14 Ağustos 2012 Salı

CEVİZLİ EV BAKLAVASI

Kadir geceniz mübarek olsun.Allah bütün dualarınız kabul etsin.Her bayram tarifini yazmaya niyetlenip yazamamıştım bu baklavanın.Ama bu bayram herhangi bir mani çıkmadan yayınlamak şart oldu artık.Ama bu tariften önce yine tatlı tatlı haberlerim var sizlere.Bebegimizin cinsiyeti belli oldu.Bir oglumuz daha olacak inşallah.Evde üç erkek ben ortalarında bir çiçek.Artık hakkımızda hayırlısı.
Bu baklavayı kayınvalidem yaptı.Aslında ben de yapmak için artık girişimlerde bulunsam iyi olacak.Kayınvalidem bir bayram erken gittigimizde yanımda yaptı ögreneyim diye.Aslında o zaman çok basit geldi bana ama denemeye gelince hep bir bahane buldum.Bu bayramda bahanem hazır,hamileyim.Ev baklavası tarifi arayanlar için her ayrıntısını çektim tarifin.Umarım işinize yarar.Bu arada kayınvalidemin baklavasının da tarifini övmeden edemeyecegim.Ev baklavasının tadını ilk defa ben kayınvalidemin elinden yedim.Çünkü bizim oralarda gerebiç yapılırdı bayramlarda.Baklava pek yapılmazdı.Baklava cennetinde oldugumuzdan mıdır nedir bilmem pek tercih edilmezdi.Bence baklava harika.Denemek isteyenler için işte kayınvalide tarifi:
CEVİZLİ EV BAKLAVASI TARİFİ:
  • 1 çay bardagı süt
  • 1 çay bardagı sulu yogurt veya koyu ayran
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşıgı üzüm sirkesi
  • ortalama yarım kilo yani yaklaşık 3 su bardagı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket mısır nişasta(baklava bezelerini açmak için)
  • 250 gr.tereyag(Baklavanın üstüne dökmek için)
ŞERBETİ İÇİN:
  • 2 kg. toz şeker
  • 2 kilo su
  • yarım limon suyu
Süt,sulu yogurt,yumurta,sıvıyag,tuz ve sirkeyi derince bir kaba alın ve telle çırpın.Yarım kilo kadar unu (yaklaşık 3 su bardagı) ve 1 paket kabartma tozunu ekleyip yoguruyoruz.Hamurumuz ne yumuşak ne sert bir hamur olacak.Ve hamuru 10 dakika kadar dinlendir.Dinlenen hamuru 36 bezeye ayırın.Her bir bezeyi yuvarlayıp 10 dakika kadar dinlendirin.Küçük bezeleri mısır nişastasına bulayarak 6'lı gruplara ayırın.Bu 6 bezeyi tek tek fincan tabagı büyüklügünde aç ve aralarına nişasta serperek üst üste koyun.Daha sonra üst üste koydugunuz bu 6 bezeyi merdane ile kullanacagınız tepsi büyüklügünde açın.Ve tepsiye yerleştirin.Kayınvalidem her oniki bezeden sonra ceviz azar azarda olsa ceviz serpiyor.Ama siz sadece tam ortasına bolca ceviz koyabilirsiniz.Burada nişasta en önemili yardımcı kuvvet.Nişastayı ne az ne çok serpmeliyiz.Diger bezeleri de 6'lı gruplar halinde açarak tepsiye yerleştiriyoyuz.
Tam ortaya bolca ceviz serpiyoruz.Ve diger üst bezeleri de aynı şekilde yap.Ve cevizlerin üstüne yerleştir.Ve geldik en önemli kısma baklava dilimleme şekline.
Fotograflar size bu konuda bilgi verecektir.Umarım çok net anlaşılabiliyor.
Kesme işlemi bittikten sonra Eritmiş oldugumuz tereyagını baklavanın üstüne gezdiriyoruz.Önceden ısıtılmış fırında 1 saat kadar 150C,sonra 200C yükseltilerek üzeri kızarana kadar pişirin.
Bu arada şerbetini hazırlayın.Şerbet malzemelerini tencereye alın ve limonuda içine sıkın kabugunu da şerbetin içine atın ve  kaynatın, kıvam alınca altını kapatın.Burada dikkat edilmesi gereken nokta Şerbet sıcak olacak baklava soguk olacak.Kayınvalidem baklavanın şerbeti dökülmeden 1 hafta bekleyebilecegini söylüyor.Baklava iyice şerbetini çekmesi lazım. Afiyet olsun ve şimdiden iyi bayramlar.

24 yorum:

Hayatın Tatları dedi ki...

aşama aşama resimlerin olması harika... ben açıp yapamam tabi ama hep nasıl baklava dilimi yapıldığını merak ederdim. çok iyi oldu bunları görmek :) kayınwalidenin ellerine sağlık sizede afiyet şeker olsun canım :) bu arada sağlıklı bir gebelik ve doğum olur umarım senin için!

*kelebekana*-* dedi ki...

yeni bebişine sevindim ...sanada hayırlı bayramlar ...

birtutamkekik dedi ki...

çokk güzel görünüyorr:)
ellerine sağlık teyzemizin.
harikaa bir haber buu:)
prensesler gibi salınırsın artık üç erkeğin içinde..:)
ne mutlu sana..:)
hayırlı kandiller eylemcim..
sevgiyle...

birtutamkekik dedi ki...

çokk güzel görünüyorr:)
ellerine sağlık teyzemizin.
harikaa bir haber buu:)
prensesler gibi salınırsın artık üç erkeğin içinde..:)
ne mutlu sana..:)
hayırlı kandiller eylemcim..
sevgiyle...

füsun dedi ki...

çok ayrıntılı ve güzel bir arif vermişsin canım baklavada harika görünüyor kayınvalidenin ellerine sağlık kadir geceniz mübarek olsun hayırlı bebek olsun canım hoşcakal

anne eli gibi dedi ki...

hayırlı olsun,sağlıkla doğsun inşallah,baklava nefis görünüyor eline sağlık,hayırlı kandiller...

Adsız dedi ki...

Eylem cigim,bebeginiz saglikli ve hayirli evlatlardan olsun .Bu mubarek gece ve gunler hurmetine yuvaniza maddi ve manevi bereketlerle gelsin.Akilli ve tatli(yerim ben O nu)abisi,- hic kiskanmayip- annesinin kucuk yardimcisi olsun insallah.Dualarinda bizi de hatirla.Rabbim ,hic bir problem yasamadan bebeginizi kucaginiza almanizi nasip etsin...Selam ve dualarimizla...Arzu (Gamze :)

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

ovvv maarifete bak, nutkum tutuldu :)

herşey tadında dedi ki...

ellerine sağlık nefis görünüyor
ii bayramlar

MÜNSTER dedi ki...

Mutlu bayramlar dileklerimle, ellerinize saglik.... Sevgilerimle,

Fincan Teyze dedi ki...

Kayınvalidenizin ellerine sağlık... Resimler ve ayrıntılı anlatımla birbirini tamamlamış.
Görüntü tek kelimeyle harika...
Bu arada hayırlı olsun. Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin. Bende üç erkek kardeşle büyüdüm. şimdide bir oğlum var. Erkek nüfusu fazla olan evler biraz hareketli oluyor sadece... evin tek kızı olmanın keyfini çıkarın. Önce sağlıklı olsun sonra hayırlı evlat olsun...
tesadüfen gördüm bloğunuzu biraz inceleyince izlemeye karar verdim. Bebiş haberini alınca da merhaba demeden gitmek istemedim ;)
Sevgiyle kalın...

sarımutfak-hande dedi ki...

kayınvalidenin ellerine sağlık nefis görünüyor canım oğluşunda hayırlı olsun hayırlısıyla kucağına alırsın inşallah

füsun dedi ki...


www.nasibimce.com ve www.porselendemlik.com


Tarafından hazırlanmış olan





76.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE

20 EYLÜL 2012-20 EKİM 2012

TARİHLERİ ARASINDA


http://fusununmutfagi.blogspot.com



YANİ BEN EV SAHİBELİĞİ YAPACAĞIM.

SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!

İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ...

ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
SEVGİLER...

Nursevin'ce Lezzetler dedi ki...

baklava harika fotoğraflı anlatım süper. ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Ev baklavasi uzerine guzel bir site buldum, www.evbaklavasi.biz

Adsız dedi ki...

hey, nice blog...really like it and added to bookmarks.
sustain good work

Here is my page :: ,buy cheap earrings online

Adsız dedi ki...

It's nearly impossible to find experienced people for this topic, but you sound like you know what you're
talking about! Thanks

Also visit my web-site :: Http://mutex.Mx/wiki/index.php/index.php

Adsız dedi ki...

the very beautiful one :) your swapper is going to be lucky :
)

Stop by my blog danon jewellery fashion jewelry

Adsız dedi ki...

Hello,
I am planning to publish brochures in color and was asking
yourself how it would be for 200.
I am a bit perplexed with
the frame over, a relative of mine send it to me
and I was questioning if you desire send me additional details on content rates
and all that you do.
Sev.

Also visit my website xerox phaser 8560 maintenance kit

Adsız dedi ki...

Ohh! Thank you so much for responding. I will show your comment to my husband right now!



Feel free to surf to my web site ... ,jewellery discount online

Adsız dedi ki...

Really nice, wish to try it today.

Also visit my homepage: xerox phaser 8560

Adsız dedi ki...

şeker oranı fazla değilmi

Baklava Tarifi dedi ki...

Efendim, bu ne güzel tariftir. Ellerinize kollarınıza sağlık bana da beklerim. :)

Adsız dedi ki...

Tıpkı görseldeki gibi mi olacak şimdi bu baklava tarifi ?