8 Şubat 2009 Pazar

BOZA

Malzemeler:

- 3 Su bardagı bulgur
- 2,5-3 su bardagı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardagı boza(maya için)

Bulgur ayıklanıp yıkanır.Bol su ile bir gece veya 4-5 saat bekletilir.Ezilinceye kadar haşlanıp kepçe yardımı ile tel süzgecten gecirilir.4-5 kasık şeker ve maya olarak 1 çay bardagı boza karıştırılır.Ilık bir yerde 2-3 gün mayalandırılır.Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir.Aksi halde tadında acıma olur.Kokusu ve ekşiligi istene duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur,karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.

Afiyet olsun.

Kısa bilgi:Boza porselen,cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.Boza B grubu vitamin kaynagıdır.B vitaminin faydaları:İshallerin meydana gelmesini önler.Sinirleri dinledirir. Tırnakların kırılmamasını saglar.

Hiç yorum yok: