17 Şubat 2011 Perşembe

KARAORMAN PASTASI

İsmini hep duyardım bu pastanın.İçinde vişne tanelerinin saklı olması beni hep cezbederdi.Ben bir mayhoş tat severim.Uzun süredirde evde hiç yaşpasta tarzı birşey yapmadıgımı farkedince işe koyuldum.İstedim ki hem bizimkilerin hem benim damak tadıma uygun bir pasta olsun.Ve sonuç karşınızda karaorman pastası.Acaba neden bu ad ile anılıyor merak ettim dogrusu.Neyse sonuçta kim icat etmişse ne iyi etmiş.İşte tarif:
KARAORMAN PASTASI MALZEMELERİ:
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı +3 yemek kaşıgı un
  • 2-3 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 2-3 yemek kaşıgı kaynar su 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşıgı kakao
Kreması için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 1 kutu krema
  • 1,5 su bardagı süt
  • 1 kase vişne(kremanın üstüne koymak için)(ben vişne reçelimin tanelerini kullandım)
  • 1 su bardahı vişne suyu(keki ıslatmak için)
Süslemek için:
  • bitter çikolata
  • vişne taneleri
Yumurta ve toz şekeri derince bir kasede kar gibi oluncaya kadar iyice çırpıyoruz.Şeker eriyince sıvıyagını ve kaynar suyu ekleyip çırpmaya devam edin.Sonra içine unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin.En son da kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin.24 cm'lik kelepçeli kek kalıbınızı veya yuvarlak kalıbını katı yag ile yaglayıp üstüne az un serpin ve karışımınızı bu kalıba dökün.Ve fırınınızın ısınmasını beklemeden içine koyun.180C ayarlanmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.(fırın ayarları degişmektedir o yüzden kürdan testi ile arada kontrol edin)Daha sonra fırından çıkarıp sogumasını bekleyin.Soguduktan sonra bıçak ile 2 veya 3 bölün.Ben ikiye böldüm.
Ayrı bir yerde krem şantiyi 1,5 su bardagı soguk süt ile iyice çırpın.Üzerine kremayı ekleyin ve çırpmaya devam edin.Kestiginiz kekin 1.katını pasta tabagına alın ve vişne suyu ile her tarafını ıslatın.Hazırladıgınız kremanın bir miktarını üst süslemesi için ayırdıktan sonra geri kalanını kekin arasına sürün.Vişne tanelerini kremanın üstüne serpiştirin.(Eger ikinci katıda kestiyseniz kremayı ona göre ayarlayıp ikinci katada aynı işlemleri uygulayın.)Son katıda koyup üstünü vişne suyu ile ıslatın ve ayırdıgınız krema ile her tarafını kaplayın.Üstünü bitter çikolatayı bıçak yardımıyla ince ince kestikten sonra süsleyin ve vişne taneleri yerleştirin.Ve buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis edebilirsiniz.(ben bizimkiler sabredemedigi için 3-4 saat bekeletebildim)
Afiyet olsun.

16 yorum:

derya dedi ki...

Canım en sevdiğim pastalardandır el
lerine sağlık öpüyorum.

yemekbiraşk dedi ki...

bende arada bir yaparım.. ellerine sağlık nefis gözüküyor..
bu arada tekirdağ köfte tarifini yaptım bayıldım.. nefisti..
en kısa zamanda yayınlayacağım..
sevgilerimle..

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

en çok sevdiğim pastalardan çocukluğumdan beri bayılırım:)
ellerinize sağlık Eylem Hanım..
sevgiler..

humeyra dedi ki...

Pasyan harika görünüyor. Bu arada ben de senin gibi ismi nereden gelmiş diye merak ettim ve hemen akabinde vikipediye baktım. Belki merakını giderir, bak sana da kopyalıyorum:

Pastanın ismiyle ilgili Kara Orman yöresinde üç alternatif teori vardır. İlkine göre pasta kalıbı çikolatalı olduğundan ve üstünde çikolata parçacıkları bulunduğundan kara bir ormanı anımsatır ve bu yüzden bu isim verilmiştir. İkincisine göre pastanın içinde vişne likörü (Kirschwasser) bulunmasından ve bu içeceğin Kara Orman'a ait olmasından dolayı pastaya bu ad verilmiştir. Üçüncü teoriye göre pastanın eski adı olan Schwarzwaldtorte'nin Schweiz (İsviçre) kelimesinden türemiş ve oraya ait olduğudur.

humeyra dedi ki...

Etkinliğime de beklerim.Kahvaltı konulu bir etkinlik düzenliyorum, pastakolik etkinlik sırası bende. Beklerim

Saglıklımutfak dedi ki...

spora gitmeme az kalmışken hiç iyi olmadı bu resmi görmem. Ellerine sağlık :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika olmus, ellerine saglik, nefis bir goruntu.

Cok sevgi ve selamlar...

Cafe Portakal dedi ki...

OFF CANIM YA KAKAO VİŞNE BİTTİM İŞTE YA:)ELLERİNE SAĞLIK
ÖPÜYORUM

Seda Yazıcı dedi ki...

eşim çok sever canım ellerine sağlık

FİKRİYE ERKOÇ dedi ki...

ellerine sağlık çok nefis görünüyor sevgilerimle

CANDAN TARİFLER dedi ki...

HIIIM ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR EYLEMCİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
SEVGİLER...

yelpazesu dedi ki...

ETKİNLİĞİME BUYRUN…

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN
HOBİDÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ BAŞLIYOOOR!!
http://hobidunyam.womanforum.net tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin TAVUK YEMEKLERI*11* "

Etkinliği

25 -Şubat 15- Mart-2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://papatya68.blogspot.com/ tarafından düzenlenen yemek etkinlikleri "11" ‘’Tavuk Yemekleri’’ Etkinliğine ben http:// yelpazesu.blogspot.com ev
sahipliği yapacağım.Beni yalnız bırakmazsanız sevinirim arkadaşlar.Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Bunun için yapmanız gerekenler:
Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınlıyorsunuz,benim linkimi verip hobidünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtiyorsunuz ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber
veriyorsunuz işte bu kadar Siteniz yoksa; yelpaze41@gmail.com adresime mail atıyorsunuz,isminizle
yayınlıyorum.İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım lütfen şimdiden kusuruma
bakmasınlar.Katılımlarınızı bekliyorum..
Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.SEVGİLER:::
GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK ÜZERE... NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler

saniyesultan dedi ki...

çok güzellll...görüntüde süper...afiyetler olsun...

eldivenlerim dedi ki...

muhteşem bir görüntü bu, ellerine sağlık arkadaşım.....

marifet ellerimizde dedi ki...

BODRUMDA MEŞHUR PENGUEN PASTANESİ VARDIR.BEN KÜÇÜKKEN BODRUMA GİTTİĞİMİZDE NE ZAMAN O PASTANEYE UĞRASAK KARAORMAN PASTASI YERDIM .ŞİMDİ İSTANBUL DAHİL TÜM ŞEHİRLERE YAYILDI.HATTA HAZIRLARI BİLE VAR ARTIK:)
ELLERİNİZE SAGLIK.NEFİS OLMUŞ:)

Nazmiye dedi ki...

nefis bir pasta olmuş,yiyenlere afiyet olsun.denenecekler listesine aldım.iyi haftalar dilerim..