5 Ağustos 2010 Perşembe

KARPUZ KABUGU REÇELİ

Daha önce Tatlı lor yaptıgımda karpuz kabugu reçeli yaptıgımı da söylemiştim.Yine haftanın sonu ve ben yine tatlı birşeylerle kapatmak istedim haftayı.Ne zamandır yapmayı istedigim bir reçeldi.Açıkçası tadını merak ediyordum.Her zaman söylerim reçellerle aram pek iyi degildir ama evde çeşit çeşit olsun isterim.Karpuz reçeli tam düşündügüm gibi güzel bir lezzet oldu.İşte tarif.Bu tarifte yeturlalezzetkareleri yeşim'e ait.
KARPUZ KABUGU REÇELİ MALZEMELERİ:

  • 2 su bardagı karpuz kabugu(yeşimin dedigi gibi karpuz kabugunun yeşil kısmını sebze soyacagı ile soyun sadece beyaz kısmı kalacak.Kalan beyaz kısmı küp küp dograyın.)

  • 2 su bardagı toz şeker

  • yarım su bardagı su

  • 2 adet Kotanyi marka tarçın çubukları

  • 4-5 adet karanfil

  • 1 tane zencefil(ama ben koymadım)

  • 1-2 diş limon tuzu
Karpuz kabugunun kırmızı ve etli kısmını kaşık yardımıyla iyice çıkarın sadece beyaz kısmı kalacak.Kabuk olan yeşil kısmını sebze soyacagı ile beyaz kısmı kalacak şekilde soyun.Kalan beyaz kısmı küp küp dograyın.Düdüklü tencereye su,şeker,tarçın ve karanfili koyun.Ocagı yakın ve şeker eriyene kadar (1-2 dakika )kaynatın.Yogun kıvamlı bir şurup olacak.Üzerine karpuz kabuklarını ekleyin ve karıştırın.Kaynamaya başlayınca limon tuzunu da ekleyin ve düdüklünün kapagını kapatın.Düdüklü tencerenin basıncı çıkınca mandalını indirin ve ateşin altını kısın.Tam 3 dakika kadar piştikten sonra ateşten alın ve basıncı çıkınca kapagını açın.Karpuz kabukları pişerken suyunu saldıgı için tekrar ateşe koyun.10 dakika kadar orta ateşte tekrar pişirin.Karpuz kabugu taneleri şeffaflaşınca altını kapatın.
Bu şekilde sogumaya bırakın.Sonra tarçın ve karanfili içinden çıkartın ve kavanoza koyun.Agzını kapatıp buzdolabınıza kaldırabilirsiniz.
Afiyet olsun.

21 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

cANIM HARİKA GÖZÜKÜYOR DENEMEYİ ÇOK İSTERİM SEVGİLER

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı cumalar. Ellerinize sağlık.Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Eylemciğim eline sağlık bende denedim harika oluyor tarçın ve karanfil kokusu ile süper bir reçel .Sevgiler..

*kelebekana*-* dedi ki...

değişik bir reçel tarifi ..bende ilk fırsatta deneyeyim ..teşekkürler ..

yeşim dedi ki...

eline sağlık canım beğenmene sevindim.hayırlı cumalar lezzet dolu hafta sonları diliyorum...öpüldünnn....

YeMeK vAkTi dedi ki...

alla allaaa harika olmuş eylemcimya yapıcam ben bunu görüntüsüde güzel mmm yarım ölçü yapim bari ben bunu dimi :))

tub@ dedi ki...

çok ilgimi çekti deneyeceğim inşallah ttlım :)

mintinin dünyası dedi ki...

ellerine sağlık canım.bu konuda tereddütlüydüm açıkçası cesater verdin bana.tadı nasıl olur ki nasıl görünür ki yapabilir miyim diye gidip geliyordum.bu tarifle sorun çözüldü.emeğine sağlık

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

Geçen yaz antalya da denemiştim bu reçeli:) ama hiç seninki kadar güzel görünmüyordu:)) ellerine sağlık canımmm
öpüyorummmm

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Eylem görüntüye bayıldım jelibon şekeri andırıyor ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Selam: İlk defa duyuyorum çok ilginç, ellerine sağlık. Ben Antalya'nın incir ve minik patlıcan reçeline bayılırım.

Unknown dedi ki...

Selamlar Eylem :)
Halam Antalya'da yaşıyor o da aynı derten muzdarip, ben Antalya da daha güzel kurur diye düşünüyordum ama tabiiki oradaki yüksek nem kurumasını engelliyormuş. Bu arada kurutma yöntemiyle ilgili püf noktasını da bilmiyordum , söylediğin iyi oldu. Ben domatesleri sabah almıştım özellikle öğleni bekledim ki güneşin en yoğun olduğu zamanda seriyim diye :) bilsem beklemezdim bundan sonra bu kurala uyucam, teşekkürler, hoşçakal...:)

Cafe Pepela dedi ki...

Eylem Hanım ellerinize,gönlünüze sağlık.Duymuştum lakin denemek nasip olmadı,enfes bir görüntü,en kısa zamanda tecrübe etmek isterim.
Muhabbetle..

Baharcicegi dedi ki...

bende okurken dogrumu okuyorum diye bir daha okudum herseyin receli yapiliyor artik
karpuzun kabugu nasil böyle güzel recel olmus rengi görüntüsü cok berrak olmus eline saglik

Çağla Yılmaz Bayar dedi ki...

Ellerinize Sağlık
Süper Gözüküyor!

sarkaç dedi ki...

Karpuz kabuğu reçelinin yapımında kabak reçelinde olduğu gibi kireç kaymağı kullanıldığını duymuştum. Bu da beni denemekten alıkoyuyordu. Bu tarif çok işe yarayacak. Görüntünün çekiciliği de tartışılmaz, ellerine sağlık.

Işıl dedi ki...

tesekkurler

Sevil Şahin dedi ki...

hımm eylemcim ellerine sağlık hep merak ettiğim bir tat artık yapma zamanı geldi sanırım :))

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım çok değişik olmuş ellerine sağlık,denemek istiyorum.Paylaştığın için teşekkürlerrr..Sevgi ile öptüm....

ebru dedi ki...

canımm yaa çok değişik ilk defa duydum bu reçli denemem lazım. ama şu soyma işlemini pek anlayamadım soyduktan sonra keşke fotoğraflayıp resmini koysaydın ama hafta sonu tarçın ve karanfil aalıp deneyeceğim sana geri dönerim..

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim,
harika bir recel olmus ellerine saglik,

sevgilerimle....