10 Mayıs 2013 Cuma

UN HELVASI

Annemden gecenin bir vakti isterdim un helvasını.O da hiç üşenmez kalkar yapardı bana.O günler güzel günlermiş.Neden mi?Un helvası yapmak gerçekten zormuş da ondan.Gerçekten maharet isteyen bir tatlıymış bence.Kavurmnası bir dert,topaklanmadan kıvam aldırması ayrı bir dert.Aslında birkaç deneme yapmıştım annemin tarifiyle.Ama nedense hep başarısız olmuştum.Geçen akşam yine yapmak için kalktım bu sefer başarılı oldum ve topaklanmadı ve tadı da gerçekten güzel oldu.Ama bir sorun bakalım bir daha bu eziyeti çekermisin diye kocaman bir hayır derim size.Bence en iyisi yine irmik helvası hem yapması kolay hem yemesi güzel.Annecigimin kıymetini şimdi daha iyi anlıyorum.Canım annem çok seviyorum seni.
UN HELVASI TARİFİ:
  • 250 gr.tereyag veya margarin
  • 2 su bardagı kadar un
  • 2,5 su bardagı su
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • tarçın(üsütüne serpmek için)
Tereyagını yanmaz ve derince bir tavaya alıyoruz ve eritiyoruz.Eriyen tereyagının içine unu döküp kısık ateşte rengi koyulaşmaya başlayıncaya kadar kavuruyoruz.Ayrı bir yerde suyun içine şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz ve kavrulan unun üstüne döküyoruz.Suyumuzu yavaş yavaş döküp una yedirirseniz topaklanma ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.Suyunu çekene kadar karıştırıyoruz iyice çekince altını kapatıyoruz.Ilınmaya bırakıyoruz.Sonra dilediginiz şekli verip afiyetle yiyiyoruz.
Afiyet olsun.

12 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

irmik unun yerini tutmuyor ama be canısı..:)
un helvası apayrı bişi..
hele kii sıcacık ikeenn..;))
offf olsa da yesemm..:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler..

sihirlirloklava dedi ki...

eline sağlık...ben de hiç cesaret edip te yapmıyorum doğrusu..nasılsa şimdi isteyince yapan var :)

zeymurancafe dedi ki...

bende senınle aynı fıkırdeyım canım,bana da oyle gelıyor cunku acıklamayı yapanlar oylesıne kararlıydı kı ,neyse yapacak bır şey yok un helvası yumusacık yapıldıgı an sıcakken yemeyı cok severım kıvamı rengı cok guzel gorunuyor ellerıne sağlık,sevgiler..

anne eli gibi dedi ki...

gerçekten zahmetli bir tatlıdır un helvası ama sonuca değiyor,eline sağlık harika görünüyor..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

eline sağlık kuzum çok severim :)))

*mehtap dedi ki...

bende un helvasını tercih ederim, ama sabır işi ,eline sağlık.

Unknown dedi ki...

gerçekten çok zordur un helvası yapmak.Ama siz başarmış gibi görünüyorsunuz.Ellerinize ve emeğinize sağlık..
yemek oyunları

BAL ANNE dedi ki...

ılık ılık yemeyi severim....enfes gözüküyor....ellerine sağlık....
sevgiler......

MAZES dedi ki...

bunu heeeep yaparım hem de büyük zevkle ,sadece sıvı yağı koyarım ,büyük kızım seviyor,bi gelsin o zaman yaparım artık .Hayır da deme ,zorluğu unutup yine yapacaksın canım,ellerin dert görmesin ve afiyetler olsun.Aklıma geldi ,un ve pudra şeker ile var bir çeşit helva ,o da çok güzel,şurup da yok ,şu anda unuttum kimde gördüğümü,istersen bakırım ,gerçekten çok kolay ve güzel.

TuruncuTatlar dedi ki...

eylemcim ellerine sağlık anneler gününde kutlu olsun sevgiler..

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

mis gibi koktu kavrulurken ki kokusu geldi burnuma nefis çok severim un helvasını ellerine sağlık canım sevgiler

Adsız dedi ki...

anneler bişi dicem sizlere. ben niçin böyle pasta kek börek vs. işlerle uğraşmayı sevemiyorum. bazen anneliğimden şüpheleniyorum acaba sorun bende mi falan diye sonra pastaneden çocuklarımın zevklerine göre alıp yediriyorum . ben çok mu beceriksizim yaptığım kek kalıptan çıkmaz. böreklerim sert olur. taneli kurabiye poğaça vs. uğraşmayı sevmiyorum sıkılıveriyorum. ..