6 Haziran 2011 Pazartesi

SÜRK

Annemin Hataylı komşusu olan teyzem yapıp bana göndermişti.Uzun zamandır sırasını bekleyen bir tarif.Açıkçası ben bayılırım sabah kahvaltıda sürk salatası yemeye.Yapım aşaması kolay olan sadece kurutma aşaması biraz zaman alan yöresel bir yiyecek aslında.Eger kahvaltı için degişik bir alternatif arıyorsanız sürk tam size göre.Aslında bunu küflendirip öyle kullanıyor Hatayda.Ama ben o kadarını yapamam herhalde.İşte tarif:
SÜRK TARİFİ:
  • 1-2 su bardagı çökelek
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • 1 tatlı kaşıgı kekik
  • tuz
  • 1 tatlı kaşıgı Kimyon
  • 1 tatlı kaşıgı kırmızı pul biber
Bütün malzemeleri derince bir kaba koyup birbirleriyle iyice özdeşleşene kadar yani macun kıvamına gelene kadar yoguruyoruz.Limon büyüklügünde parçalar koparılarak yuvarlıyoruz ve mümkünse oval bir şekil veriyoruz.Hazırladıgımız sürkleri tepsiye diziyoruz ve üstüne bir tülbent örtüp tam güneşin altı olmayan bir yerde bir yerde 2-3 gün bekletiyoruz.Tabii ki arada çevirmeyi unutmuyoruz.Kuruyan sürklerimizi hemen kullanmayacaksak buzluga atabiliriz.Veya zeytinyaglı kavanozda bekletebiliriz.Lazım oldukça çıkarmak üzere.Kahvaltıda sürkü dogradıktan sonra üzerine sadece zeytinyagı dökerek yiyebilirsiniz mesela.
Afiyet olsun.

33 yorum:

Aycan dedi ki...

Canım bende bu sıralar hep hatay tariflereine taktım kafayı.Ben bunu deniyeyim.Ellerine sağlık.

Öpüyorum.

mimosacafe dedi ki...

biz bunu kendine çökelek deriz. kahvaltıda salatası nefis olur hakikaten ve de bol zeytinyağının içinde beklemişi. genelde küflenmiş geliyor bize dışı. dışını sıyırıp yiyosun gayet de süper. afiye tolsun.

Adsız dedi ki...

Yöresel tariflere ilgim vardır. Hatay mutfağı da çok zengin bir mutfak. İlk defa aracılığınla duymuş oldum bu lezzeti. Denemek isterim. Ellerine sağlık.

Erguvan Vakti dedi ki...

Canım eline sağlık,bende evde kendim yaparım sürkü,hem salatası hem de üzerine zeytinyağı gezdirerek çok nefis olur.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

Eyleeeemmm sana çooookkk çoookkk teşekkür ediyorum canım
annemin Hataylı komşusu vardı bize bundan hep getirirdi memleketine gidince yıllar geçti ama hala o tadı unutamadım harikasın canım bu tarif benim için çok değerli hemen yapayım diyorum ama malaesef burda çökelek yok neyse canım tarifi alayım ben hallederim sevgiler gönderiyorum:)))

mutfagabuyrun dedi ki...

hiç duymadığım bir tarif.çok farklı geldi bana.ellerine sağlık canım.sevgiler.

mandalincikmazi dedi ki...

Bunu sveceğimden eminim
çökelekli hmmmm
ellerine sağlık neydi adı ???
Sürk :))yağ koumuyoruz sanırım içine hani özleştirmek için ?

Unknown dedi ki...

ismi yabancı geldi ama,tarif çok tanıdık :)
Bu şekilde yapıp,kahvaltıları şenlendirmek lazım..
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..

marifet ellerimizde dedi ki...

gayet kolay ve hafifmişş.ellerine sağlık..en kısa zamanda denemek lazım:))))

Unknown dedi ki...

Canım kahvaltı için harika bir seçenek ellerine sağlık sevgiler.

LEZZETİKRAM dedi ki...

ayyy uzun zamandır yemedim ben bu salatayı ,Adanada zeytinle yapıyorlardı bunu nefiiis :)

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

bizde çökelek deriz ve domatesin içine zeytinyağla birlikte koyup kahvaltıda yeriz bende tavsiye ediyorum çok lezzetli oluyor

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Bunu mutlaka denemek istiyorum.
Sevgiler:)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

aa çok ilginçmiş demeliyim
ellerine sağlık arkadaşım

Saliha dedi ki...

çok enteresan...küflü hali kokmuyormu acaba? denemek lazım,ellerıne saglık sevgılerımle...

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Cok güzel gözüküyor ellerinize saglik :)

Unknown dedi ki...

Böyle bir lezzeti hiç yemedim ama beğeneceğime eminim.
Ellerine sağlık canım
Sevgiler.

Pelin dedi ki...

Çok değişikmiş. Hiç duymamıştım daha önce ama seveceğimi biliyorum. not aldım deneyeceğim.
Tarif için teşekkürler
Sevgiler

kalpkurabiye dedi ki...

Ramazan ayı yanştıkça ve bu yıl inşallah benim için hiç olmadığı kadar özenli geçeği için şimdiden elemere başladım:)
tarifiniz çok güzel bir alternatif hemde yöresel çok hemde çok beğendim gerçekten:)
yapan eller dert görmesin..
sevgilerimle..

fatosun mutfagından... dedi ki...

nam-ı diğer küflü çökelek...bizim için vazgeçilmezdir..bence küflenmesini bekleyip o zaman yemenizi de tavsiye ederim..ince ince doğrayıp yağda kavurlunca tadına doyum olmaz:))bu arada domates kabuklarından salça yapını denedimm..sonuç harika küçük bir kavanoz kendi yaptığım salçam oldu:)))

muhabbetsofrasi dedi ki...

ilk kez duydum

yapılacaklar listesine alındı bile

teşekkürler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Çökelek hiç sevmem biliyormusun:)Ama bu çok ilginç geldi ve iki taraftanda marmara bölgeli olduğum için inan ilk defa görüyorum.Ellerine sğalık canım ayrıca yok yok küflenmesin küflenmesin :)))

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Eylemciğim sürk harika bir lezzettir bende Hatay da yaşamış biri olarak çok severim bu lezzeti üzerine söyle mis gibi zeytinyağı gezdirdik mi harika:)
sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok sevdiğim bir lezzettir. Ellerine sağlık canım

susamcorekotuFeriha dedi ki...

GÜZEL BİR KAHVALTILIK:))))

İnci Yemek dedi ki...

İlk defa görüyorum bu lezzeti canım
malzemelere bakılırsa hepsi sevdiğim lezzetler,az miktarda denemek isterim bakalım senin hazırladığın gibi olacak mı:))
ellerine sağlık canım.öpüyorum seni...

yedirenk dedi ki...

hiç tatmadığım farklı bir tarif eminim lezzeti harikadır,ellerine sağlık...

zeymurancafe dedi ki...

canım böyle bir şey bende yaptım ama ben lor peynırı kullandım,adı demek sürkmüş,ben doğaçlama yapmıştım,ellerıne sağlık harika bir görüntü

Rosy dedi ki...

Ellerine sağlık!, çökeler nedir?, İstanbulda nerde alıbılırım?

Unknown dedi ki...

rosy çökelek dedigim bir çeşit lor.istanbulda nerede bulursun bilmiyorum çünkü ben antalyadayım.ama bütün marketlerde vardır diye tahmin ediyorum.

Rosy dedi ki...

Eylem teşekkür ederim, marketede çökelek aldım.Çok güzel bu peynir.

mandalincikmazi dedi ki...

Eylemcim,
sürk yaptım,
seninkiler kadar orjinal olmasalarda mini mini bi şecikler oldu :))
biz beğendik
teşşekkür ederizzzzzzzzz.

seyabb dedi ki...

mis gibi kokusuyla güzel bir tarif.