7 Mayıs 2014 Çarşamba

SADECE İRMİKTEN YAPILAN ŞAMBALI TATLISI

ŞAMBALI TATLISI TARİFİ
ŞAMBALI TATLISI
SADECE İRMİKTEN YAPILAN ŞAMBALI TATLISI
ŞAMBALI NASIL YAPILIR?
Bu enfes görüntü hepimizi yıllar öncesine götürüyordur eminim.Şambalı tatlısını sevmeyen var mıdır aranızda bilemiyorum.Ama ben bayılırım.Okul önü tatlıcımızdan sürekli alır gizli gizli yerdim.Halada şambalı tatlı satan bir el arabası görsem içim gider.Koşar adımlarla gider illa ki yerim.Ben daha önce şambalı tatlısı tarifi vermiştim.İçerisinde un var.Ama bu yaptıgım şambalıda sadece irmik var.İnanın çok lezzetli oldu.Mutlaka deneyin derim.Tarifi klasiktatlar  sitesinden aldım.Kendisine teşekkür ederim.İşte tarif:
ŞAMBALI TATLISI TARİFİ:

  • 2 su bardagı irmik
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay kaşıgı tepeleme karbonat
  • 1 su bardagı toz şeker(bence irmigin içine konulan bu şeker çok fazla geldi bir daha ki sefere yarım bardaga indirecegim)
  • 28 cm.çapında metal,alimünyum veya teflon kaplı fırın tepsisinde yapın.
ŞERBETİ İÇİN:

  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı su
  • yarım limon suyu
Hamur malzemeleri olna irmik,süt,şeker ve karbonatı bir kaba alıp karıştırıyoruz.Tabanı katı yagla yaglanmış 28 cm. çapındaki tepsiye yayıyoruz.Ve tepsi içinde pişirmeden önce 2 saat kadar bekletiyoruz.Bu işlem irmigin yumuşamasını ve şişmesini saglıyor.Bu süre sonunda hamuru dilimliyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Aslında badem koymak lazım üstüne ama evde yoktu maalesef.Tatlımız pişerken şerbetini ocaga koyuyoruz.Şerbet kaynamaya başlayınca düşük ısıda 5 dakika kaynatmaya devam ediyoruz sonra limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.Fırında çıkardıgımız tatlımızı dilimledigimiz yerlerden bir daha dilimliyoruz ve sıcak şerbeti üzerine döküyoruz.Şerbetini içine iyice çekip soguduktan sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

6 yorum:

mehtap dedi ki...

çok güzel görünüyor, eline sağlık.

Fatoş Demir dedi ki...

Çok iştah açıcı duruyor. Ellerine sağlık.

kardelen sezgin dedi ki...

yumurtasız değişik bir tarif olmuş denemek isterim eline sağlık canım

Adsız dedi ki...

Tarifiniz için teşekkürler...

Hem tatlı, hem de şerbet sıcak mı olacak???

eylem ceylan dedi ki...

tatlının ilk sıcaklıgı geçecek ve şerbet sıcak olacak.

semihaguler dedi ki...

Şerbetli hamur tatlılarına ne zaman irmik girse tadı bir başka güzel oluyor. Görüntü harika ellerine sağlık.