21 Kasım 2014 Cuma

ELMA NE GÜZEL BİR MEYVEDİR

 Elmanın faydalarını saymakla bitiremiyor uzmanlar.Cildi güzelleştirdiğinden tutunda bağırsak hareketlerini düzenlediğine kadar rivayetler dolaşıyor.Biz kadınlar için en güzel faydası içinse cildi güzelleştirmesi ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır herhalde.Rahmetli babamın köyde yaz elması dediğimiz bir elma ağacı vardı.Ben ağaca tırmanmayı o ağaç üzerinde öğrendim.En tepesine kadar çıkar minik ve kırmızı elmaları ağacın tepesinde yerdim.
 O zamanlar yediğim elmaların tadı hala damağımdadır.Köydeki tarla üzerinde bir çok ağacı kesti amcam ama bir tek yaz elması ağacına dokunmadı.Neden bilmem babamın vasiyeti gibiydi o ağaç.Sanki babam bu ağaca iyi bakın kesmeyin demiş gibi ki böyle birşeyi söylemedi herkes o ağaca gözü gibi bakar.Bence iyi de yapılıyor.yıllardır köye gidip selam verip tırmanamadım o ağaca ama orada olmasını bilmek ve ona bir zarar gelmediğini bilmek bile iyi geliyor bana.
Türk halkı olarak yeni yeni ağaçlarımıza ormanlarımıza sahip çıkmaya başladık.Çocuklarımızın ve bizlerin nefes alabileceği ağaç sayısı o kadar azaldı ki.Kalanları da kesmek için inanılmaz bir gayret içindeler.Yakında gidebileceğimiz bir parkımızın veya piknik alanımızın bile kalmayacağından korkuyorum.Antalya da şuan ki evimizi aldığımız zamanlarda etrafımız hep portakal bahçeleri ile doluydu.Mevsiminde çiçek açan portakal,limon ağaçlarının çiçeklerinin kokusu inanılmazdı.Ama şimdi etrafıma bakıyorum da 5 yılda her tarafımız ev ev ev.Tamam insanların oturmak için eve de ihtiyaçları var ama en azından ağaçların bir kısmını koruyarak da bu evleri yapabilirler diye düşünüyorum.Direnin ağaç sevdalıları.
Gelelim tarife:
ELMALI TURTA TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 1 adet yumurta
  • yarım su bardağından az fazla toz şeker
  • 100 gr.margarin  soğuk olacak
  • vanilya
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
İÇ MALZEMESİ:

  •  4 adet elma
  • damak zevkinize göre şeker
  • tarçın
  • ceviz
ELMALI TURTA YAPILIŞI:

  1. Hamuru için gerekli bütün malzemeleri derince bir kaba alıp yoğuruyoruz.
  2. Hamur çok yoğurmak için uğraşmıyoruz ki elimiz sıcağı ile margarinimiz iyice erimesin.Ve kırılgan olmasın.
  3. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini örtüp buzdolabına kaldırıyoruz ve 30 dakika dinlendiriyoruz.
  4. Ayrı bir yerde elmanın kabuklarını soyup rendeliyoruz.
  5. Rende elmaları yanmaz tavaya alıp üzerine şeker ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Elmalar suyunu salıp iyice çekene kadar ağzı açık bir şekilde pişiriyoruz.
  6. Söndürmeye yakın tarçın ve ceviz ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
  7. Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarıyoruz.İki parçaya bölüyoruz.
  8. Kelepçeli kalıbımızı(ben 26 cm lik kelepçeli kap kullandım)margarin ile yağlıyoruz.
  9. Birinci hamurumuzu merdane ile tezğahta açıp kalıbımızın içine yerleştiriyoruz ve fazla kalan kenarları bıçakla kesiyoruz.
  10. Hamurun üstüne soğumuş elmalı harcımızı yayıyoruz.
  11. İkinci hamuru da merdane ile tezgahta açıp elmalı harcın üstüne yayıyoruz.
  12. Fazla olan kenarları alttaki hamurun kenarları ile şekilli bir şekilde birleştiriyoruz.Eğer çok fazla kenar kaldıysa yine bıçakla kesip öyle altta ki hamur ile birleştirin.
  13. Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  14. Fırından çıkarınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra pudra şekeri serpiyoruz.Pudra şekerini soğuk ike dökerseniz pudra şekeri hamuru tutunamaz,sıcakken dökerseniz de erir o yüzden ilk sıcaklığından sonra serpiştirin.
  15. Afiyet olsun.

2 yorum:

kış güneşi dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız bende ağaç kesimine karşıyım şiddetle elinize sağlık elmalı tarifleri bende seviyorum bir tanede tarif bende var

LeylaK dedi ki...

Oyyyy o eli yerim ben :) Ellerine sağlık Eylem. Ben de bayılırım elmaya da elmalı tariflere de.