolayı sağlıklı kurutma olmuyor,sevgilerimle.
Yorum Gönder