20 Mayıs 2013 Pazartesi

VİTA YAGLI UN KURABİYESİ(PASTANE USULÜ KURABİYE)

Vita yagını hatırlayanınız var mıdır acaba?Ben küçüklügümden hatırlarım.Mutfaklardaki tel dolaplarda kocaman ve sarı kutusu ile boy gösteren yag.Belki birçok arkadaşımın ekmek üstü yedigi yag.Ben ekmek üstü yagı hiç sevmem ama vita yagı ile yapılmış kurabiyelere bayılırdım.Aynı pastanede yapılan kurabiyeler gibi dışı agızda dagılan içi hafif sert kurabiyeler çıkar ortaya bu yag ile.Nedenine gelince içinde su olmamasından kaynaklanıyor.Marketlerde satılan günümüz yaglarının içinde su ilavesi oldugu için un kurabiyelerimiz öyle agızda dagılan kurabiyeler gibi olmaz.Olsa bile bu yagla yapılan gibi olmaz.Eger bu yagı bulamazsanız bir yazıda şöyle birşey okumuştum.Marketlerden veya bakkallardan aldıgınız normal bir margarini eritin ve erimiş olan margarini buzdolabına koyup bir gün bekletin.Ertesi gün erimiş ve sonra donmuş olan margarinin üstünde oluşan suyu dökün ve kurabiyelerinizde kullanın.Ben açıkçası bu yöntemle hiç denemedim ama bana çok mantıklı gelmişti.Vita yagını Migros'un nostalji ürün günlerinden aldım.Eger sizde almak isterseniz diye söylüyorum.Tarife gelince çok basit yani bildiginiz kurabiye tarifi:

PASTANE USULÜ VİTA YAGLI UN KURABİYESİ:
  • 250 gr vita yag
  • 1 su bardagı pudra şekeri
  • aldıgı kadar un
Yogurma kabına 250 gr.margarini alın ve elinzle iyice ufaltarak yumuşatın.Üstüne pudra şekerini koyun ve karıştırmaya devam edin.En son olarak elenmiş unu azar azar dökerek yaga yedirin.Kurabiye hamurunuzdan küçük parçalar kopararak yuvarlak şekil verin ve yaglı kagıt serili tepsiye yerleştirin.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri hafif pembe olana kadar pişirin.Bu süre yaklaşık 15 dakika galiba.Fazla fırında tutmayın ki sert olmasın.Fırın ayarı herkesin farklıdır unutmayın.
Şimdiden afiyet olsun.

9 yorum:

dondurma delisi dedi ki...

Çok güzel ve lezzetli görünüyor.. Ağızda dağılan kurabiyeden :) ellerinize sağlık:)

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Bu tesadüfe ne denir bilmem...ben de bu gün pastane kurabiyesinden ve onlar gibi yapamadığımdan bahsettim :))bu tarifi mutlaka deneyeceğim, ellerinize sağlık...

kardelen sezgin dedi ki...

Vita yağını çok hemde çok eskiler bilir hatta biten yağ tenekesine muhakkak bir çiçek ekilir yada teneke bitinçe içine un tuz şeker üçlemesimden birisi konulur yani saklama kabı olarak kullanır. Nostalji oldum şimdi o yıllarda sokakta oynayan çocukların eline kocaman bir dilim ekmeğe vita yağı sürülür üzerine şeker veya reçel sürülür ve yenilir ,oyuna devam edilir öyle değil mi sizde böylemiydiniz.
un kurabiyesi de çok güzel olmuş ortadan çatlamış eline sağlık canım

MAZES dedi ki...

öyle güzel anlatmışın ki .....ellerine sağılık.

Banu dedi ki...

Eylemcim ellerine sağlık kurabiye nefis olmuş. Vita yağını bende çook severim bambaşka lezzet veriyor Malatya kurabiyesi yapaken sadece vita yağı kullanırım sen bu kurabişlerin ortasına bir kayısı çekirdeği koysan birde iri yapsan al sana Malatya kurabiyesi işte sırrı yağında ve tabiki un seçiminde vita yağını hep marketlerde görmeyi ben de çook istiyorum çünkü bulmak zor oluyor... afiyet şeker olsun sevgilerimle...

Yemek Tarifleri dedi ki...

Tarifiniz için teşekkürler.
Çok güzel görünüyor. Sevgiler.

BENİMDENİZİM dedi ki...

Evet bu kurabiye çok güzel oluyor. Bizim işyerinde Çankırı çerkeşli bir arkadaş var onun annesi yapıp gönderiyor. Bizde arkadaşlarla merak ediyorduk nereden bulabiliriz acaba diye.Yöntemide anlatmışsın teşekkürler

özlem dedi ki...

ellerine sağlık hemde vita yağıyla ne lezzetli olmuştur afiyet şifa olsun.

un kurabiyesi dedi ki...

tarif muazzam olmuş.elinize sağlık.