24 Ocak 2011 Pazartesi

GÜVEÇTE PATATES PÜRELİ SOTE

Her zaman et soteyi herkesin bildigi şekilde yapıyordum ama bu sefer yine kendi yaptıgım püreli biftekten esinlenerek degişik bir et sote yapmaya karar verdim.Güveç yemeklerine bayıldıgım için bu yemek muhakkak güveçte olmalı dedim kendime.Ve ortaya bu tarif çıktı.Bizimkiler bayıldılar.Açıkçası patates de oldugundanmıdır nedir bilemiyorum küçücük görünen tek kişilik güveçlerimizi biteremedik.Bu yüzden bir dahakine güvecin içine koydugum et soteyi biraz daha azaltmaya karar verdim.İşte tarif:
GÜVEÇTE PATATES PÜRELİ SOTE MALZEMELERİ:
  • 300-400 gr.kadar ufak dogranmış kuşbaşı et(ben koyun eti kullandım ama siz isterseniz dana eti veya tavuk eti kullanabilirsiniz)
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru sogan
  • 3-4 adet yeşil biber
  • bir miktar tereyag
  • tuz,karabiber,pulbiber,kekik
PATATES PÜRESİ İÇİN:
  • 3 adet orta boy patates
  • 1-2 yemek kaşıgı tereyag(biz bol tereyaglı seviyoruz)
  • yarım çay bardagından daha az süt(aslında ben sütü ölçerek koymuyorum kıvamını azar azar süt koyarak ayarlayabilirsiniz)
  • kaşar rendesi(üstüne serpmek için)
İlk önce etlerimizi düdüklüye koyup az su ilavesi ile pişiriyoruz yada tavaya az yag alıp etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.(düdüklü ile pişince etlerimiz daha yumuşak oluyor bence).Ayrı bir tavaya ufak dogranmış soganları ve tereyagımızı alıp soganlar diriligine kaybedene kadar kavuruyoruz.Üstüne düdüklüde pişen etlerimiz ekliyoruz(eger etleri düdüklüde yapmadıysak etleri kavurduktan sonra üstüne sogan,biber ve domatesi sıra ile ekleyip pişiriyoruz)Sonra üstüne yine ufak dogranmış biberlerimizi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.En son olarak pişen malzemelerin üstüne minik minik dogradıgımız domateslerimizi ve baharatlarımızı ekliyoruz.Domateslerde pişince altını kapatıyoruz.
Patateslerimizi soyup ayrı bir tencereye alıyoruz ve üstünü geçecek kadar su ekliyoruz ve bir miktar tuz ekledikten sonra haşlanmaya bırakıyoruz.İyice haşlanan patateslerimizi sudan çıkarıp iyice eziyoruz bu ezme işlemi sırasında tereyagını da ekliyoruz ki tereyag eriyip patates ile bütünleşsin.Sonra üstüne sütü(azar azar ekleyin  ki çok sıvı veya katı olmasın püreniz) ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Pişen et sotemizi az yagla yaglanmış tek kişilik güveçlere pay ediyoruz.Üstlerine patates püresi ekleyip düzeltiyoruz.Ve en son olarak kaşar rendesi serpip önceden 200C ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.Ve sıcak olarak servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

20 yorum:

sevda dedi ki...

bu kaşar varya herşeye o kadar yakışıyorki.harika olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bilinen lezzetler ufak dokunuşlar ile ne kadar da değişik lezzetli tariflere dönüşebiliyor ellerine sağlık Eylemcim sevgiler..

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım ,nefis görünüyor.sevgiler.

aleyna dedi ki...

eylemcim çok şık bir sunum ellerine sağlık.lezzetinden şüphem yok.mutlu bir hafta temnnisiyle

Saglıklımutfak dedi ki...

Acıktığımı hissettim bir an eline sağlık

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık eylem ciğim,çok şık ve iştah açıcı bir sunum,yiyenlere afiyet olsun,sevgiler.....

YEMEK VAKTİ dedi ki...

Ellerine ssağlık canım görüntü harika

Damak Tadı dedi ki...

Bu nasıl bir lezzetir böyle Eylem'im?? Bak bak içine düştük fotoğrafların adeta..Ellerine sağlık canım benim..Kocaman öpüyorum seni..Sevgiler..

semihaguler dedi ki...

Patates püresi ile değişik bir tarif olmuş.Sıcak sıcak tadına doyulmaz eminim.Ellerinize sağlık.

Seda Yazıcı dedi ki...

canımne kadar nefis duruyor güvecin,bende çok severim güveci ellerine sağlık

yildiz dedi ki...

Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

Kendimce dedi ki...

Nasıl da yakışıp kaynaşır birbiriyle et ve patates ellerine sağlık müthiş

Pembe Tatlar dedi ki...

Görüntüsü cezbediyor insanı elelrine sağlık canım...

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Kanada'lilar pek yemek yapmazlar malum. Ya donuk yerler ya da disarida:) Ama bazen hamaratliklari tutar cagirirlar birkac kisiyi ve bu tarife cok benzer olan ve adina da "Sheapard's pie" dedikleri bu payi yaparlar. Ic malzemesi ya et, havuc, ve bezelyedir ya da tavuk havuc ve bezelyedir.Aslinda bunu donuk olarak da satiyorlar burada. Ben de cok severim, sizin foto da harika duruyor, ellerinize saglik.

Sevgiler,
Asuman

susamcorekotu dedi ki...

davet sofrasına yakışacak lezzette ve görüntüde:))))harikasın

HayatCafe dedi ki...

Harika görünüyor.
Çok iştah açıcı çok!!!
Ellerine sağlık
Sevgiler.

saniyesultan dedi ki...

süper görüntü süper lezzet....

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Ellerine sağlık canım nefis görünüyor.

Sevgiler...

fatma dedi ki...

süper olmuş ellerine saglık mutlaka yapıcam

canikom dedi ki...

süper.deneyeceğim...................