22 Nisan 2011 Cuma

GÜVEÇTE YOGURT YAPIMI

Sonunda güveç kalıplarımda yogurtda yaptım.Ne olacak benim bu güveç sevdam bilemiyorum.Ama inanın ki tek kişilik güveç kalıplarında yaptıgım yogurt evde daha fazla ilgi gördü.Ben yogurdu dışardan almayıp evde yapmayı tercih eden bayanlardanım.Gerçi oglum yogurt yemiyor ama olsun eşim ile ben bayılıyoruz yogurda.Böyle tek kişilik kalıplarda olunca daha iyi oluyor bir kerede tüketiliyor.Ve bence misafirlerinize bile bu güveç kalıplarında sunabilirsiniz çok şık gözüküyor.İşte benden ev yapımı yogurt tarifi:
GÜVEÇTE YOGURT TARİFİ:
  • 2 kilo süt(pastorize süt ile olmuyor veya istediginiz sonucu elde edemiyorsunuz)
  • 2-3 yemek kaşıgı yogurt(ilk defa yogurt yapacaksanız evde ki marketlerden aldıgınız yogurt ile mayalayabilirsiniz.Ama sonraları kendi yaptıgınız yogurttan 3 yemek kaşıgını ayırıp daha sonraki mayalamalarda kullanabilirsiniz)
Sütümüzü ilk önce sık bir süzgeçle 2 defa süzüyoruz ve derin bir tencereye alıp iyice kaynatıyoruz.Kaynattıgımız sütün altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Bu ılınma serçe parmagınızı süte daldırdıgınızda 8 saniye kadar yanmadan tutabileceginiz sıcaklıkta olmalı(bu aşama çok önemli).Ve ılınan yogurdu tek kişilik güveç kalıplarına paylaştırın.Maya olarak kullanacagınız yogurdu önceden dolaptan çıkarmanız gerekli yani maya yogurdu soguk olmamalı oda ısısında olmalı.(bu aşama da çok önemli)Derin bir kaseye koydugunuz maya yogurdunuzun içine ılık sütten bir kepçe koyup iyice karıştırın.(Bu aşama yogurdu ılıtmak için yapılıyor.)Sonra kasede ki yogurdu güveçlerdeki sütümüze paylaştırıp karıştırıyoruz.Yogurdunuzu süte karıştırın ve tahta kaşıkla 2 defa aynı yöne dairesel hareketlerle iyice karıştırın.Ve güveç kalıplarının üstüne kapagını(kapakları yoksa tabak altı da olabilir) kapatıp tepsilere yerleştirin ve çok fazla sallanmayacak ve ılık bir yere koyun.Ve üstünü sofra beziyle veya herhangi bir bezle örtün.Bu bekleme süresi 5-6 saat kadar olmalı.Bu sürenin sonunda yogurdunuzun kapaklarını açıp tutuptutmadıgını kontrol edin eger tuttuysa hiç ellemeden buzdolabına koyun ve bu şekilde 1 gün dolapta bekletin.Ertesi gün yogurdunuz yenmeye hazırdır.
Afiyet olsun.
Küçücük bir not:mayalanmış yogurdumunuzdan bir kasesini bir sonraki süt için ayırmayı unutmayın.Ayırdıgınız yogurdu isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz.Bir sonraki maya işleminde buzluktan 1 gece önceden buzdolabının altına çıkarıp ertesi gün dışarı çıkarırsanız aynı sonucu alabilirsiniz.

24 yorum:

fatma dedi ki...

eylemcigim ellerine saglık bende güveçte yogurt yapıyorum hemde manda yogurdu

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ellerine sağlık eylem cim bende yoğurdumu yıllardır evde kendim yaparım hemde mis gibi köyden gelen sütlerle güveç te hiç denemedim çok güzel olmuş bende deneyecem
öpüyorum canım

Erguvan Vakti dedi ki...

Ben de her zaman olmasa da evde yoğurt yapıyorum.Bir de güveçte deneyeceğim.Eline sağlık.

sarımutfak-hande dedi ki...

güveçte yapılan herşey bir başka oluyor ellerine sağlık canım

mimosacafe dedi ki...

harika görünüyor! ellerine sağlık.

zeymurancafe dedi ki...

canım bende bılırım bu güvecte yapılan yogurtların lezzetını babaannemler hep çömleklere yaparlardı yogurdu,bizde yogurt çalmak denılır yogurt mayalamaya,onların tabırıyle yogurt çalarlardı çömleklere buz gibi bir lezzet tadına doyum olmayan.ellerıne sağlık canım,bu arada markettte satılan yogurtlar cok lezzetsız arkadaşlar lutfen yogurdunuzu evde kendınız yapın,işte tarıfı de burada.sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

İstanbul'da mis gibi süt bulmak lüks. o yüzden ben bunu yazın sapanca da nefis inek sütü ile yapıyorum. Komşumuzun ineği var sabahları sağıp getiriyor sağolsun;) Üstelik bende güveç çok severim. Eline sağlık

olsada yesek suzan dedi ki...

özendim şimdi önceden bende hep kendim yapardım yoğurdu ama şimdi yapmıyorum, güveçte hiç denemedim ama tekrar başlarım belki yapmaya ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

ben de yapacağım,nefis görünüyor.ellerine sağlık.

eldivenlerim dedi ki...

görüntü enfes, ellerine sağlık arkadaşım....

LEZZETİKRAM dedi ki...

Eylemcim bende evde yapıyorum yoğurdumu ,tadı birbaşka güzel oluyor eline sağlık

Unknown dedi ki...

GÖRÜNTÜ NEFİS EYLEMCİM ELLERİNE SAĞLIK..MAŞALLAH NE GÜZEL EVDE YAPABİLİYORSAN YOĞURDUNU HAZIRLARA ÖYLE ALIŞTIKKİ MALESEF:((
SEVGİLER CANIM..

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor.

TuruncuTatlar dedi ki...

allah harika görünüyor mutlu hafta sonları sevgiler..

Unknown dedi ki...

EYLEMCİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM O GÜVECİ BİTİREBİLİRİM EV YOĞURDU SÜPER OLUR KIZIMA YAMAYA ÇALIŞIRIM BENDE
SEVGİLER CANIM

yemekbiraşk dedi ki...

her şey güveçte ayrı bir lezzet kazanıyor:) eline sağlık
sevgilerimle...

Tümay Öztürk dedi ki...

Şurda 1 ay öncesine kadar bende yoğurt yapıyordum ama maaalesef pastorize sütten. Burda bulmak zor. Ama yine de hazır yoğurda göre çok daha lezzetli oluyor. Ellerine sağlık canım güveçte harika duruyor yoğurt. Tam benim gibi bir yoğurt canavarına göre...:)

marifet ellerimizde dedi ki...

canım hayırlı uğurlu olsun:)bende hep yogurdumu kendım yapıyorum ..ellerıne saglık

Adsız dedi ki...

BENDE İLK KEZ YAPICAM NETTEN BAKAYIM DEDİM,İLK SİZİN TARİFFİ GÖRDÜM YAPICAM İNŞÂALLAH :) BAKALIM NASIL OLUCAK , ELLERİNİZE SAĞLIK TŞKLER ..

Adsız dedi ki...

Slm, ben Bursa'dan İbrahim merakım olduğu için çömlekte yoğurt yapmak için 4 kg lık bir çömlek aldım, fakat bir türlü yoğurt yapamadım, olmuyor.(çömleğin üstü olduğu gibi şeffaf su, dibi ise bembeyaz peynir gibi oluyor) kg lık içi cilalanmış çömleklerde yaptım gayet güzel oldu.

Unknown dedi ki...

ibrahim bey sütçüden aldığımız sütlerde maalesef su çok karıştırıyorlar.ya sulanmaması için çok kaynatmak lazım (ki oda besin değerini öldürüyor).ben yogurdu güveçte yaptığımda sırlı değil güvecim yogurdun suyunu diğer kaplara göre daha çok çekiyor.ben yogurt yaptığım güveci sadece yogurt mayalamakta kullanıyorum.

Unknown dedi ki...

Bi sorum olacak lutfen yardimci olunuz bende guvecte yaptim ama bi koku var kiremitmi desem tas kokusumu desem benim guvecim ici cilali degil bide yogurtdun icinde kalma suresi varmi zehirlermi merak ettim

Unknown dedi ki...

Bende guvecte yogurt yaptim cok guzel oldu ama bi koku var kiremit gibi tas gibi bi kokusu var bide benim guvecimin ici cilali degil normalmi

Unknown dedi ki...

sebahattin bey benim yogurdumda da aynı koku vardı.toprak kokusu gibi.ben sadece yogurt için kullanıyordum gğveci ama yine de güveç kokusu siniyor maalesef.belki sırlı olsa durum başka olabilir ama ben denemedim.