12 Ocak 2012 Perşembe

İRTÜKER BELASI ve EZOGELİN ÇORBASI

Allah çekilmeyecek dert vermesin verirsede dermanını versin derler ya ne dogru söylüyorlar.Neredeyse cuma gününden beridir oglumun bütün vücudu kabarıyor o doktor senin bu doktor benim dolaşıyoruz oda yetmedi acillere taşındık bu aralar.Su çiçegi oldugu düşüncesiyle gittik doktora ama degilmiş ürtiker(kurdeşen)yani alerjik bir hastalıkmış.Yedigi şeylerden olurmuş veya vücut virüsten dolayı kendisi bu şekilde tepki verirmiş.Günlerdir rüyamda bile neler yedirdim efeye acaba hangisi dokundu diye düşünmekten uyuyamıyorum.Ama yedigi şeylerle alakası olmaya bilir dedi doktor uzunca bir süredir öksürük peşimizi bırakmıyordu vücutta öksürüge baglı olarak oluşan virüstende oluşabilirmiş.Şuan  masamın üstünde yıgınla ilaç var özellikle alerji ilaçlarını içmesi  bir süre gecikirse hemen kabarıyor ogluşum.Geçen günde yüzü dudakları ve bütün vucudu tekrar kabarınca haydi acile.İki tane alerji ignesi vurdular.Efe aglar ben aglarım.Hani böyle durumlarda güçlü olmak gerekir felan derler ya yok olmuyor işte.Yani en azından ben güçlü olamadım.Neyse bugün daha da iyi kızarıklıklar yok denecek kadar kayboldu çarşamba kontrol var.Tamamen düzelir inşallah.Bu arada doktor ilk başta onu yedirme bunu yedirme diye sıkı sıkı tembih etti.Eee oglan aç ne yiyecek derken ezogelin çorbası çıktı ortaya.Ve farkettim ki ezogelin çorbasını ilk defa yapıyorum ben.Oysa ki yol üstü lokantalarda severek içtigim bir çorba çeşididir.Neyse artık sık sık yaparım.
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ:
  •  yarım çay bardagı kırmızı mercimek
  • 2 tatlı kaşıgı bulgur(köftelik ince bulgur)
  • 2 tatlı kaşıgı pirinç1 adet kuru sogan
  • 1 küçük patates
  • 1 yemek kaşıgı domates ve biber salçası karışık
  • nane
  • sıvıyag
  • tuz
  • teryag(üstüne)
Kuru soganı yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyagda kavuruyoruz.Üstüne salçaları ilave edin ve kavurmaya devam edin.Sonra sırasıyla mecimegi,bulguru,pirinci ilave edin ve suyunu ekleyin.İçine bir de küçük patatesi soyduktan sonra küçük küçük dograyiı ilave edin.Pişmeye bırakın.Bütün malzemeler iyice pişince el blendırından geçirin.(isterseniz geçirmeyebilirsinizde).Ayrı bir tavada tereyagını eritin ve içinde naneyi yakın ve çorbanın üstüne dökün.
Afiyet olsun.

27 yorum:

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

ayyyy kuzum benim kıyamam ben ona çocuklara birşey oldumu insan güçlü olamıyor canım bende senin gibi güçlü olamayanlardanım geçen sene aybükenin vücudu ateşten dolayı dirençsiz kalmış ve bayılmıştı allahım deliriyorum zannettim kendimi kaybettim gecenin bir vakti bağırmamdan dolayı bütün apartman gelmiş sağolsunlar benide aybükeyide onlar kendimize getirdi.Hatta ozamanın bende bıraktığı hasarı atamadım daha sanki beynimin yarısı o olayla birlikte gitti Allahım bizi çocuklarımızla sınamasın.Neyse canım senin derdin sana yetiyor bende senin başını şişirdim ezogelin çorbası şifa osun inşallah küçük prensimize.

zayiflamamlazım dedi ki...

Çok geçmiş olsun, hep öyle bi dayatma var maalesef. Güçlü olman lazım, daha kötüsü de olabilirdi vs. Bence duyguları günü gününe yaşamak daha iyi. Tekrardan geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşir.

Erguvan Vakti dedi ki...

Allah şifalar versin oğluna,çocuğu söz konusu olunca insan hep güçlü duramıyor ama neyse ki geçiyormuş,sevindim.
Ezogelin çorbası kışın hasta olunca tam bir şifa kaynağı,afiyetler olsun canım.

mutfagabuyrun dedi ki...

geçmiş olsun arkadaşım.bendede olmuştu .tüm vucudumu kaplamıştı.ve kaç doktor gezdiğimi hatırlamıyorum bile.dediğin gibi yediği bir şey de olabılırmiş.senelerce dokunmayan bir yiyecek o an reaksoyon verebilir demişlerdi.tekrar geçmiş olsun.ALLAH tekrar göstermesin.çok zor bilirim.sevgiler.

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Çok geçmiş olsun , Rabbim acil şifalar versin inşallah. İnsan hiç dayanamıyor, onlar olacağına ben olsam hasta diye düşünüyor. Tekrar geçmiş olsun. Çorba nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
(Yemek Sevdam)

hayatreceli dedi ki...

canımm çok geçmiş olsun biran önce iyileşsin yavrun bütün hastalıklar kışkış gitsinler istemiyoruzz onları...öpüyorumm:)

Adsız dedi ki...

zahide
geçmiş olsun anneolunca anladım sayfasının forum bölümünde dr. kadir tuğcunun sayfası var..ona mail atın size gereken cevabı verecektir.Kendisi Amerikada ama sorulara yanıt veriyor..ilaca karşı bir dr süper birisi..eminim size de yardımcı olacaktır.

anne eli gibi dedi ki...

çok geçmiş olsun arkadaşım aynı dert bir süredir bendede var ve sırf bu alerjiler yüzünden kaç kez acillik oldum kaşç kez kortizon iğne oldum bir bilsen,evet sadece yiyecekler değil mnesela çok dar giyinmeyecek mesela kıyafetlerinin lastiği sıkarsa hemen kabarmaya başlar,çok sıcak iyi gelmez falan filan dr zaten anlatmıştır size ,ama en önemlisi dıdağı gözü gibi yüz organlarından biri şişerse en tehlikelisiymiş mutlaka dr a götür derim,tekrar geçmişler olsun..

Unknown dedi ki...

Canım geçmiş olsun paşama Rabbim şi
falar versin.Bendede var kronik ürtiker senelerdir çekerim en son
şükür fakülte hastanesinde devasını
buldum.Gerçi verilen ilaçlar kortizonlu ama kabarıp kaşınmaktan
daha iyi.Ünüversite hastanesi varsa
oraya götürün derim.Çorban harika ellerine sağlık sevgiler.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

geçmiş olsun Eylem nazar mı değdi dünya tatlısı Efeye:(
inşallah bir an önce geçer gider böyle durumlarda güçlü olamıyor insan,sen beni görsen çok olmuştur çocuklarla birlikte ağladığım acildeki günler
acil şifalar diliyorum

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

geçmiş olsun canım:)
çorban harika olmuş:)
teşekkür pastası yaptım:)
oğlucumu za götür:))

Limon çiçekleri dedi ki...

Geçmiş olsun canım,benim Yeğenim Zeki Berkede kaç haftadır bu ürtikerden muzdarip.İlaç kullanıyorlar bir geçiyor tekrar kabarıyor ne yapacaklarını şaşırdılar..Bakkal ıvır zıvırları yedirmeyin demiş doktor ama yine olmuş.Acaba sinirlenincedemi oluyor?Asabileşince daha çok çıkıyormuş sanki.Yada annesine öyle geliyor...Çorba çok güzel görünüyor ama birde sevebilsem şu ezogelini:))ellerine sağlık canım.

Unknown dedi ki...

Çok çok geçmiş olsun Eylem'cim..
İnan çok üzüldüm..
Allah şifa versin kuzuna..
Bende 3 tane ve öyle olunca inan evden hastalık eksik olmuyor ve tükenmiş durumdayım..
Allah yardımcımız olsun inşallah..
Sıcacık ne güzel olur ezogelin..
Ellerine sağlık cnaım..
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

eylem hanım,merhaba
sitenizi beğenerek takip ediyorum
akdeniz mutfağına özgü ve kendi
kültürümüze uygun lezzetli yemeklerinizi çok beğeniyorum ve
tariflerinizden çok memnun kalıyorum
oğlunuz için geçmiş olsun
dileklerimi sunarım.
ben 40 yaşındayım
ve bende de son 5 yıldır
dönem dönem nükseden ürtiker
atakları oluyor.ganellikle bazen 1 ayda bazen de 2-3 ayda kendi kendine geçiyor.sadece antihistaminik kullanıyorum.
sebebi ben de de tesbit edilemedi.
ama genellikle polen dönemi
daha sık oluyor
ama kışın da olduğu zamanlar
oldu.özellikle küçük çocuklarda
büyüdüklerinde kendi kendine geçiyor,ya da form değiştiriyor.
en kısa zamanda acil şifalar
dileğiyle
selamlar banu

Unknown dedi ki...

hepinize ilginiz için teşekkürler arkadaşlar.Allah çekilmeyecek dert vermesin.

zehratrk dedi ki...

eylemcim çook geçmiş olsun canım insanın çocuğunun hasta olması başka bişey gerçekten.rabbim şifa versin inşallah.öpüyorum çorba nefis gözüküyo bu arada....

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok gecmis olsun size,cocuklara birsey oldumu icimiz yaniyor maalesef...

papatya dedi ki...

Eylem'cim cok gecmis olsun..Insallah bir an once sagligina kavusur tatli oglusun.
Ikinizi de cok opuyorum.
Sevgiler.

Kiymet dedi ki...

cok gecmis olsun, insallah en kisa zamanda iyilesir.
corba harika duruyor, sofralarin olmazsa olmazi bence :) Ellerine saglik

Sevgilerimle
http://kucukseylerr.blogspot.com/

Baharcicegi dedi ki...

Cok gecmis olsun oguluna sifalar dilerim
Bende cok sevmeme ragmen senede bir kac kez pisiyirim ezo gelin cornasini mercimek corbasi daha bir kolayima gider nedense
Eline saglik sicacik sifalar olsun oglusuna

pembe kekik dedi ki...

Geçmiş olsun.Çocuğunun hastalığı kadar insanı üzen bir şey yok.Ezo Gelin çorban da çok nefis olmuş.Oğluna şifa olsun inşallah.Ellerine sağlık.

zeymurancafe dedi ki...

CANIM cok gecmıs olsun cok kotu oluyor bu alerjık rahatsızlık kasıntı kabarma bende yenı dogum yaptıgımda olmustum psıkolojıktı benımkısı zannedersem ılacta kullanamamıstım 1 ay cekmıstım huzurum kalmamıstı umarım en kısa zamnda gecer corba her zamankı gıbı nefıs gorunuyor ellerın dert gormesın,sevgıler...

Tarkanın Annesi dedi ki...

Çok çok geçmiş olsun

bırtutamkekik dedi ki...

çok geçmiş olsun eylemcim,ben farketmemişim bu postunu...
rabbim beterinden sakınsın..
muhabbetle...

bırtutamkekik dedi ki...

çorba da nefis görünüyor...
ellerine sağlık:)

zeymurancafe dedi ki...

ezo nefıs gorunuyor canım ellerıne sağlık cok sevdıgım bır çorba

Adsız dedi ki...

geçmişler olsun ben 40 yaşımda kabuklu deniz canlılarına karşı alerjim olduğunu öğrendim kaşınmaktan mahvolmuştum acaba böyle bir yemiş olabilir mi diye düşündüm sevgilerimle