24 Aralık 2009 Perşembe

KAYMAKLI AYVA TATLISI



Bugüne kadar evde hiç denemedigim bir tatlıydı ama sitelerde ki görüntü öyle muhteşemdi ki beni hep cezbediyordu.Sonun da yaptım ve bugüne kadar evde neden hiç yapmadım diye de hayıflandım.Ama bizimkiler yani baba-ogul yeni tatlara hep kapalı oldugu için oturup kendim yedim.İyi de yapmışım.Bir daha bu lezzetten kendimi mahrum etmeyecegim.


Ayva tatlısı malzemeleri:
  • 5 adet ayva
  • 3-4 su bardagı toz şeker
  • çay kaşıgının ucuyla gıda boyası(örgücü ninem bana gıda boyası yerine aynı zamanda lohusa şerbeti yapımında kullanılan kızamık şekeri de aynı işi görüyor diye yazmış ben denemedim ama sizler gıda boyasına karşı iseniz kızamık şekeri ile de deneyebilirsiniz.)
İç Malzemeleri:
  • 1 adet elma
  • 1 çay bardagı ceviz
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 çay kaşıgı tarçın
  • Kaymak(üstüne)(ben Dr.Oetker'in Kaymak tadında Şantisini kullandım gayet güzel oldu)

Ayvaları yıkayıp, ikiye bölün ve kabuklarını soyup çekirdekli bölümünü oyun ve kararmaması için limonlu su dolu kabın içine atın.(ama çekirdeklerini atmayın)Diğerlerine de aynı işlemi uygulayın.Yayvan bir tencereye ayvaları dizin.Bir tutam ayva kabuğu ve çekirdeklerinden içine atın.1 su bardağı soğuk suyun içinde gıda boyasını inceltin.Ayvaların üzerine tüm şekeri göbekleri öncelikli olmak üzere boşaltın ve gıda boyalı suyu tencereye boşaltın. Ayvaların yarısını geçinceye kadar su ilave edin.Ocakta yavaş yavaş ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Ben içi için ceviz,üzüm ve fındık karışımı koydum ama siz iç malzemeli deneyebilirsiniz.İç malzemesi için elmayı rendeleyin ve diğer iç malzemeleriyle karıştırın.Ve ocakta kısık ateşte elma suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Ocaktan soğuması için alın. Ayvalar kıvamına geldikten sonra göbekleri yukarıya gelecek şekilde kenarları yüksek bir borcama dizin. Şerbetin içinden kabukları ve çekirdeklerini alın ve bir miktarını ayva dizili tepsinin içine dökün.İç malzemeyi ayvaların cukur yerlerine paylaştırın.Üzerlerine birer tatlı kaşığı kaymak koyun. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

18 yorum:

ARZU dedi ki...

Ellerine sağlık Eylem'cim...

nurşen dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN
GÖNDEREN: http://nursen-yemek.blogspot.com/

50. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

http://porselendemlik.blogcu.com

http://birdemliksohbet.blogspot.com

http://gelibolu17.blogspot.com/

tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için

21 ARALIK 2009 - 4 OCAK 2010

TARİHLERİ ARASINDA

http://nursen-yemek.blogspot.com/

YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE
"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 50.HAFTA "
BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.SENİ VE BU YAZIYI OKUYAN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM ETKİNLİĞİMİZE İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.

ETKİNLİKTE EV SAHİBESİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR LÜTFEN
http://gelibolu17.blogspot.com
ARKADAŞIMIZA YORUM BIRAKSINLAR...
SEVGİLER

SADECE YEMEK dedi ki...

Canım ellerıne sağlık harıka bır görüntü.Sevgiler...

SADECE YEMEK dedi ki...

Canım ellerıne sağlık harıka bır görüntü.Sevgiler...

SerpiL dedi ki...

ellerine sağlık ayvada kaymaksız yinmeeeeeeez

fikriye dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis görünüyor...

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Eylem,
Kırmızı beyaz rengi ile tatlı ben burdayım diyor.
Ellerine sağlık, nefis görünüyorlar.
Benim eşimde gıda boyasını ağzına sürmez o yüzden fazla kullanamıyorum.

cansudere dedi ki...

harika görünüyor vallla

şehnaz dedi ki...

EYLEMCİĞİM NASILDA GÜZEL BİR RENK VERMİŞ....HARİKA OLMUŞ...ELLERİNE SAĞLIK CANIM..

orgucuoyuncakcınine dedi ki...

SEVGİLİ EYLEM SEN O KADAR GÜZEL YEMEKLER YAYINLIYORSUN Kİ ZEVKLE TAKİP EDİYORUM.BENİ YANLIŞ ANLAMA BEN KIZAMIK ŞEKERİ VARYA LOHUSA ŞERBETİ DE YAPARLAR AYVAYI PİŞİRİRKEN İÇİNE BİR PARÇA ONDAN ATIYORUM,GIDA BOYASI YERİNE ÜSTÜ KIRMIZI VE İÇİ SARI KALIYOR.AKLINDA BULUNSUN.

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Eylemcim ilk yaptığında bu kadar güzel oldu ise diğer denemelerinde nasıl olacak acep ? Bayıldım görüntüsüne evdekiler yemiyorsa bana yollaaaaaaa. Sevgiler...

CANDAN TARİFLER dedi ki...

Malesef bizim evdekilerde öyle :(( bende çoğu farklı lezzeti nasıl olsa yemezler deyip yapamıyorum. Görüntüsü muhteşem ellerine sağlık arkadaşım..
Sevgiler...

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık bende çok severrimm...

Zehra Gürgen dedi ki...

bende ilk defa geçen sene yapmıştım. evdekiler fazla sevmediği için tekrar yapma şansım olmadı :(
çok güzel görünüyor Eylem, ellerine sağlık

Ceyda'nın Bahçesi dedi ki...

Bu ne güzel görünüyor böyle kıpkırmızı.ellerine sağlık canım.bu tat yenmez mi ya.bence çok şey kaçırıyorlar

Mahperi dedi ki...

Benimde pek aram yoktur bu tatlıyla. Ellerine sağlık.

Kendimce dedi ki...

ellerine sağlık çok severim ve kışın çok yaparım ama ben hiç gıda boyası koymadım açıkçası çok kısık ateşte pişirince kendiliğinden kızarıyor zaten

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

oyyyyyyy bayılırım ellerine sağlık mükemmel olmuşlar canım