7 Şubat 2012 Salı

HUMUS

Yapımı zahmetli ama yemesi çok zevkli bir meze çeşididir humus.Bu arada ben bir markette hazır poşette satılan humus tozu gördüm bir ara alıp denemek lazım diye düşünüyorum.İçine sadece tahin koyuyorsunuz galiba.Ve nohut tozu oldugunu düşünüyorum içindekinin de ama tadı nasıl olur bilemiyorum.Mersine ilk gittigimizde bir komşumuz yapmıştı tadı çok güzel gelmişti bana.O gün bugündür fırsat buldukça yapmaya çalışırım.Ama evde yiyen bir tek ben varım o yüzden çok yapmam.Tadımlık olur anlayacagınız.
HUMUS TARİFİ:
  • 1 su bardagı nohut
  • yarım su bardagından biraz az tahin
  • 1 çay bardagı zeytinyagı
  • 5-6 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 ade limonun suyu az gelirse ekleme yaparsınız
  • tuz
Akşamdan nohudumuzu tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyerek bir taşım kaynatıyoruz ve agzını kapatıyoruz.Ertesi gün suyunu süzüp üstüne sıcak su ekliyoruz ve iyice pişmeye bırakıyoruz.Haşlanan nohutlarımızın suyunu süzdükten sonra bir tabaga alıp kabuklarını soyuyoruz(en zor ve ugraştırıcı kısmı bu zaten).Kolay olsun derseniz robota soyulmuş nohutlarınız koyup robotta iyice ezilene kadar çekiyoruz.İyice ezilen nohudumuzu cam kaseye alıp üzerine tahini,dövülmüş sarımsagı ve tuzunu ekleyip iyice birbirleri ile özdeşleşene kadar karıştırıyoruz.Sonra içine azar azar limon suyu ve zeytinyagı ekleyerek yine karıştırmaya devam ediyoruz.Yalnız zeytinyagını ve limon suyunu birden hepsini koymayın ki sıvı olmasın.Kıvamı biraz katı(ekmege sürülebilir)olacak çünkü.Üstüne tereyagında biber yakıp dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

ellerine sağlık eylemcim..
nefis görünüyor..
bizim evde de pek talep yoktur humusa:)
bende humusu bir arkadaşım var ona gidince yerim hep::)
çok leziz olmuş senin humusunda..
kucak dolusu sevgilerimle canım..

eviminnuru dedi ki...

ellerinize sağlık

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor

Şehnaz dedi ki...

muhteşem görünüyor..zaten lezzeti tartışılmaz..ellerine sağlık tatlım..

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis olmuş. Bu arada etkinliğim var beklerim sevgiler
Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 8 ŞUBAT-22 ŞUBAT tarihleri arasında http://tombultarifler.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... "Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!" Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Tombultarifler'e gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://tombultarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

Unknown dedi ki...

Eylemcim humusu çok severim elleri
ne sağlık sevgiler.Oğlunun ürtikeri
nasıl düzelmiştir inşallah sevgiler.

fatosun mutfagından... dedi ki...

inan o tozlar evdekinin lezzetinin %1 ni vermiyor..Antakyamızın en has lezzetidir..üzerini turşu,domates ve maydonozla süsleyip,kimyon serpersen şahane oluyor..ellerine sağlık..sevgiler

Unknown dedi ki...

Ben de bayilirim humusa... Bizde herkes yer,,, o yüzden de oldukca cok tüketilir.... Ama SIK SIK yapmaya üsenirim nedense,,,,::))
Ellerine saglik Eylemcigim... Sevgilerimle,

pembe kekik dedi ki...

Ben çok severim humusu ama bahsettiğin paketlerde evde haşladığımız nohutla yaptığımız humusun tadını bulamıyorum.Ellerine sağlık.

kalpkurabiye dedi ki...

emeklerinize sağlık..
humus nefis görüünyor ben sandviçlerde kullanmayı çok seviyorum:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmm, çok güzel görünüyor. Ben de çok severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

muhabbetsofrasi dedi ki...

bu humusun içine tahin koymasak ne olur

yada içinde tahin olan yemeklerin içine de tahin koymasak :)

ben tahin sevmem de :D

marifet ellerimizde dedi ki...

ayyyyyyyyy cok guzel duruyor...ellerıne saglık canım:))))))

Unknown dedi ki...

Canim ellerine saglik afiyetler olsun .Huzur dolu hayirli aksamlar .

Birsel ve İrem dedi ki...

Çok uzun zaman önce denemiştim, tadını bile unuttum. Ellerine sağlık, nefis görünüyor, umarım ben de en kısa zamanda yapabilirim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Antakya'da öğretmenlik yaparken hemen hemen hergün komşulardan gelen ilginç tariflerden biriydi Humus :)Elinize sağlık ,bana o günleri hatrlattınız ayrıca :)