17 Kasım 2011 Perşembe

SİYAH ZEYTİN TATLANDIRMASI

Aslında bu zeytinler benim geçen yıl yaptıgım siyah zeytinlerdi.Bu sene zeytin zamanının gelmesini bekliyordum tarif vermek için.Malum artık pazarlarda boy göstermeye başladı siyah zeytin.Yani zeytin alıp tatlandırmanın tam zamanı.Biz yani eşim ile ben tam bir zeytin hastasıyız özelliklede siyah zeytin.Geçen sene canım dostum gamzem sayesinde hadi bakalım zeytin yapalım dedik ve kolları sıvadık.Bu kadar kolay oldugunu görünce her sene denemeye karar verdim.Hem leziz oldu hem katkısız oldu.eee daha ne olsun.
SİYAH ZEYTİN TATLANDIRMASI TARİFİ:
  • 5 kg.siyah zeytin için tarif verecegim.
  • 4-5 yemek kaşıgı kalın turşuluk tuz
  • yarım çay bardagı zeytinyagı
  • 1-2 parça limon tuzu
  • 5 kg.su bidonu
Siyah zeytinleri pazardan aldıktan sonra uç kısımlarındaki çöpleri koparıp ayırıyoruz.(eger ayırmazsak tadı acı olur)Ben zeytinleri yıkamadım ama siz isterseniz yıkayabilirsiniz ama yıkadıktan sonra iyice kurumaları lazım.Zeytinlerin çöplerini ayıkladıktan sonra bidona bir sıra zeytin bir sıra tuz olmak üzere diziyoruz.En son olarak üstüne sıvıyagını ve limon tuzunuda koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Hergün gün aşırı bidonu sallıyoruz ki tuz her tarafına bulaşsın diye.Bu süreç zarfında ben zeytinleri dışarıda beklettim ve gözümün önüne koydum ki sallamayı unutmayayım diye.Geçen sene kasım ayında yaptım zeytini 2-3 ay içinde olmuştu yani zeytinlerim hazırdı.Yalnız bu süreç zarfında zeytinin kapagını açmayın ki içinde içindeki gaz dışarı çıkmasın.Olmaya yakın kapagını açarken dikkat edin içinde gaz biriktigi için gürültülü açılıyor.Siz tadına bakarsınız tatlanmış mı diye.Tatlandıktan sonra buzdolabına kaldırdım.
Afiyet olsun.

20 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

çokk lezzetli görünüyorlar canım:)
aslında en güzeli kendi yaptığımız zeytinler...

özellikle de hazır siyah zeytinlere,daha ziyah görünsünler diye kumaş boyası katıldığını okumuştum bir haberde...
şokk oldum..
neler neler yapıyorlar kendi çıkarları için bazı kendini bilmezler...
sağlıkla afiyetle tüket tatlım:)
anneciğim saolsun bizim zeytinlerimizi de her çeşidi ile yapar gönderir:)
kucak dolusu sevgilerimle canısı..
:)

zeymurancafe dedi ki...

canım yarım saattır aklımdan sen gecıyordun ne dıye gecırıyordum acaba yenı bır tarıf ekledı mı dıye düşünüyordum kı yorumunu gordum düşünmekle olmaz dedım ve de geldım:)ıyıkı de geldım ne guzel resımler bunlar özellıkle ilk resım cok hosuma gitti tarıf ıcın de cok memnun oldum ıyıkı verdın bu tarıfı halam da mugla mılasta kendı zeytınlıklerı var toplarlar kendılerı kurarlar nasıl guzel olur belkı halam kurulmamıs zeytın gonderır bu tarıf ısıme yarar,sevgıler...

Erguvan Vakti dedi ki...

Günaydın canım,zeytinler ne kadar dayanıyor,yumuşama oluyor mu merak ettim.Ellerine sağlık bu arada,resimleri de çok güzel,sevgiler:)

Unknown dedi ki...

merhaba erguvan.zeytinlerin dayanma süresi biz 1 senedir yiyyoruz.ama yaz boyunca buzdolabında muhafaz ettim.hiç yumuşama olmadı.hala çok sert.

özlem dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım bende bugün yeşil zeytinimi tatlandırdım. afiyetle yiyin inşallah.

Unknown dedi ki...

Benim annem yapar her sene zeytinimi kendim hiç denemdim yapmayı..
Evde yapılmış gibisi yok,en güzeli katkısız olması..
Ellerine sağlık canım
Afiyet olsun.

BAL ANNE dedi ki...

sanırım ege yöresine ait bu zeytin yapma işi ) ankara da hiç yapmadım ve görmedim ellerine sağlık sitenin fotolarına bayıldım ............

sare dedi ki...

Eylemcim, bizde sizin gibi yapıyoruz ve lezzetine doyum olmuyor.
Ellerinize sağlık, sağlıkla tüketin.
Evde yaptığımız zeytinler daha bereketli oluyor. Onlardan kalanları değerlendirebileceğimiz zeytinli ekmek var,yarın da zeytinli bir tarif daha olacak tuzekmek'te. Sevgiler.

Tarif diyarı dedi ki...

bende zeytinimi kendim yapıyorum bizim evde ençok kırma zeytin seviliyor ve zeytinlerimi kırdım tatlanmasını bekliyorum sonra kuracağıııım:)evde kendi ellerinle yapmak gibisi yok tertemiz mis gibi gönül rahatlığıyla yeniyor. Ellerinize sağlık sizlere afiyet olsun

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ah canım eylemcim hoş gör beni başlığı zeytin tatlandırması okuyunca zeytin reçeli tarifi sandım önce
ellerine sağlık canım
sevgiler:)

muhabbetsofrasi dedi ki...

çarşamba günü pazarda vardı işlenmemiş zeytin.

haftaya alıp denemek lazım

eline sağlık olsun

lezzetli tatlar dedi ki...

daha neler öğrenceğiz bu bloglardan acaba biz hep marketten alır üzerine yağ gezdirir yeriz:)ilk defa duydum bunu cok ilginc geldi.
sevgiler

eviminnuru dedi ki...

ziyah zeytin böylemi tatlandırılır!!!
harika gözüküyor

neslice tarifler dedi ki...

Bizim yazlığın bahçesinde var zeytin ağacı. Bizimkiler her sene yaparlar. Kendi yaptığın zeytini yemek daha bir güzel oluyor. Heleki fidesini sen dikmiş, suyunu sen vermişsen. Elinize sağlık.

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık.Evde yapılan zeytinin tadına doyum olmuyor.

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

bende ilk defa bu sene yeşil zeytin ve siyah zeytin kurdum fakat deneme olduğu için beşer kilo almıştım çok pişman oldum yeşil zeytini keşke daha fazla alsaydım diye o kadar güzel olduki marketten aldıklarımız zeytinmiydi acaba diye düşündüm siyah zeytinim henüz tatlanmadı ama renkleri okadar güzel olduki artık sabırsızlanıyorum

Adsız dedi ki...

ben de aynılarını yaptım ama tatlanmadı acı hala şu şamadan sonra ne yapmak gerekir çaresi var mı acele cevap lütfen

Unknown dedi ki...

tatlanma süresi zeytinin cinsine göre uzun veya kısa olabiliyor.benim zeytinlerim 3 ayda tatlanmışlardı.isterseniz biraz daha bekleyin.

Unknown dedi ki...

Bizde kendimiz yaptık bu sene zeytini görünümü çok güzel ama tadı acı 7 ay oldu üstelik tatlanmadi bi yolu varmı zeytini tatlandirmanin şimdiden tesekkurler

Unknown dedi ki...

selim bey şimdiye kadar tatlanmış olması gerekiyordu.ama eger tatlanmadıysa suyunu annemin yöntemi belki size faydalı olabilir.eskiden siyah zeytin tatlandırmasını çuvallarla yaparlarmış.isterseniz nasıl yapıldıgını internetten bakın.hatırladıgım kadarıyla zeytini çuvalları içine koyup suyunu süzdürüyorlarmış.ama yanlış hatırşıyorda olabilirim.siz araştırın bence.