28 Ekim 2013 Pazartesi

FINDIK EZMELİ KURABİYE

Yedigim en güzel kurabiyelerdendi fındık ezmeli kurabiyeciklerim.Israrla yapmanızı tavsiye ediyorum.Bizimkiler biraz şekerli buldular ama tadı enfesti.Eger siz şeker oranını biraz azaltır ve dışını esmer şekerle kaplamazsanız eminim bayılacaksınız.Ama eger tatlı olsun diyorsanız aynen yapmanızı tavsiye ediyorum.Bu tarifi birbirinden güzel kurabiyelerin oldugu tarifdefterinden  adlı blogdan aldım.Çok degişik kurabiye çeşitleri var bakmanızı tavsiye ederim.Ogluma beslenme saati için yapmıştım bu kurabiyeleri.Arkadaşları bayılmış annene söyle bir daha yapsın demişler.En kısa zamanda tekrar yapacagım.Aslında bu kurabiyenin aslı yerfıstıgı ezmesi ile yapılıyormuş ama ben maalesef bulamadım ve fındık ezmesi ile idare ettim.Eger bulabilirseniz yerfıstıgı ile yapmanızı da tavsiye ederim.
FINDIK EZMELİ KURABİYE TARİFİ:
  • çeyrek su bardagı fındık ezmesi
  • yarım su bardagı tereyag veya margarin
  • çeyrek su bardagı esmer şeker
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşıgı süt
  • 1 çay kaşıgı vanilya
  • 1 çay kaşıgı karbonat
  • yarım çay kaşıgı tuz
  • 1+1/2 su bardagı un
  • üzerini bulamak için esmer şeker
Oda ısısındaki tereyagını ve fındık ezmesini yumuşayana kadar mikser ile karıştırın.

  Esmer şeker,süt ve yumurtayı da ekleyip tekrar karıştırın.Un,karbonat,tuz ve vanilyayı da ekleyip yogurun.Ceviz büyüklügünden parçalar kopararak yuvarlak şekil verin.Kurabiyeleri esmer şekere bulayarak yaglı kagıt serili tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirin.10 dakikanın sonunda arada pişip pişmedigini kontrol edin.
Afiyet olsun. 

22 Ekim 2013 Salı

BUMERANG ÖDÜLLERİ

Bumerang Ödülleri Oy Ver!Bendeniz Sosyal blog adayıyım.Aslında daha önceki senelerdede katılmıştım.Bana oy verin diyemedim nedense.Bu bloguma güvenmedigim için degil aslında biraz utanmıştım nedense.Bu senede katıldım bilgilerinize.Eger oy vermek isterseniz http://bumerang.hurriyet.com.tr/bumerang-odulleri/20694.htm tıklayarak oy verbilirsiniz.Sevgiler.

KAHVALTILIK DOMATES KURUSU EZMESİ

Annecigimin kendi elleriyle köyümüzde kuruttugu domates kurularım bunlar.Organik demek garip geliyor bana.Çocuklugumdan beri biz bilmesekde hep organik beslenmişsiz aslında.Şimdilerde dogayı kimyasallarla,ilçalarla mahvettigimiz için doga bizden intikam alıyor maalesef.Bence biz bunları hakettik diye düşünüyorum.Bize doga tarafından sunulmuş ve hala sunulmakta olan bu kadar çok nimet varken biz ona hep ihanet ediyoruz.Geçen gün bir sirk vardı Antalyada bu arada ben sirkleri çok sevmem kapısından şöyşe bir bakalım dedik.İki tane kaplanı küçücük bir kafese koymuşlar seyrettiriyorlar insanlara.Zavallı hayvanlar o küçücük yerde bir aşagı bir yukarı gidip geliyor.O zaman Efe'ye dedim ki annecigim aslında vahşi olan hayvanlar degil insanlar.Aslında konumuzla çok alakalı degil ama yinede paylaşmak istedim sizlerle.
Domates kurularını kahvaltı için hazırladım.Ama daha bir sürü şey var aklımda hepsini sıra ile yapacagım.Hepsi yakında diyelim.Bol bol ekmek yedirten aynı zamanda kilo aldırtan bir ezme.Ama buna ragmen kahvaltılılarınızın baştacı olacagı kesin.İşte tarif:
DOMATES KURUSU EZMESİ TARİFİ:
  • 10-15 adet domates kurusu
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası(acı olsun derseniz acı biber salçası)
  • 3-4 diş sarımsak
  • ceviz
  • tuz,kekik,nane,pulbiber
  • zeytinyagı
  • maydanoz

Domates kurularını kaynar suyun içinde yumuşayana kadar bekletiyoruz.Yumuşayan domatesleri,iri dogranmış cevizi,dövülmüş sarımsakları ve maydanoz hariç diger malzemeleride rondoya koyup çekiyoruz.Kıvamı koyu olursa zeytinyagı ekleyebilirsiniz.En son olarak incecik dogranmış maydanozu da ekleyip işlemimizi tamamlıyoruz.Ve kızarmış ekmegin üzerine sürüp afiyetle yiyiyoruz.
Afiyet olsun.

11 Ekim 2013 Cuma

ÇİKOLATA SOSLU İRMİK TATLISI

Bayram yaklaşıyor ve yakında aranızda olmayacagım.O yüzden bayram tatlımın tarifini şimdiden vereyim istedim.Hem yapımı kolay,hem degişik,hem de hafif bir tatlı olsun istedim bu sefer.Diger bayram tatlılarını TATLILAR sayfamdan bulabilirsiniz.Birbirinden degişik ve güzel bayram tatlıları bu sayfada mevcut.Şimdiden hepinizin mübarek kurban bayramınız kutlu olsun.Sevdiklerinizle geçireceginiz nice güzel bayramlar diliyorum hepinize.Bayram sonrası görüşmek üzere.İşte tarif:
ÇİKOLATA SOSLU İRMİK TATLISI TARİFİ:
İRMİKLİ MUHALLEBİSİ İÇİN:
  • 1 kg süt
  • 10 yemek kaşıgı toz şeker
  • 9 yemek kaşıgı irmik
  • 2 yemek kaşıgı hindistan cevizi
  • 100 gr.margarin
  • yarım paket vanilya
ÇİKOLATALI SOS İÇİN:

  • 2,5su bardagı süt
  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 yemek kaşıgı nişasta
  • 1-2 yemek kaşıgı kakao
  • 2-3 yemek kaşıgı toz şeker
Derin bir tencereye sütü ,şekeri,irmigi,hindistan cevizini ve vanilyayı koyarak orta dereceli ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Koyulaşınca altını kısıp 100 gr.margarini ekleyin ve margarin eriyene kadar karıştırın.Eriyince altını kapatın.Islatıplıp suyu süzülmüş kare veya dikdörtgen borcama koyun ve buzdolabında sogumaya bırakın.İrmikli tatlı soguduktan sonra üstüne Çikolata sosu için bütün malzemeleri derince bir tencereye alıp pişirin.ve soguduktan sonra buzdolabındaki irmikli tatlının üstüne dökün ve tekrar dolaba koyun.İyice soguyunca servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun. 

7 Ekim 2013 Pazartesi

LAVAŞLI KOLAY PİZZA


Mutfaksirlarinin sayfasında gördügümden beridir aklımda yapmak vardı bu pizzayı.Biliyorsunuz kolay tarifler benim ve birçok insanın favorisidir.En zaından zaman kazanmak açısından büyük bir rahatlık.Efe okuldan 15:00 gibi geliyor.Ögtle yemegini yesede çok fazla hareket etttigi için aç oluyor eve geldiginde.Yemek saatine kadar onu tok tutacak birşeyler hazırlıyorum geldiginde.Bu lavaşlı pizzada son zamanlarda favorimiz oldu.Sadece çocuklarını için degil evde lavaş olduktan sonra ani gelen misafirleriniz içinde yapabilirsiniz.Gerçi artık ani gelen misafir dönemi kalktı gibi.Bir tanıdıgım bana bir yere gitmek için önceden telefonla randevu alıyoruz bu bana çok dokunuyor demişti.Ev sahibi açısından düşünürsek ani gelen misafiri agırlamak oldukça zor.Gerçi misafir aniden geliyorsa illa ki bir şey yemeye gelmiyordur herhalde.Ama biz Türk insanı illa da misafirimize birşeyler yedirip içirmek isteriz yapı itibariyle.Ve özellikle evde yapılsın diye ugraşırız.Aslında bunu biraz da egomuzu tatmin etmek için yapıyoruz.Aaaa bak ne becerikli kadın desinler diye.Gerçi bana böyle geliyor belki birçogunuz buna katılmıyor olabilirsiniz.Neyse efendim konu fallanıp budaklandı ben pizza tarifine geçeyim.
LAVAŞLI KOLAY PİZZA TARİFİ:
  • 3 adet lavaş
  • kaşar rendesi
  • sosis,sucuk,domates,yeşil biber,siyah zeytin,mantar veya evde ne varsa işte
  • domates salçası,kekik,zeytinyagı,1 adet domates rendesi,tuz,toz kırmızı biber,sarımsak rendesi(bunlar pizza sosları)
Domates salçası,kekik.tuz,kırmızı toz biber,az zeytinyagı,sarımsak rendesi ve 1 adet domates rendesini bir kasede karıştırıyoruz.Kaşarı rendeliyoruz.Diger malzemeleri ufak ufak dogruyoruz.İlk kat lavaşı yaglı kagıt serili tepsiye koyup üstüne sos sürüyoruz ve kaşar rendesi serpiyoruz.Üstüne 2.kat lavaşı koyup tekrar sos ve kaşar rendesi yapıyoruz.3.kat lavaşıda koyup sos sürüyoruz ve kaşar rendesi serpiyoruz.Pizza için dogradıgınız malzemeleri üstüne yerleştiriyoruz ve az kaşar rendesi daha serpiyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırının üst katında pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

2 Ekim 2013 Çarşamba

YULAFLI ve KAYISILI KURABİYELERİM

Yiyen herkesin çok begendigi bir kurabiye oldu.Şiddetle tavsiye ediyorum o yüzden.Oglum Aren için alıp ama bir türlü yedirmeyi başaramadıgım koca bir kutu yulaf ezmesi vardı evde.Boşamı gitsin diyerek araştırmaya başladıgım ve enfes bir tarifle işte bunu yapmalıyım dedigim bir tarif oldu yulaf ezmeli kurabiye.Ben içine bolca kuru kayısı ve bolca ceviz koydum ama siz isterseniz evde hangi malzemeniz varsa onu koyabilirsiniz.Mesela çikolata,elma kurusu veya herhangi bir meyve kuru ve olmazsa olmazı ceviz.....Bebelerimiz saglıklı beslensin diye taklalar atıyoruz biz anneler.Ner zor iş çocuk yetiştirmek.Gerçi iş olarak görmemek gerekiyor.Dünyanın en güzel varlıkları çocuklarımız.O kadar özeniyoruz ki benim annem bana bu kadar özendimi hiç hatırlamıyorum.Umarım kıymet bilinir.Neyse kurabiyeden çıktım yola nerlere geldim.Bu arada kurabiye tarifini Sofrabezi.net adlı siteden aldım onu da belirteyim.Emek hırsızlıgı olmasın.
YULAFLI ve KAYISI KURULU KURABİYE TARİFİ:
  • 2 su bardagı yulaf ezmesi(şu bugday gibi olanlarından)
  • 1,5 su bardagı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 100 gr.margarin(oda ısısında olacak)
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 tatlı kaşıgı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşıgı kabartma tozu
  • istenilen kadar kuru kayısı
  • istenilen kadar ceviz içi
Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.Oda ısısındaki margarini,sıvıyagı,yogurdu,üzüm sirkesini koyup tekrar karıştırıyoruz.İçine yulaf ezmesini,unu ve kabartma tozunu ekleyip elimizle yoguruyoruz.Küçük küçük dogradıgımız kayısıları ve bıçakla kıydıgımız cevizleride ekleyip tekrar karıştırıyoruz.Yaglı kagıt serili tepsiye hamurdan kaşıkla alıp aralıklı diziyoruz.Aralıklı ollması önemli çünkü kurabiyeler pişerken yayılıyorlar.Önceden 175C ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.Ilındıktan sonra cam ve kapaklı bir kavanoza koydugunuzda 10 gün kadar dayanıyor.

Afiyet olsun.