22 Aralık 2015 Salı

PATATES VE BULGURUN BULUŞMASI

Nedense bu köftenin en çok mercimeklisi tercih edilir.Oysa patatesli köftenin de tadı harika bence.Eşim Antalya Runatolia ya katılacağından dolayı bol miktarda karbonhidrat tüketmekte.Bende bu patatesli köfteleri yaptım onun için.Aslında karbonhidrat doğru tüketildiğinde herkesin ihtiyacı olan bir besin kaynağı.Tatlı patatesi bulabilsem daha iyi olacaktı ama yok maalesef.Yabancıların kullandığı tatlı patates ile bizim Hatay bölgesinde yetişen tatlı patates birbirinden farklı gibi gözüküyor ama herhalde besin değeri açısından eşlerdir.Düşünün Hatay da yetişen bir tatlı patatesimiz var ama Türkiye içine satışa çıkmıyor.Tabii ki yetiştirilen de ancak hatay bölgesinin ihtiyacını karşılıyordur belki ama iç piyasanın ihtiyaçlarını da karşılamak konusunda çifçi teşvik edilmeli bence.Gerçi bu sadece tatlı patates için değil diğer bütün sebze ve meyveler içinde geçerli.Tarımı ve çifçiliği öldürdüler maalesef.Ne acı bir gerçek.Çifçi sadece giderini karşılayabildiği için bu işi bırakıyor.Tarım arazileri bir bir apartmanlara dönüşüyor ve çocuklarımız belki yıllar sonra tarımın ne olduğunu bile bilemeyecekler.Atatürk boşuna dememiş "köylü milletin efendisidir" diye.

PATATESLİ BULGURLU KÖFTE TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 2 tane büyük patates(haşlanmış olacak)
  • yarım su bardağından az fazla ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kimyon
  • az sıvıyağ
  • limon suyu
  • maydanoz
YAPILIŞI:

  1. Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve derince bir kaba alınır.Üzerine ince bulgur konur.
  2. Patatesler ve bulguru elimizle bir güzel yoğuruyoruz ve üstünü kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
  3. Az sıvıyağ da ince doğranmış kuru soğan kavrulur.Kavrulan soğanın üstüne salçalar ve baharatlar ilave edilir.Salçanın kokusu çıkınca altı kapatılır.
  4. Sıvıyağlı ve salçalı karışım patatesli harcın üzerine dökülür.Ve yoğrulmaya başlanır.
  5. Bulgurlar diriliğini iyice kaybedince üstüne ince doğranmış maydanoz ve az limon suyu ilave edilir ve tekrar yoğrulur.
  6. Yoğurma işlemi bitince şekil verilerek tabağa dizilir.
  7. Afiyet olsun.

2 yorum:

*mehtap dedi ki...

çok güzel olduğuna eminim, elinize sağlık.

BENİMDENİZİM dedi ki...

Çok güzel olmuş canım ellerine sağlık. Boludan kucak dolusu selamlar. Kandiliniz mubarek olsun yeni yılınızda şimdiden kutlu olsun