Kabak dolmasının Kilis yöresine ait yapılış şekli.Diger kabak dolmalarından farkını okuyunca anlayacaksınız.Aslında bu yemek Kilis de taze acur ile içine sarı leblebi katılarak yapılır ama ben kabakla ve içine leblebi kullanmadan yaptım.Kilis,Suriye sınırına çok yakın oldugu için yemeklerin belki de birçogu bu kültüre aittir.Ve o yüzden yemekleri size degişik gelebilir.
ŞIHIL MAHŞİ Malzemeler:
- 1 kg küçük kabak
- 150 gr. kıyma
- 1 adet kuru sogan
- 2-3 adet domates
- 2-3 adet sivri biber
- 1 yemek kaşıgı biber salçası
- bir miktar maydanoz
- tuz,karabiber
- 1 kahve fincanı sarı leblebi(istege baglı)
Kıymayı, küçük dogranmış soğan ile birlikte kavurun.Kavrulan kıymanın içine salça ekleyin ve kavurmaya devam edin.Sonra içine yemeklik dogranmış domatesi ve küp küp dogranmış biberleri ekleyerek çok az pişirin.Tuz, karabiber, leblebi ve kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın.Kabakların kabuklarını incecik soyun.(incecik soyulması önemli aslında ben kabagı alacalı olarak soyuyorum öyle de güzel oluyor)İçlerini oyarak boşaltın.Bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kabakları kızartın.Kızaran kabakları bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.Soguyan kıymalı içi kabakların içine doldurun.Şıhıl Mahşi de pirinç olmadıgı için kabakları aldıgı kadar iç ile doldurun.Bir tencereye kabakları dik olarak dizin.2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20-25 dk. kadar pişirin.
Afiyet olsun.
21 yorum:
Merhaba. Nefis görünüyor, ellerine sağlık. Ben de bu tarifin değişik bir versiyonunu denemiştim, leblebi yerine nohut kullanılıyordu. Çok değişik ve güzel bir lezzet, gerçekten. Afiyetler olsun. Sevgiler.
Canım ellerine sağlık harika bir görüntü:))Ben normal yapıp süt döküp fırınlıyordum.Birde leblebiy
le deniyim öpüyorum...
İlk defa duydum.Tadı agız tadıma uyan herşeye varım.Güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Leblebi koymaksak aynı yöresel tadı alabilirmiyiz.Sevgilerrrrrr.
Selam canim ellerin der görmesin nefis görünüyor.Bende severim dolmalarin tüm cesitlerini
off süper valla..zaten kilis yemekleri muhteşem olur..ellerine sağlık..afiyetler olsun :)
off süper valla..zaten kilis yemekleri muhteşem olur..ellerine sağlık..afiyetler olsun :)
Sevgili Eylem Kilis yöresine ait değil Hatay Antep Adana heryerde yapılıyor illere sorarsan hepsi bizim der bende Hatayın mı desem neyse çok severim ellerine sağlık canım
Eylemcim unuttum bide bunları fırında pişirmeyi dene harika oluyorlar
ellerinize sağlıkk çok güzell bir görüntü herzamanki gibi harikasınız.
ayyy ayy,harika olmuş cnm bayılırım kabak dolmasına ,hele böylesine
ellerine sağlık
sevgiler
bizde yaparız ama leblebili ilk duyuyorum ellerine sağlık.
off offff bu ne lezzet....elllerine sağlık canım...
ilkdefa böylesini duydum canım ellerine sağlık...
Dolma canavarı olarak kesin severim:)))
Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle canım...
Eylemcim nasıl güzel görünüyor dolmalar...akşam akşam olmadı ama..
ellerine sağlık
mmm ellerıne saglık..bende eskı yemek dergılerımı karıstırırken yaklasık 10 yıllık bır dergıde gormustum ve degısık gelmıstı:)yalnız orda içi doldurulduktan sonra kızartılıyordu ve leblebı yoktu.acaba nasıl olur derken sızde gordum demekkı lezzetlı bır yemek..ellerınıze saglık..
sevgılerımle...
eline sağlık.
Dolmaların şahı demekmiş. Antakya'da farklı bir versiyonunu pişriyorlar tahin sosu ile. Ellerine sağlık. Sevgiler...
leblebiyle olmasi cok ilginc geldi her yörenin kendi tarz bir yöntemi var enfes görünüyor ellerine saglik
eline sağlık eylemcim.kabak dolmasına bayılırım.sende seviyorsun yöresel yemekleri çok güzel
ellerine sağlık.yeni tadlar öğreniyoruz bu blog sayesinde ne güzel de oluyor.bu tatlar bana uyar bende yapmak istiyorum.umarım sorduklarında adınıda hatırlarım:)))
bir akrabamız yapmıştı ben de onda yemiştim ilk kez.çok lezzetli bir yemek ellerine sağlık...
Yorum Gönder