12 Eylül 2011 Pazartesi

SOGAN BÖREGİ

Uzun zamandır denemeyi istedigim bir tarifti.Sonunda yapabildim.Gerçi geçen hafta içinde yapmıştım ama ancak yayınlayabildim.Yöresel bir tarif oldugunu biliyorum Balkanlar tarafından ama tam olarak nereye ait pek bir bilgim yok.Lezzeti konusuna gelince taze kuru soganın tatlılıgındanmıdır bilemiyorum ama şeker gibi bir börek olmuştu.Ben çok begendim ama bizimkiler yine mırın kırın ettiler tabiiki.Bende sizmisiniz yemeyen dedim ve yiyemedigim börekleri buzluga attım.Arkadaşlar gelince çıkarıp ısıtır onlara yediririm diye.Bu arada söylemeden de geçemeyecegim elde açılmış hamur ile yaptım.Yani övünüyorum ama başka türlü yapılıyormu bilemedigimden.Bildiginiz gibi elde açılmış hamur işlerinde biraz zayıf kalıyorum.Israrla oklava ile açmak istiyorum olmuyor hop yine merdaneye dönüyorum.Birgün bende oklava ile açabilecegim.Bu arada ben mayalı hamur ile yaptım ama normal yani un,su ve tuz ile yapılan hamur ile de yapılabiliyormuş.Birde yaptıktan sonra ki hatam biraz küçük tepsi kullanmışım o yüzden kalın oldu siz açtıgınız hamurun büyüklügüne göre uygun bir tepsi kullanırsınız artık.İşte tarif:
SOGAN BÖREGİ TARİFİ:
  • 4 su bardagı kadar un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardagı kadar ılık süt
  • tuz,az toz şeker
  • ılık su
İÇİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
  • 1 kilo kuru sogan
  • 1 çay kaşıgı karabiber
  • tuz,pulbiber
  • çay kaşıgının ucu ile biber salçası
  • sıvıyag
  • ayrıca hamurların üstüne sürmek için sıvıyag ve erimiş tereyag karışımı
Hamuru için ılık sütün içine kuru maya ve az toz şeker eklenerek karıştırılır ve kabarması beklenir.Derince bir kaba un konur üstüne tuz eklenir ve en son olarak kabaran sütlü maya karışımı eklenir ve yogrulmaya başlanır.Eger hamur katı olduysa azar azar ılık su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir ve üstü örtülerek dinlenmeye bırakılır.
Ayrı bir yerde soganlar küçük yarım ay şeklinde ama ince olarak dogranır.Derince bir tavaya sıvıyag alınıp ısıtılır.Eriyen yagın içine soganlar eklenir ve kavrulmaya bırakılır.Soganlar saydam bir renk alıncaya kadar kavrulur(dikkat edin iyice pembeleşmeyecek sadece saydam bir renk alacak ve diriligi gidecek)Saydam bir renk alan soganların içine çay kaşıgının ucuyla biber veya domates salçası eklenir(renk vermesi açısından)iyice karıştırılır ve en son baharatları eklenerek(burada en çok karabiber lezzet katıyor o yüzden 1 çay kaşıgı kadar eklenmeli)altı kapatılıp ılınmaya bırakılır.(sıcakken malzemeyi hamura yaymayın hamur olur çünkü). 
Hamurumuzu ikiye bölüp eşit miktarlarda bezelere bölecegiz.Yarısı böregin altına açılacak yarısı üstüne.Tahmini yumurta büyüklügünde olacak.Bezelere böldügümüz hamurlarımızı teker teker yemek tabagı büyüklügünde açacagız.Açtıgımız her hamurun üstüne erimiş olan sıvıyag,tereyag karışımından sürecegiz.Sadece en son hamurun üstüne sürmeyecegiz bunu unutmayalım.Bir süre dinlenmeye bırakacagız.Bu arada tepsimizin altını az sıvıyagla yaglayacagız.Dinlenen üst üste açılmış hamurlarımzın ilk bölümünü tepsi büyüklügünde açacagız.Tepsi büyüklügünde açtıgımız ilk hamurumuzu tepsiye yayıyoruz ve üstüne soganlı iç harcımızı yayıyoruz.Sonra diger bezeleride tabak büyüklügünde açarak tabiiki aralarına yag sürerek dinlendiriyoruz.Ve sonra diger hamur gibi tepsi büyüklügünde açıyoruz.Ve soganlı harcımızın üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını alttaki hamurla birleşecek şekilde bastırıyoruz.En son olarak hamurumuzun üstünü kalan yag ile yaglayıp önceden 200C ısıtılmış fırında üstü ve altı kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Ve çıkardıktan sonra ilk sıcaklıgının geçmesini bekleyip dilimliyoruz.
Afiyet olsun.

23 yorum:

buğday taneleri dedi ki...

eşimin memleketinde de yapılıyor. tokat/niksar. orda yufkalar incecik küçük tepsi büyüklüğünde açılıp pişirilip bir tarafa koyuluyor. hazır yufka gibi. peynirli, soğanlı veya şerbetli olarak ocakta börek çeşitleri mevcut. çok pratik ocakta pişirildiğinden. soğanlının lezzetini tek geçiyorum. koca tepsiyi yiyebilirim. hazır yufkayla denemeyi düşünüyorum ben.

muhabbetsofrasi dedi ki...

evdekiler yemiyor mu :/

sen yolla bana ben yerim hepsini :)

eline sağlık olsun

birsence dedi ki...

eylemciğim çok güzel yapmışsın elde açılmış börek gibisi yok:))ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik. Elde acma boregin yerini hicbirsey tutmuyor. Eminim tadi da goruntusu kadar guzeldir.

Sevgiler

lezzet sefasi dedi ki...

Eylem cim harika gorun uyor canim.
Soganli boregi ben SAC da pisiriyordum, firind a denemedim hic. Birdahaki sefere sen in tarifini uygulamayi dusunuyorum
Sevgiler
Sefa

bırtutamkekik dedi ki...

canım gerçekten takdir ettim seni bir kere daha:)varmı elde açılmış börek gibisi.. ev hal ka biraz fazla nazlı sanırım sizde...
soğanı böreğe çok yakıştırıyorum ben her zaman ama bu emimnim bir lezzet harikası olmuştur:)
sevgilerimle...

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık ,bende birkaç yıl önce bir misafirlikte saç böreğini soğan içli olarak yemiştim ve çok beğenmiştim.hala tadını unutamadım.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ellerine sağlık canım bende yapsam heralde afiyetle ben yerim malesef eşim soğan özürlü:))
harika bir börek
sevgiler:))

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

elde açma bayılırım içi ne olursa olsun sevgilerle elinize sağlık:)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Eylemcim,börek nefis olmuş besbelli :)
Afiyet şifa olsun..
Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Eylemcim ben de oklavaya kıyasla merdaneyi daha rahat kullanıyorum doğrusu hem ne farkeder ki amaç açmaksa hamuru çok da güzel açmışsın

noyumberry dedi ki...

Ellerine sağlık canım..nefis görünüyor:)Elde açılan hamurdan yapılan börek daha dolgun ve doyurucu oluyor..
Sevgiyle kal canım:)

pembe kekik dedi ki...

Hazır yufkalarla yapılan börek elde açma böreğin tadını vermiyor.Elde açılan börek bir başka oluyor.Zamanla daha ince açacağınızdan eminim,çok güzel yemekler yapıyorsunuz.Tariflerinizin hepsi bir birinden güzel.Sevgiler:)

fatosun mutfagından... dedi ki...

çok lezzetli görünüyor..ellerine sağlık:))

Erguvan Vakti dedi ki...

Elde açmak maharet işi canım,ellerine sağlık,resmi harika görünüyor,sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Canım börek enfes kıyır kıyır ellerine sağlık sevgiler...

Tümay Öztürk dedi ki...

ayy ben çok severim bu böreği. ben soğanı pişmiş yiyebiliyorum zaten midemden dolayı. ellerine sağlık canım nefis duruyor dilimler.

mine dedi ki...

aaa ne kadar ayıp etmişler, o kadar nefis gözüküyorki ellerine sağlık hem açma börek

Unknown dedi ki...

Canım mimin var bende :)

mandalincikmazi dedi ki...

Soğan böreğini çok severim ama hiç yapmadım bizim göçmen böreğine benziyor yapılışı.

Ellerine sağlık..
Tarifi aldım..
teşekkürler..........

mutfağımdanesintiler dedi ki...

Merhaba :) Tarifinizi kendimce biraz degisiklik yaparak uyguladim. nefis bir borek oldu :) Elinize saglik. Tarif icin tesekkurler. Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Eylem abla ben yaptım ama benim yaptığım börek ikiye ayrıldı tadı güzeldi ama parça pincik oldu annem hamuru ince acmissin bu resimde kalın hamur dedi hamuru kalinmi acican

Unknown dedi ki...

merhaba çağla hamuru tepsi büyüklügünde açacaksın yani çok ince olmayacak.Eger çok ince olursa kat kat da olmaz.tepsini de çok büyük olanı tercih etmemelisin.