EVDE PEYNİR YAPIMI
Sonunda muradıma erdim.Aylardır Antalya da peynir mayası aradım ama maalesef bulamadım.Eczanelere bile sordum düşünün yani nereler de aradım.Sonuç hep hüsran oldu artık umudu kesmiştim ki Boluya bayram tatiline gittigimizde peynir mayasını buldum.Bir sevinçle Antalyaya geldim fakat bu sefer de bizim apartmana süt getiren adamı bulamadım.Uzunca bir süredir sütçüyü beklemeye koyuldum.Ve sonunda perşembe günü muradıma erdim.Süt için herkese haber verdigim için komşum koşa koşa bana geldi sütçü geldi diye.Hızımı alamadım ve 4 kiloya yakın süt aldım.Benim gibi peynir canavarı biri için evde peynir yapmak muhteşem birşey.Gerçi bütün işi maya yapıyor ama olsun.Bu benim ilk denememdi.Hatalarım oldu onu size yazacagım ama sonuç yine de çok güzel oldu.Ablam yıllardır Kayseri de kendi peynirini kendi yapar ve ben ona hep imrenirdim.Ablamdan tarifi aldım ve heyecanla yapmaya koyuldum.Aslında hepiniz sirke veya limon ile yapılan peyniri zaten biliyorsunuzdur.Ve benim neden bu kadar ugraşıp peynir mayası aradıgımı merak ediyorsunuzdur.Şunu belirteyim bende diger seçenekleri denedim ama peynir mayası ile yapılan peynirin tadını bulamadım.Ve işte tarif:
EVDE PEYNİR YAPIMI İÇİN MALZEMELER:
- 4 litre süt(çig süt olacak ben nasıl olacagını merak ettigim için pastörize süt ile de denedim ama başarılı olmadı yani pek peynir gibi olmadı)
- mayanın kendi kapagıyla yarım kapak mikrobiyel peynir mayası(ben 1 çay kaşıgı koydum ilk önce ama bence maya az geldi ablama sordum bu kadar süt için yeterli olan yarım kapak mayaymış)
- salamura için turşu tuzu
4 litre sütü iki defa ince süzekten(veya tülbetle süzebilirsiniz)geçirdikten sonra ocaga alıyoruz.Sütümüzü 32 derecede ısıtıyoruz.Bu konu gerçekten peynir yapmak için çok önemli ben biraz fazla ısıtmışım mayalanma süreci uzun sürdü.Eminim birçogunuz yogurt yapmıştır.Sütü yogurt mayalarken ki sıcaklıga getireceksiniz.Yani serçe parmagınızla dokundugunuzda elinizi yakmayacak sıcaklıkta olacak.Yani kısacası ılık olacak.Ilık olan sütün içine yarım kapak mayayı ekleyip yavaş yavaş sütün her yerine gelecek şekilde karıştırıyoruz.Tencerenin kapagını kapatıyoruz.Ve tencereyi sıcak bir ortama alıp üstünü örtüyoruz(büyükçe bir havlu,pike....olabilir).Mayalanma süresi 3-5 saat arasında degişiyor.Mayalanma sürecini anlamak için tencerenin kapagını açıp sütün peltemsi bir hal aldıgı görmenizle tamamlanıyor(ya da mayalanmasını anlamak için sütün içine yavaşça bir kaşık batırıyorsunuz kaşık temiz çıkıyorsa olmuş demektir).Mayalanma süreci bitince ince bir tülbenti süzgecin içine seriyoruz ve altına tencere koyuyoruz.Ve mayalnmış peltemsi peynirden kevgir yardımıyla alıp tülbentin içine koyuyoruz.(peynir altı suyunu sakın atmayın ben kek ve ekmek yaparken kullandım yumuşacık oluyor hemde daha besleyici).Ve tülbentin agzını baglayıp yüksekçe bir yere asın.
İyice suyu süzüldükten sonra süzülen suyu bir tencereye alın ve ocaga koyun.(eger suyu tam olarak süzülmediyse üzerine bir agırlık (ben mermer koydum ama çok agır geldi o yüzden peynirim puf puf olmadı)koyup bir sürede böyle bekleyebilirsiniz)Ve kaynatın.Kaynayan peynir altı suyunun içine tülbentin içindeki peynirinizi oldugu gibi sarkıtın ve 5 dakika kadar kaynatın.Sonra sıcak suyun içinden çıkartıp sogumaya bırakın.Soguduktan sonra tülbentten çıkarıp,dograyıp veya istediginiz şekli verip tuzlayıp buzdolabına koyun.
SALAMURA İÇİN:
Dilimlediginiz peynir parçalarının her tarafını turşu tuzuna iyice bulayın ve kavanoza yerleştirin.Ve iki gün kadar bu şekilde bekletin(ben dolaba koymadım dışarıda beklettim)İkinci günün sonunda Peynir az da olsa tuzdan dolayı suyunu salacaktır.Eksik kalan kısma kaynamış ve sogumuş suyun içine yine turşu tuzu atarak iyice karıştırın ve peynirinizin üstüne dökün.Ve buzdolabında muhafaza edin.
Afiyetler olsun.
31 yorum:
canım ellerine sağlık harika olmuştur eminim. Bende artık sütü kutu da almıyorum çiğ süt alıyorum ve yoğurdumu da ekndim yapıyorum peynir yapmak aklıma gelmemişti inş. denerim. afiyet olsun...
Biraz zahmetli ama eminim nefis olmuştur..
Waaw tebrik ediyorum Eylemcim! Ellerine sağlık:) Azmetmişsin ve de yapmışsın peynirleri. Çok da güzel duruyor. Ben de tam bir peynir canavarıyım bayıldım peynirlere:)
arkadaşım ellerine sağlık.babaannem yapardı.o geldi aklıma şimdi.ellerin dert görmez inşallah canım babaannem.onun yöntemiyle yapmışsın arkadaşım.sen den cesaret alarak ben de bebeğime yapmayı düşünüyorum.sevgiler...
Eylemcin eline sağlık bende çocuklar küçük iken kendim yapardım onların peynirini az tuzlu ve güvenilir olsun diye artık tuzsuz yapıp peynir ile yapılan tatlılara da kullanabilirsin
bana uzun ve zahmetli göründü ..seninki eminim çok lezzetlidir..kendin yaptığın peynir en iyisi ..çiğ süt olduğu için ne zamana kadar bekleyecek ???
eylemcim kemer yolu üzerinde büyük migros var orada soğuk standında peynir mayası bulunuyor canım bilgine...
ayrıca çok güzel olmuş peynirlerin çok beğendim...afiyet olsun.ellerine sağlık canım...
Eylem hanım, süper olmuş ellerinize sağlık. Benimde ineklerim var bizde dışarıdan peynir almayız. Maya ile yaptığımız peynirleri salamura suyun içerisinde en az 2-3 ay bekletip sonra yemeğe başlarız. Ama siz kaynattığınız için sorun olmaz sanırım.
Saygılarımla.
sevgili kelebek salamura mı ne zaman hazır olur demek istedin eger öyle ise 3 aylık bir süre.ama sadece kaynatırsan hemen yemeye başlayabilirsin.
Canım; hep denemek istediğim bir lezzet, bir türlü deneyemedim, yapacağım zaman bana rehber olacagından eminim, ellerine kollarına sağlık,sevgilerrrrr....
canım evde yapılan dahada sağlıklı oluyor biraz zahmetli ama ellerine sağlık
Canım,ellerine sağlık.annemler yapar peynir,ev yapımı gerçekten lezzetli oluyor.sevgiler.
eminim ki muhteşem lezzetli olmuştur. insanın yedikçe yiyesi gelir. canım ellerine sağlık.
Of süper olmuş eline sağlık.Sitenizi takipteyim.Bende beklerim:))
http://yakamozsaati.blogspot.com/
hayalim, evde peynir yapmak, bir gün ben de yapacam... :)
Bende bir kac defa denedim ama burlarda sutler surekli pasturize oldugu icin cok basarili olamadim.
organik sut buldum bu seferde maya bulaamdim:)
yani eylemcim snein basindn agecenler benim basimdand agecti.
simdi sadece lor yapmakla yetiniyorum.:)
sevgiler
Sefa
Eylemcim Vallahi şuaralar arnıyordum evde peynir yapımı bir tarif için ,muhteşem oldu bu :) ellerine sağlık
of of muhteşem olmuşlar oralarda olsaydım kesin kapını çalardım bir dilim peynire :))
sevgilerimle..
Eylem harikasın vallahi aklına koymuş sonunda da yapmışsın. Bana çok zor gelen bir iş ama süper olmuş ellerine sağlık canım.
vaaaay ellerine saglik... peynirde yaptin sonunda :) tadini inan cok merak ettim...
maşallah,tebrikler veee alkışlar sana gelsin:))
Harikasınız, imreniyorum evinde yoğurdunu, peynirini yapanlara
Çook eskiden ben de yapardım. ortaokul, lise yıllarımda.... Zonguldak'ta iken kendi ineğimiz vardı. Yoğurt ve peynir yapmayı çocukluğumda öğrendim ama yıllar olmuş yapmayalı. Şimdi becerebilir miyim, bilmiyorum. Güvenle alabileceğim doğal sütü bulmak da sorun. Peynirin eminim nefis olmuştur, afiyetle tüketirsiniz, inşallah. Ellerine, emeğine sağlık.
Sevgilerimle...
tatlım tebrik ederim seni eminim tadı bizim yediklerimizden daha lezzetli olmuştur
afiyet bal olsun
Ellerinize sağğlık.
Bir zamanlar bende,maya ile denemiştim ama olmamıştı.Daha sonra süzme yoğurtla yapılan ve tulum peyniri lezzetinde peynir yapmayı öğrendim.Bu aralar yapmayı düşünüyorum.Resimlerinide çekip paylaşırım.
eylem ellerinbe saglık peynir afiyet olsun kendi peynirini daha bir zevkle yemiştirsin bu arada boluya niye geldin yarı benim memlekete
Eylem bende tüm hazırlıgımı yaptım en kısa zamanda peynir yapacağım, çok meraklıyım çokkk.Ellerine sağlık.
Maya şişesinde mikrobiyel yazması çok önemli buna dikkat etmek gerekiyor, salamura ettikten sonra hemen yemek için kaynatmak iyi fikir, çok beklemeye gerek kalmıyor böylelikle.
Ellerine sağlık, ben 5 lt den deneyeceğim, senin 4 lt den 1 adet kavanozluk peynirmi çıktı?
sevgili deafmute peynir ile ilgili birşeyler sormuşsun.Evet mikrobiyel olması bencede çok önemli.çünkü daha güvenilir.aslında hayvansal olsa daha iyi olur belki ama onuda güvenip alamam.süt kaynatılmadan yapıldıgı için sonradan yapılan kaynatma işlemi bakterileri öldürüyor.aslında 4 litreden belki bir kavanoz çıkardı ama ben üzerine çok fazla agırlık koymuşum o yüzden bastı.ama yinede yarım kavanozdan fazla çıktı
benimde hep denemek istediğim birşey ama biraz zahmetli tabi.
elinize sağlık. petekli görüntüsüde çok hoş olmuş.
sevgiler
basak hanim nasil yapiyorsunuz suzme yogurttan tulum peynirini baskalarindanda duymustum
ellerinize sağlık. çiğ sütü kaynatıp soğutmuyoruz değil mi çiğ sütü ısıtıyoruz maya ısısına? teyit etmek istedim.
Yorum Gönder