HAŞHAŞLI ve MERCİMEKLİ BÖREK
Bilgisayarımdaki problem nedeni ile bir türlü tarif ekleyemiyordum.Ama bugün itibariyle esaret son buldu artık.Dün ogluşumun ögretmeni,arkadaşları ve anneleri ile beraber inanılmaz keyifli bir zaman geçirdik.Tanışma amaçlı olarak hep beraber yemege gittik.Çocuklar oynadı biz sohbet ettik.Aslında çok da duydulandım.Oglum büyümüş okula gidiyor ve ben onunla ilgili herkesle tanışmak için gayret gösteriyorum.Eminin oaradaki bütün anneler benimle aynı duyguları taşıyordu.Çok güzel insanlarla tanıştım.Ögretmenini daha yakından tanıma imkanım oldu ve inanılmaz komik ve eglenceli bir insan oldugunu düşündürttü bana.Efe'nin arkadaşları ile tanıştım aslında birçogunun adını biliyordum ama tanışma farklı oluyor tabii ki.Ayrıca efe bana kızıyordu anne arkadaşlarımın adlarını hep unutuyorsun diye artık unutmam oglumda bana kızmaz.
Tarife gelince aslında Afyon yöresine ait bükme olarak geçiyor adı ve elde açılan yufka ile yapılıyormuş.Ama benim o kadar becerikli olmadıgım ortada.Ben hazır yufka ile yaptım ve adına bükme demedim.Çünkü yufka ile yaptıgım için aslına uygun olmadı.Ama şunu belirtmeden de geçemeyecegim ilk defa haşhaşlı bir tarif yaptım ve tadı bize biraz garip geldi.Bizimkiler sadece ucundan tadına baktılar ve yememeyi uygun gördüler.Ben ise her zamanki gibi yedim ve sonucun fena olmadıgına kanaat getirdim.
HAŞHAŞLI ve MERCİMEKLİ BÖREK TARİFİ:
- 4 adet hazır yufka
- 3 yemek kaşıgı dolusu haşhaş(ben kutularda satılan bir miktar yagla karıştırılmış haşhaşı kullandım)
- 1 su bardagı sıvıyag
- 1.5 su bardagı yeşil mercimek
- 1 adet kuru sogan
- tuz,karabiber,pulbiber
Yeşil mercimegi yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz ve üstünü geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlıyoruz. Soganımızı yemeklik dogruyoruz ve az sıvıyagda soteliyoruz sonra içine haşlanmış mercimegi,tuzu ve baharatları ekliyoruz ve ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.Ayrı bir yerde haşhaşın içine 1 su bardagı sıvıyagı ekliyoruz ve karıştırıyoruz burada amaç haşhaşın sürülebilir kıvama gelmesi.Eger svıyag yetersiz gelirse biraz su veya biraz sıvıyag ekleyebilirsiniz.1.yufkamızı tezgaha serelim ve üstüne haşhaşlı karışımdan sürelim üstüne 2.yufkayı üzerine serelim ve 8 veya 12 parçaya bölelim.(aynı sigara böregi yapar gibi)Mercimekli harçtan yufkaların uzun kenarına koyup çok sıkı sarmamak şartıyla sigara böregi gibi sarın.Diger yufkalarada aynı işlemi uyguladıktan sonra yaglanmış tepsiye dizelim ve üzerlerine kalan haşhaşlı harçtan sürelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
25 yorum:
eminim çok lezzetlidir ...ben haşhaşlısını hiç denemedim ..
ellerine sağlık hem çok sağlıklı hemde öyle görünüyorki çok da lezzetli. Sevgilerimle...
misler gibi koktu :) akşam soframızda yeşil mercimek çorbası vardı çok seviyor ve tüketiyoruz...ellerine sağlık
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor, hem değişik hem besleyci, sağlıcakla kalın.
Eylem'cim ellerine sağlık süper sev
giler.
hashaş mı dediniz bayılırım, tatlılardada çok iyi gider haşhaş. Ama mercimekle buluşması eminim rüya gibi bir lezzet olmuştur ellerine sağlık canım:)
sevgiler..
Elinize sağlık, ilk kez Afyon'lu bir komşumda yemiştim.
ahh eylemcim...
hiç sorma bu bilgisayalar yüzünden hepimiz mudarip durumdayız:)
bende de aynı sorun var ve çözümlenmiş olmasınaa bile sevinemiyorum çünkü eminim iki gün sonra yine isyan çıkarak:))
ellerine sağlık canım,börek nefis görünüyor..
sevgilerimle...
eylemcim ellerine sağlık tatlım
Bu sayede hem oğlunla yakından ilgilenmiş olursun hem de yeni dostluklar edinirsin.Çok güzel.
Haşhaş biraz yağlı olduğundan ağır gelebilir ben de börekte değil ama ekmekte çok seviyorum,ellerine sağlık.
Sevgiler.
buradaki afyonlu arkadaşım çok sık yapar ellerine sağlık harika gözüküyor
sevgiler
görüntü muazzam..ellerine sağlık hayatım..sevgiler
Benim oğlumun adı da Efe gerçi ön adı da Mustafa. Gerçekten çok çabuk büyüyorlar çocuklar biz farkedemiyoruz bazen. Ben de hayırlısıyla bir gün arkadaşları ve anneleriyle tanışma imkanını bulduğum günleri görürüm diyorum çünkü benim oğlum daha ufak:) Börek de oldukça nefis görünüyor. Bir Afyon'lu olan arkadaşımın annesinde yemiştim mercimekli böreği ve tadı oldukça güzeldi. Ellerinize sağlık.
Yaa ama seninkilerde pek bi şey beğenmiyorlar......
Bence nefis görünüyor oh afiyetler olsun canım elcazlarına sağlık.
Efe'ye okulda başarılar dilerim sanırım artık okumayı sökmüştür :))
borekler yemekler hepsi enfes gorunuyor gercekten, afiyet olsun!
Canım,
ellerine sağlık. Bazen bildikleri tadın dışındaki yememek gibi bir saplantıları oluyor. İşte o an çok üzülüyoruz onca emeğe ama ne yapalım.Yapacak bir şey yok.
Kuzucuğun öğretmeni ve arkadaşlarının ailesiyle gezmeler başladı. Ne güzel onlardan hoşlanmış olup, güzel vakit geçirmen.
Sevgiyle kal.
Haşhaşlıyı bilemem ama mercimekli böreğe bayılırımm. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor.
eylemcim ben görmeyeli cicili bicili nefis mi nefis mamalar yapmışsın hepsi harika olmuş arkadaşım ellerine sağlık sağlıkla kal..
Haşhaşın tadını herkes sevmiyor ben haşhaşı şekerle karıştırıp tatlı çörek olarak yaptığımda severek yiyorlar ama ben severim bence nefis bir börek olmuş ellerine sağlık
bir gün çaya bekliyorum ne güzel olur oturur sohbet ederiz
öpüyorum seni
enfes tek kelime ile ellerin dert görmesin..sevgilerimle..
canım her zamankı gıbı cok guzel gorunuyor borekler resımde cok hos ellerıne emeklerıne sağlık sevgıler
Ellerine sağlık canım ikisini bir arada denemedim ayrı ayrı yaptım denemek lazım ikisini aynı anda merak ettim.
fotoğraf nefis !!! mercimekli börek çok lezzetli oluyor zaten. ellerine sağlık.
Kahve Dükkanı
bende hashaslı ve mercimekli böreği komsumda yiyorum o cok sık yapıyor gaayet güzel oluyor bence ellerine sağlık eylem hanımcığım
çok güzel görünüyor çayımın yanına istiyorum hemen :)))
Yorum Gönder