25 Temmuz 2010 Pazar

TATLI LOR YAPIMI

Bazı tarifler vardır mutlaka ama mutlaka yapılması gerekir.Daha önce tadına bakılmadıgı için hep merakedilir.Araştırılır ve bulunamaz tarifleri.Ama bir gün arkadaşınız kulagınıza fısıldar tarifi ve çok heyecanlanırsınız ve hemen yapmak istersiniz.İşte Tatlı lor tarifi benim için bunları ifade ediyor.Yeturlalezzetkareleri Yeşim arkadaşımız bu tarifi yayınladıgın da aynen bu duygular içinde yaptım tatlı loru.Hatta hızımı alamadım birde karpuz reçelini yaptım arkadaşımın sayfasından.Ama hepsi sırayla degil mi?Yeşimin anlattıgı gibi anlatacagım tarifi ama merak edenleri de onun sayfasına yönlendirmek isterim.Ve final....
TATLI LOR TARİFİ MALZEMELERİ:
  • 1 lt.süt(bende yeşim gibi Pınarın tam yaglı sütünü kullandım)
  • 1 kutu yani 200 ml.Krema(ülker içim kremasını kullandım.Fiyatı digerlerine göre daha uygun)
  • 2 yemek kaşıgı dolu dolu susuz yogurt(yogurdu bir süre süzgeçte beklettim ki suyu iyice süzülsün diye.Malum ilk defa yapıyorum bir yanlışlık olsun istemedim.)
Malzemelerin hepsini yani sütü,kremayı ve yogurdu derin bir tencereye koyun.Tel çırpıcı ile iyice karıştırdıktan sonra ocaga alın.Kaynayıncaya kadar arada bir karıştırın.Kaynamaya başladıktan sonra karıştırmayı bırakın ve kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatın.Ve ocaktan alın.Bu şekilde dinlenmesi için 15 dakika kadar bekletin.Herhangi bir tülbenti(ben çeyizimden çıkardım tülbenti) iyice ıslatıp suyunu iyice sıkın ve başka derin bir kabın içine serin.
Kesilen sütünüzü içine boşaltın.Tülbentin kenarlarından toplayarak suyunu iyice sıkıp dügüm atın tülbente.Yüksek bir yere(ben mutfak lavabosunun musluguna bagladım.)ucundan asarak suyunun süzülmesini saglayın.Arada bir elinizle sıkıştırarak iyice suyunu sıkın ki suyu tamamen süzülsün.15 dakika kadar da bu şekilde bekletin.Sonra dügümü açın.Lorunuzu tülbentten çıkarın.Yukarıda ki fotograflarda görülen şekilde olacak aşamalar.Cam(veya kapaklı herhangi bir kap) ve kapaklı bir kaba koyun ve buzdolabında dinlenmeye bırakın. 
Hafif sertleştiginde(ben 1 gün beklettim pazar kahvaltısı için)dilimleyerek servis yapın.Reçelle yemesi harika oluyor tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

28 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Eylemciğim eline sağlık.Biz İzmirliler şanslıyız bu konuda tatlı loru çok kolay bulabiliyoruz. Bende Yeşim Hanımın tarifini gördüm çok ta güzel anlatılmış. Ellerinize sağlık ikinizinde sevgiler..

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Hayırlı kandiller.

Saygılar.

YeMeK vAkTi dedi ki...

ben loru pek sevmem ama sanıırm bu çok lezetlidir ee hiç ev yapımı yemedim:)

Berat kandilin mübarek duaların kabul olsun canım....

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tatlı lor her daim elimin altında olsada, bende her zamanki gibi evden- elden severi eylemciğim.
ellerine sağlık canım. hariksaın !! tebrik ederim seni !
hele karadut reçeliyle olursa , vallahi diyet miyet tanımam :)

Hayırlı kandiller canım

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık.kandiliniz kutlu olsun

Unknown dedi ki...

Talihiniz gözleriniz kadar berrak, kaderiniz bakisiniz kadar güzel, umudunuz yarin kadar yakin, yarininiz askiniz kadar mutlu, askiniz Beraat kadar mukaddes, dualariniz istediginiz gibi makbul olsun.
Canım ellerine sağlık sevgiler...

mine dedi ki...

şimdi böyle anlatılınca yapmak istiyor insan bir merak da sarıyor tatlı loru kolaylıkla bulsak bile : )
ellerinize sağlık
hayırlı kandiller diliyorum

*kelebekana*-* dedi ki...

çok teşekkürler bende muhakkak deneyeceğim ..pazardan aldığım peynirden zehirlendikten beri bunlara hasret kalmıştım ..kandilinide kutlar dualarının kabulünü dilerim ..

Unknown dedi ki...

İkidir görüyorum blog arkadaşlarda bende merak ettim tatlı loru neler neler yapılacak başına geçilse bir değilmi canım..
Ellerine sağlık canım kandilin mübarek olsun duaların kabul olsun iyi kandiller..

Mutluanne dedi ki...

Bugünlerde herkes mutfakta ne güzel bizimde içimiz açıldı valla kolaylıklar herkese hayırlı kandiller

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Berat kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Lor nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Yeşim'in blogunu bende çok seviyorum, hem orjinal hemde nefis tarifleri var.

Saglıklımutfak dedi ki...

Eylemcim süper olmuş gerçekten senin ve yeşimin ellerine sağlık:) hayırlı kandiller canım

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bende deneyecektim bir türlü sıra gelmedi,çok güzel resimlemişsin,ellerine sağlık,afiyet şeker olsun.Sevgilerr.Öptüm.....

mandalincikmazi dedi ki...

Eylem
ne kadar lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım aiyetler olsun ben de denesem mi acaba ? :)
Canım
hayırlı kandiller dilerim tüm dualarının kabul olması dileklerimle sağlıcakla kal...
Sevgiler.......

çeşnici Handan dedi ki...

Eylemciğim ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Hayırlı Kandiller.

KİZHATCE dedi ki...

mmm lor peynirini çok severim,eline sağlık canım,kandilin kutlu olsun,öpüyorum...

Damak Tadı dedi ki...

Canım,
Berat kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Ne iyi yapmışsın Eylem'ciğim,afiyetle tüketin canım..Birden eskilere gidiverdim..Senin ve sevgili Yeşim'ciğimin ellerine,kollarınıza sağlık..Kocaman sevgiler..

LEZZETİKRAM dedi ki...

Eylemcim harika bir lezzet oluyor ,ellerine sağlık

Baharcicegi dedi ki...

tatli lor cok degisik geldi bana eline saglik
seninde kandilin mubarek olsun bereketli hayirli kandiller

yeşim dedi ki...

eylemcim eline gönlüne sağlık canım.nefis olmuş afiyet olsun. antalya reçel cenneti.kapuz ve bergamot....özellikle bergamota bayılıyorum.nefis bir lezzet...birde bergamot esansı almıştım komşularım tavsiye etmişti.çay demlenirken 1-2 damla damlatıyorduk.nefis oluyor kokusu...
özledim antalyayı...
canım hayırlı kandiller diliyorum.çok öptüm.sevgiler....

Unknown dedi ki...

Eylemcim ben peynir yemiyorum ama eşim için bu lezzeti denemek istiyorum yalnızpeynir konusunda çok cahilim :) öğrenmek istediğim bişey var bu süt kendi kendine mi kesiliyor yani biz sütü önceden ekşitip de kestirmiyoruz dimi ya da bir kaç gün bekleyen süt kesilir ya hani öyle bir işlem yapmıyoruz dimi :) Bir de şeker yok içinde 'tatlı lor' demişsin ya tatlılığı nerden geliyor :) tuzlu olmadığı için mi tatlı diyoruz. Bu konuda beni aydınlatırsan çok sevinirim ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim :) deniycem bakalım becerebilcek miyim :))

Dave dedi ki...

ayy sizden baska hicbir yerde tarifini bulamadim suanda deniyorum , bakalim nasil olucak, ben izmirliyim ama su anda amerikada yasiyorum en cok ozledigim seylerden biride tatli lor :))

Banu Bingör dedi ki...

Merhaba!
Blogunuzu ilk kez geçen hafta, tatlı lor tarifi ararken buldum.:) Sonra sizin verdiğiniz linkle Yetur bloga ulaştım :) Tarife teşekkür için oraya da yorum bırakacaktım, ancak sanıyorum dışarıya kapanmış o blog artık.
Haftasonu tarifi uyguladım. Aslında tarifi denerken, hayalimde, Kasım ayında Ayvalık'ta yediğim tatlı lor gibi bir sonuç alacağımı canlandırmıştım. Ona çok benzemedi, ama oldukça lezzetli bir ev peyniri elde etmiş oldum.
Yetur da "kaymak tadında tatlı lor" demiş bu tarife, tam da kaymak tadında gerçekten :)
Elinize sağlık ve tarif için tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Eylem hanım merhaba tarifinizi denemek isterim fakat sormak istediğim ben sütümü sokağımıza gelen sutcuden alırım sütun üzerinde olusan kaymak ile denesem, krema yerine olurmu acaba. üstelik bide kendim mayaladigim yogurtla tabiiki nedersiniz yanıtınızı bekliyor olucam.sevgiler...Elif

Unknown dedi ki...

elif hanım merhabalar.Sütü illa ki pastorize olmak zorunda degil istediginizi kullanabilirsiniz.Ama kaymak konusuna gelince sütçüden alınan sütte malum su karışımı çok kaymagı istediginiz sonucu vermeyebilir.o yüzden krema kullanmanızı tavsiye ediyorum.çünkü daha yogun kıvamlı oluyor.Kendi mayaladıgınız yogurdun suyunu bir tülbent içinde süzdürmek kaydıyla tabii ki kullanabilirsiniz.Ama dedigim gibi kaymak şart.sevgiler.

desen35 dedi ki...

Van'da yaşayan ve bebek beklerken lor kurabiyesine aşeren bir İzmirli olarak buralarda tatlı lor bulamadım ve tarif ararken sizin bloğunuzda bu tarifi buldum. Benim sorum; bu tariften elde edilen lor ile lor kurabiyesi olur mu? Şimdiden teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

ilk önce bebeginizi saglıklı bir şekilde kucagınıza almanızı canı gönülden diliyorum desen35.tatlı lor ile kurabiye yapmadım ama lor kurabiyesi olacagını düşünüyorum zira içinde tuz yok.