29 Eylül 2013 Pazar

AKILIMA ARNAVUT CİGERİ DÜŞTÜ

Üniversitedeyken ençok tükettigim yiyecekti Arnavut cigeri.Birde ekmek arası patates kızartması.Diyeceksiniz ki patates kızartması ekmek arasında nasıl yenir ama yeniyor işte en ucuzu oydu çünkü.Malum ögrencilik halleri.Arnavut cigeri ise pahalıydı bazen kendimi ödüllendirmek için alır afiyetle yerdim.Yavaş yavaş yerdim ki çabuk bitmesin diye.Of yanına da şöyle bol sumaklı sogan salatsı koyarlardı yemede yanında yat misali olurdu.Şimdi çocuklarımız hamburgerdi,pizzaydı.....nerede saglıksız şey varsa yemek istiyorlar.Biz şanslıymışız diye düşünüyorum bazen.Saglıklı ve hormonsuz beselenmişiz.GDO diye bir kavram yoktu o zamanlar.Zaten zamanı olmadan ne meyve ne sebze bulunurdu.Ne zaman ki sözlüklerimize GDO girdi işte o zaman sürekli hastalanmaya,direncimizi yavaş yavaş kaybetmeye,bagışıklıgımızı yitirmeye başladık.Artık bir insana saglık olsun demek gerçekten  saglık olsun anlamına geliyor.İşte o günleri düşünürken aklıma düşüverdi Arnavut cigeri.Mis gibi kokusunu evde duyar gibi oldum.Eee kalkıp yapayım bari dedim kendi kendime.Bebelerde sebeplensin.Aslında kendim için yaptım onu da belirteyim.
ARNAVUT CİGERİ TARİFİ:
  • 500 gr.zarları alınmış ve orta irilikte dogranmış dana cigeri
  • 3 yemek kaşıgı un
  • yarım çay kaşıgı karbonat
  • kırmızı toz biber
  • tuz,kimyon,kekik
  • sıvıyag(kızartmak için)
Dana cigerlerinizin kasapta zarlarını ayıklatıp dogratın veya bu işlemi siz yapın.Cigerleri havlu kagıt üzerine alıp kanlarını temizleyin.Ayrı bir kasede un,karbonat,toz biber,kimyon ve kekigi karıştırın.Kanları temizlenmiş cigerleri bu un karşımının içine atıp iyice her taraflarının una bulanmasını saglayın ve sonra süzgece alıp fazla unlarını iyice silkeleyin.Kızgın yagın içinde 3-4 dakika kadar pişirin.Ve havlu kagıt üzerine çıkarın.Yanına sumaklı sogan ve patates kızartması ile servis yapın.
Afiyet olsun. 

24 Eylül 2013 Salı

İNCİRLİ ve CEVİZLİ MİRİVAN (KURABİYECİK)

Herkese günaydınlar.Umarım bugününüz hergünkünden daha da güzel geçer.Ben uykusuz gecelerime hergün bir yenisini daha ekler oldum.Bizim ufaklık 15 gündür geçmeyen bir gribe yakalandı.Çeşitli yöntemlerle iyleştirmeyi denedim ama bir türlü tam olarak atlatamadık hastalıgı.Küçücük burnu tıkalı oldugu zaman hemen uyanıveriyor dogal olarak.Ne yapsam faydalı olmadı ama giderek daha da hafifliyor.En azından öksürügü geçti.Bu çocuklar hiç hasta olmasa ne güzel olurdu.Allah çekilmeyecek dert vermesin bütün çocuklarımıza.İnsanın evladı hasta olunca hayat duruyor sanki.
İncirli kurabiyecekilerim Efemin beslenme çantası için hazırlanmış bir kurabiye.Hem besleyici,hem gözdoyurucu.Çocuklarınız için yapmanızı tavsiye ederim.İşte tarif:
İNCİRLİ VE CEVİZLİ KURABİYECİK TARİFİ:
  • 250 gr.kuru incir
  • 350 gr. ceviz
  • 1 çay bardagı az toz şeker(incirde şekerli oldugu için miktarı azaltabilirsiniz veya hiç koymayabilirsiniz)
  • 4 adet yumurta akı
Kuru inciri ince ince dograyın.Çok az suda haşlayın.Soguyunca rondodan geçirin.Cevizleri elinizle biraz iri kalacak şekilde parçalayın.Yumurta aklarını hafif köpükleşene kadar çırpın.Ve bütün malzemeleri karıştırın.Soguyan karışımdan elinizle veya tatlı kaşıgı yardımıyla küçük parçalar kopararak yuvarlayın ve yaglı kagıt serili tepsiye yerleştirin.Önceden 150C ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.Fazla pişirirseniz kurur.Fırınızın ayarına göre süre daha az veya daha çok olabilir.Fırından çıkarınca sogumaya bırakın ve sonra afiyetle yemesi için bebeleriniz begenisine sunun.
Afiyet olsun.  

18 Eylül 2013 Çarşamba

KIYMANIN EN GÜZEL HALİ KİLİS TAVA

Yapımı çok basit,yemesi çok zevkli bir yemektir Kilis tava.Annem bize küçükken yapar mahalle fırınına gönderir pişirtirdi.Yanında da sıcacık tırnak pidesi ile evimize kadar gelirdi.Sogukda bir ayran eşlik etti mi tadından yenmezdi Kilis tava.Zaman ne çabuk geçiyor.Eskiden diye başladıgım her cümlede biraz daha yaşlandıgımı hatırlayıp hem üzülüyor,hem seviniyorum.Zamana meydan okuyamıyor maalesef insan vücudu.Ben kendimi 20'li yaşlarda hissetsemde,kimlik yaşım öyle demiyor.Ama ne yapalım her yaşın ayrı bir güzelligi var diyerek kendimi hem kandırıyor hem teselli ediyorum.
KİLİS TAVA TARİFİ:
  • 500 gr.az yaglı kıyma
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
Kıymanın az yaglı olması önemli çünkü eger yaglı olursa kıyma pişerken ortaya toplanır.Kıymamızın içine ince kıyılıp suyu elimizle sıkılmış kırmızı biberi,soganı ve baharatları ekleyip iyice yoguruyoruz.Ve altı hafif yaglanmış tepsiye elimizle yayarak yerleştiriyoruz.Üstünede dilimledigimiz domatesleri,yeşil biberleri diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Fırından çıkınca sıcak sıcak,yanında sıcak pide ile yiyiyoruz.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun.

12 Eylül 2013 Perşembe

KASTAMONU KAŞIK HELVASI

Bol yaglı,bol şekerli ve dogal olarak çok lezzetli bir helva kaşık helvası.Ben ilk defa Kastamonulu arkadaşımda yemiştim ve bana çok güzel gelmişti.Aren'e dogum yaptıgımda arkadaşım süt yapsın diye yeniden yaptı getirdi bana.Süt yapıyor mu evet yapıyor çünkü içinde inanılmaz şeker var ve bu şeker size ister istemez su içirtiyor ve dogal olarak bu da süte dönüşüyor.Zaten Kastamonu'da dogumdan sonra yapılırmış kaşık helvası hem gelenlere ikram edilirmiş hem de anneye süt olsun denirmiş.Bebek daha küçükken bende yaptım ve afiyetle yedik hepimiz.Ama artık Aren emmeyi bıraktıgı için yapmıyorum zira dogum kiloları ile başım fena halde belada.Nasıl gidecek bu kilolar bilemiyorum.Homini gırtlak habire yemek ile meşgulüm.Artık bahanem de yok çünkü oglan zaten emmiyor.Yani anlayacagınız kendime yiyiyorum.Allah sonumu hayır etsin ne diyeyim.Gelelim kaiık helvasına:
KASTAMONU KAŞIK HELVASI TARİFİ:
  • 3 su bardagı un
  • 2-2,5 su bardagı pudra şekeri
  • 250 gr.margarin
250 gr.margarini derin bir teflon tavada eritiyoruz.Eridikten sonra içine unu ilave edip kısık ateşte unun rengi iyice pembeleşene kadar kavurun.Unun kokusu iyice çıkacak.Sonra ocagın altını kapatıp pudra şekerini üzerine dökün ve tahta kaşıkla pudra şekerini iyice una yedirin.

Şeker tamamen kaybolacak içinde.Ilıdıktan sonra bir kaşık yardımıyla şekil verip servis edin.
Afiyet olsun.

4 Eylül 2013 Çarşamba

EVDE TARHANA YAPIMI


Aslında geçen senelerde de yapmıştım tarhanayı ama fotograflayamadıgım için bir türlü yayınlayamamıştım.Şimdilerde tarla domatesi,kırmızı biber pazarlara gelmişken yapayım da hem yeriz hem yayınlarım dedim.Aslında yapım aşaması zor degil belki biraz kurutma konusunda zorluk çekebilirsiniz.Ama onda da korkmayı çünkü ben Antalya gibi nemli bir havaya sahip memlekette bile kurutabildigime göre sizler hayda hayda kurutursunuz.Tarhanaların altındaki bez benim tarhana yapımı ve kurutma bezi.Sizde bu şekilde sadece tarhana yaparken kullanabilecegiz bir bez ayarlarsanız iyi olur.Çünkü kokusu zor geçiyor.Ben balkonda masamın üzerinde kuruttum ama siz isterseniz evde kurutabilirsiniz.Ama evde koku çok oluyor onuda belirtmek isterim.Bu arada ben temmuz ayında yapmıştım tarhanayı ama siz bu zamanlarda yaparsanız daha da lezzetli olur.
EVDE KIŞLIK TARHANA YAPIMI:
  • 3 Kilo süzme yogurt
  • 3 kilo un(çorba halini yaparken daha kıvamlı olsun isterseniz un miktarını biraz daha arttırabilirsiniz.)
  • 1,5 kilo domates
  • 1 kilo salçalık kırmızı biber
  • yarım kilo yeşil ve acı olmayan sivri biber
  • 1 avuç kuru nane
  • 1 bag maydanoz
  • 1 kilo kuru sogan
  • tuz
  • çorbanı acı olsun isterseniz acı sivri biber
Malzemeler bunlar ne kadar faydalı bir çorba degil mi?Domateslerin kabuklarını soy.Biberlerin çekirdeklerini çıkart.Maydanozları ayıkla.Soganları soy.Domatesleri,kırmız ve yeşil biberi ve soganı mutfak robotona koy ve incecik olana kadar çek.Maydanozuda isterseniz robota koyabilirsiniz veya elinizde incecik dograyabilirsiniz.Yogurdunuzu derince bir legene koyun(derin olması önemli çünkü malzemeleri ekşitecegimizden dolayı bol bol kabaracak)Yogurdun üzerine unu ve robotta kıydıgınız tüm malzeleri koyun.Bir avuç naneyi elinizin içinde ezerek ekleyin ve tuzunu da atın(tuz oranı sizin damak zevkinize kalmış).Ve elinizle bütün malzeme iyice birbirine girene kadar karıştırın.Eger cıvık olursa bir miktar un daha ekleyebilirsiniz.Bu legenin içinde tahmini 2 gün veya havanın durumuna göre 3 gün ekşitmeniz gerekiyor.Legenin üstüne tülbent örtün.Ekşitme işi yogurt durdukça kabarıyor ve siz tahta kaşık yardımıyla karıştırıyorsuz.Karıştırdıkça tekrar sönüyor.Arada tadına bakın.2 gün sonunda(ki bu süre Antalya için 1 veya 1,5 gün sürüyor).

Masaya veya yere serdigiz büyük bir örtünün üzerine kaşık yardımıyla alıp koyun.

Çok kalın koyarsanız kuruması zor olur.Çok ince koyarsanızda çevirmesi zor olur.Akşama kadar serdiginiz tarhana beklesin.Akşam elinizle altını sütüne çevirin ve bu işlemi hafif kuruyana kadar yapın.Hafif kurudugunu hissettiginizde elinizle ufalayarak(bu ufalama işlemi önemli çünkü çok kurudugunda bu işlemi yapamazsınız ve robotta çekmek ve zor haline dönüştürmek zor olur) tekrar çarşaf üzerine koyun.İyice kurdugunda mutfak robotuna koyun ve un haline gelene kadar robotta çekin.Ve bez torbaya koyarak buzdolabında veya hava nemli degilse dışarıda saklayın.Kışın afiyetle çocuklarınıza ve sevdiklerinize yedirin.
Afiyet olsun.