6 Kasım 2015 Cuma

PAZAR KAHVALTILARINIZ İÇİN FIRIN MÜCVERİNE NE DERSİNİZ?

 Ben asla hayır diyemem mesela.Şöyle yanında sıcacık bir çay,zeytin,çeşit çeşit peynirlerin olduğu bir tabak ve yanında mücver.Pasta desem değil,kek desem hiç değil yani bu fırında mücveri anlatmak bence biraz zor.Ama içinde ki bol yeşillik ve kabağın ağızda dağılan dokusu ile muhteşem.İçine de şöyle yağlı bir peynir girdi mi tadı daha nefis oluyor.Ağzına peynir koymayan iki bebem var benim.Çoğu kez anlatmışımdır.Zorluyorsun olmuyor,küsüyorsun hiç olmuyor,kendi haline bırakayım diyorsun vicdanın el vermiyor yani bu anlayacağınız bu peynir meselesi çok zor.
Mutfakta ve annelerde çare tükenmiyor.Eşim bazen senden korkulur diyor bana.Mutfağa girince çocuklarımın yemediği ne varsa azar azar da olsa yani onların anlamayacağı şekilde ekliyorum yaptığım şeylere.Farketmeden yiyiyorlar.Acaba diyorum ki bu yemedikleri şeyler psikolojik mi.Yani belki üzerinde durmasak yerler mi?Ama inanın bana onu da denedim yıllarca olmuyor.Birde etrafta insanların söyledikleri var tabii."aaa bu çocuğa nasıl peynir vs. yediremezsin"gibi söylemlerden en basitini söylüyorum.Ne kadar takmıyorum desem de söylenenler karşısında kötü anne moduna sokuluyorum.Evet hiçbir zaman mükemmel bir anne,bir eş ve bir kadın olmadım.Zaten kendimden de bunu beklemiyorum.Çünkü mükemmellik kavramı biraz geniş bir kavram bence.Ayrıca mükemmel olmak gibi bir kaygım da olmadı bu güne kadar."Yemediklerini bu şekilde yediriyorum" gibi bir açıklamada bana yanlış geliyor zaten sanki kendimi kanıtlamak ister gibi.Bu konu da çok dolu olsam da daha fazla uzatmak istemiyorum.Neyse durum budur.Geçelim tarife:

FIRINDA PEYNİRLİ MÜCVER TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 3 adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze soğan
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • istenilen kadar yağlı ve ufalanmış beyaz peynir
  • 1-1,5 su bardağı un(miktarını malzemelerinizin yumuşaklık oranına göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI:

  1. Kabakların dış kabuklarını soyun ve rendeleyin.Ve avucunuzun içi ile fazla suyunu sıkın.
  2. Tüm yeşillikleri yıkayıp ince ince doğrayın.
  3.  Kabakların içine ufalanmış beyaz peyniri,yeşillikleri,baharatları,yumurtaları,kabartna tozunu ve sıvıyağı koyup iyice karıştıralım.
  4. En son unu azar azar dökün eğer cıvık gelirse size un eklemesi yapabilirsiniz.
  5. Yağlı kağıt serili dikdörtgen büyük tepsiye malzemeyi yayın.Dikkat edin ne kalın olacak malzeme ne de ince olacak.Fırın kabınızı ona göre seçebilirsiniz.
  6. Önceden 180C sıtılmış fırında Üstü kızaran kadar pişirin.
  7. Soğuyunca dilimleyip afiyetle yiyin.

2 yorum:

ilhan dedi ki...

Şimdi en sevdiğim sebze olan patlıcanı evlenene kadar yememiştim, rahmetli annemin yedirmek için neler yaptığını hatırlıyorum ve tabii şimdi düşününce üzülüyorum. Yemeklerin içine koyup yedirdiğinizi hiç bilmemesi gerekmiş büyüdüğü zaman bile. O zaman çocukta etrafına karşı güvensizlik duygusu oluşuyormuş. Yani hangi yönden baksanız zor bir durum. Mücveriniz nefis, çok da özendirici anlatmışsınız içnde yağlı peynir falan. :) Ellerinize sağlık.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık ben de kızartma sevmediğim için fırında yapıyorum harika oluyor ayrıca dediklerin çok doğru ben de küçüğüme yediremiyorum peynir ve peynire binbir takla attırıyorum onu başka formlara sokarak , birşeylerin içinde kullanarak ne yapalım annelerin görevi işte. İçimiz rahat etmiyor