26 Ocak 2012 Perşembe

NAR EKŞİLİ KISIR

Hataydan,orjinal ev yapımı nar ekşim geldiginden beridir kısır yapmayı düşünüyordum.Arkadaşlarımın çaya gelmesini fırsat bilerek kısır yapmaya karar verdim ve ortaya nefis bir tarif çıktı.Ben şöyle bol nar ekşisi koyarak yemeyi severim kısırı.Yani yaparken içine koydugum nar ekşisi hariç bir de tabagımda üstüne dökerim.Ama yapması ne zahmetlidir nar ekşisini.O yüzden kıymetini bilirim ve azar azar kullanmaya özen gösteririm.Marketlerden aldıgım nar ekşileri hiçbir zaman istedigim tatda ve kıvamda olmazlar.O yüzden annem hep hataylı komşusunun yaptıgı nar ekşisinden alır ve gönderir bana.
NAR EKŞİLİ KISIR TARİFİ:
  • 2 su bardagı ince bulgur
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • bir bag yeşil sogan
  • yarım bag maydanoz
  • yarım su bardagı zeytinyagı
  • yarım çay bardagı nar ekşisi
  • tuz
Bulguru kapaklı bir kaba koyun ve üstüne sıcak su ilave ederek agzını kapatın ki bulgurların yumuşamasını ve kabarmasını saglayın.Bu arada yeşil soganları ve maydanozları ayıklayıp yıkayın ve ufak dograyın.Kabaran bulgurun üstüne salçaları ekleyin.Ve salça ile biraz yogurun.Daha sonra içine tuzunu,yeşil soganını,maydanozunu koyun ve  az yogurun.Bunların yanı sıra yine içine zeytinyagını ekleyin ve nar ekşisini koyarak bir iki kere karıştırın çok aşırı yogurmuyoruz ki lapa olmasın.Ve servise hazırdır.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2012 Pazartesi

KALAMAR GÜVECİ

Kalamarı ev halkı olarak hepimiz severek tüketiriz.Her seferinde kalamarı kızartır yanında tarator sos ile hazırlardım.Bu sefer degişik acaba ne yapabilirim diye düşündüm ve güveçte kalamar çıktı ortaya.Balık bu kadar malzeme ile buluşunca harika olacakmış gibi geldi bana ama açıkçası umdugum sonucu bulamadım.Neden mi?Açıkçası tadı baya agır olmuştu acaba kalamarın kendisinden mi yoksa alıştıgımız bir lezzet olmadıgımı içinmi açıkçası pek anlayamadım.Peki neden tarifini ekliyorsun diyebilirsiniz.Ama herkesin damak lezzeti farklıdır belki siz farklı düşünüp yapmak isteyebilirsiniz diye düşündüm.İşte tarif:
KALAMAR GÜVECİ TARİFİ:
  • 250 gr.dondurulmuş kalamar
  • 5-6 adet mantar
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • az sıvıyag ve tereyag karışımı
  • 2 diş sarımsak
  • tuz,karabiber
Soganları,biberleri ve domatesi(kabuklarını soyduktan sonra)incecik kıyın.Mantarları da sap kısımlarını çıkardıktan sonra yıkayın ve ince kıyın.Tereyagını eritin ve üstüne az sıvıyag ekleyin ve sırasıyla ilk önce soganları sonra biberleri,mantarları koyarak kavurun.Mantarlar suyunu çekince üstüne iki parçaya bölünmüş sarımsakları ekleyin.Bir süre kavrulduktan sonra kalamarları ister halka şeklinde ister ufak dogranmış olarak ekleyin ve kavurmaya devam edin.Sonra ufak dogranmış domatesleri ve baharatlarını ekleyin.10 dakika kadar piştikten sonra güvece alın isterseniz bu aşamada üzerine kaşar ekleyebilirsiniz ve önceden 200C ısıtılmış fırına verin.5 dakika sonra kalamar güveciniz hazır.(eger kaşar koyduysanız kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutun)
Afiyet olsun.

17 Ocak 2012 Salı

ÇİKOLATALI CUPCAKE

Oglum düzeldi çok şükür.ilaçları bıraktık öksürügüde azaldı sayılır.Artık okula gidip gelmeye başladı.Gerçi cuma günü okulu tatile giriyor ama olsun bu hafta okula gitmeyi çok istedi bende gönderdim.İyide oldu arkadaşlarını ve ögretmenini çok özlemiş.Cuma günü karne verecekler anne diye çok heyecanlanıyor.Aslında karne degil ama o öyle zannediyor.İlk karnesi olacak.Ondan daha fazla heyecanlıyım ben ama ona belli etmemeye çalışıyorum.Görmemişin bir performans degerlendirme kagıdı olmuş tutmuş çerçeve yaptırmış olacak benimki.Neyse geçelim çikolatalı cucakemize.Binbirçeşninin sayfasında gördügümden beridir hayran hayran bakıyordum tarife.Nihayet denedim ve damak tadıma çok uygun olduguna karar verdim.Çikolatayı bakkaldan alıp yemek aklıma gelmez ama böyle keklerde,cupcakelerde kakaolu veya çikolatalı olunca bayılıyorum.İşte tarif:
ÇİKOLATALI CUPCAKE TARİFİ:
  • 2 adet büyük yumurta
  • 113 gr.tereyag
  • 1/2 su bardagı kakao
  • 1 su bardagı kaynar su
  • 1,1/3 su bardagı un
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 2 çay kaşıgı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşıgı tuz
  • 2 çay kaşıgı vanilya
Derince bir kasede kaynar su ve kakaoyu çatalla pürüzsüz olacak şekilde karışırıyoruz ve oda sıcaklıgına gelmesi için kenara alıyoruz.Terayagını ve şekeri krema haline gelene kadar blenderla karıştırıyoruz.İçine ymurtaları tek tek ekleyip çırpıyoruz.Eledigimiz un,kabartma tozu,vanilya ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.en son olarak sıcak su ile karıştırdıgımız kakaoyu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.Karışımı topkek kagıtlarına pay ediyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında 20(pişme süresi fırına göre degişebilir) dakika pişiryoruz.
Afiyet olsun.

12 Ocak 2012 Perşembe

İRTÜKER BELASI ve EZOGELİN ÇORBASI

Allah çekilmeyecek dert vermesin verirsede dermanını versin derler ya ne dogru söylüyorlar.Neredeyse cuma gününden beridir oglumun bütün vücudu kabarıyor o doktor senin bu doktor benim dolaşıyoruz oda yetmedi acillere taşındık bu aralar.Su çiçegi oldugu düşüncesiyle gittik doktora ama degilmiş ürtiker(kurdeşen)yani alerjik bir hastalıkmış.Yedigi şeylerden olurmuş veya vücut virüsten dolayı kendisi bu şekilde tepki verirmiş.Günlerdir rüyamda bile neler yedirdim efeye acaba hangisi dokundu diye düşünmekten uyuyamıyorum.Ama yedigi şeylerle alakası olmaya bilir dedi doktor uzunca bir süredir öksürük peşimizi bırakmıyordu vücutta öksürüge baglı olarak oluşan virüstende oluşabilirmiş.Şuan  masamın üstünde yıgınla ilaç var özellikle alerji ilaçlarını içmesi  bir süre gecikirse hemen kabarıyor ogluşum.Geçen günde yüzü dudakları ve bütün vucudu tekrar kabarınca haydi acile.İki tane alerji ignesi vurdular.Efe aglar ben aglarım.Hani böyle durumlarda güçlü olmak gerekir felan derler ya yok olmuyor işte.Yani en azından ben güçlü olamadım.Neyse bugün daha da iyi kızarıklıklar yok denecek kadar kayboldu çarşamba kontrol var.Tamamen düzelir inşallah.Bu arada doktor ilk başta onu yedirme bunu yedirme diye sıkı sıkı tembih etti.Eee oglan aç ne yiyecek derken ezogelin çorbası çıktı ortaya.Ve farkettim ki ezogelin çorbasını ilk defa yapıyorum ben.Oysa ki yol üstü lokantalarda severek içtigim bir çorba çeşididir.Neyse artık sık sık yaparım.
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ:
  •  yarım çay bardagı kırmızı mercimek
  • 2 tatlı kaşıgı bulgur(köftelik ince bulgur)
  • 2 tatlı kaşıgı pirinç1 adet kuru sogan
  • 1 küçük patates
  • 1 yemek kaşıgı domates ve biber salçası karışık
  • nane
  • sıvıyag
  • tuz
  • teryag(üstüne)
Kuru soganı yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyagda kavuruyoruz.Üstüne salçaları ilave edin ve kavurmaya devam edin.Sonra sırasıyla mecimegi,bulguru,pirinci ilave edin ve suyunu ekleyin.İçine bir de küçük patatesi soyduktan sonra küçük küçük dograyiı ilave edin.Pişmeye bırakın.Bütün malzemeler iyice pişince el blendırından geçirin.(isterseniz geçirmeyebilirsinizde).Ayrı bir tavada tereyagını eritin ve içinde naneyi yakın ve çorbanın üstüne dökün.
Afiyet olsun.

3 Ocak 2012 Salı

HASANPAŞA KÖFTESİ

Yeni yılın ilk yazısı ile beraberiz arkadaşlar.Bu arada birçogunuzu ziyaret edip yeni yılınızı kutlayamadım.Misafirlerim oldugu için internete giremedim çünkü.2012 yılı hepinize ve ülkemize huzur getirsin.Ve tüm dilekleriniz birer birer gerçekleşsin.
Tarife gelince hep merak ediyordum hasanpaşa köftesini ve sonunda yaptım.Aslında merak ettigim o kadar çok tarif var ki artık sırayla hepsini deneyecegim ve yayınlayacagım.
HASANPAŞA KÖFTESİ TARİFİ:
  • 350 gr.kıyma
  • 1 kuru sogan
  • 2 yemek kaşıgı galeta unu veya 2 kuru ekmek içi
  • 3 diş sarımsak
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
Püresi için:
  • 3 adet patates
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • yarım çay bardagı süt
  • tuz
  • kaşar rendesi(üsütüne serpmek için)
İlk önce patatesleri soyup püre için haşlamakla işe başlayalım.Haşlanan patatesleri çatalla ezelim ve içine sıcakken tereygaını koyup eriyene kadar karıştıralım.Tereyag eriyince sütünü ve tuzunu ekleyip tekrar karıştıralım.Ve bir kenarda bekletelim.
Köftesi için soganları ve sarımsakları rendeleyelim.İçine kıymayı,galeta ununu ve baharatlarını ekleyim yoguralım.Köftelerden limon büyklügünde parçalar koparıportalarını çukur olacak şekilde elimizle açalım.
Ve yaglanmış borcama dizelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında köfteler(suyunu salıp çekene kadar) hafif kızarana kadar pişirelim.Sonra çıkarıp içlerine püreden koyalım ve en son olarak üstlerine kaşar rendesi serpip fırına tekrar verelim.Kaşarlar eriyene kadar bekletelim ve sonra servise hazırlayalım.Sıcak yenmesini tavsiye ederim.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.