26 Mart 2015 Perşembe

PAZAR KAHVALTILARINIZ İÇİN KOLAY SU BÖREĞİ




Gerçekten çok kolay bir su böreği.Yufkası hazır olunca çok kolay oluyor.Biz kadınların işini kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.En azından bu kolaylık işi yemek pişirme konusunda geçerli.Hayatımızda ki diğer hiçbir şey bizim için kolay değil o yüzden o konuya hiç girmeyeyim.İnsanlar üşenmemiş hamur açamayan kadınlar için hazır su böreği yufkası yapmışlar.Bende hiç üşenmedim aldım ve yaptım.Ama bir sorun var.Yani bana göre bir sorun.Belki sizler hissetmemişsinizdir. Bu hazır su böreği yufkasını daha önce de almıştım ve yapmıştım.Böyle yufkada tarif edemeyeceğim bir tat var.Sanki bana metal tadı gibi geliyor ama tam anlam veremedim.Belki başka birşeye de benziyor olabilir.Sizler alıp yaptığınız da böyle enterasan bir tat aldınız mı merak ediyorum.Acaba vakumlandığı için mi bilemiyorum.Ben tarif vereyim ama siz isterseniz yine de evde kendiniz yaptıklarınızı tercih edebilirsiniz.
KOLAY SU BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 1 paket hazır su böreği yufkası
  • 250 gr.tereyağ
  • 500 gr.yağlı ve sert beyaz peynir
  • az maydanoz
  • 5 litre su
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI:

  1. 5 litre su derin ve geniş bir tencereye alınır ve içine 2 yemek kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenerek altı açılıp kaynamaya bırakılır.
  2. Ayrı bir tavada tereyağ eritilir(yakmadan) ve ılınmaya bırakılır.
  3. Su böreği yapacağımız tepsiniz altı tereyağ ile yağlanır.
  4. yine ayrı bir yerde peynir ufalanır ve içine maydanoz doğranır.
  5. Ayrıca yine derin bir kaba soğuk çeşme suyu konur ve beklemeye alınır.
  6. Ocakta kaynayan suyun içine 1.su böreği yufkası atılır ve 10 saniye süre ile haşlanır.Ve bir kevgir yardımıyla çıkarılıp hemen soğuk suyun içine atılır.
  7. Soğuk suyun içinden çıkarılan su böreği yufkası avuç içi ile fazla suyu sıkılır ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir.(parçalanabilir veya katlanabilir korkmayın elinizle açabildiğiniz kadar katları açın veya parçaları yerleştirin)
  8. İlk katın üzerine bolca erittiğiniz tereyağdan gezdirin.
  9. ikinci yufkaya da aynı işlemi uygulayın.Bu arada soğuk suyunuz ısınır veya bulanıklaşırsa suyu değiştirin. 
  10. Yufka paketinin içinden 5 adet su böreği yufkası çıkıyordu herhalde.Ben üç katını alta 2 katını üste yerleştirdim.
  11. İkinci yufkanın üzerinede tereyağ gezdirin.
  12. üçüncü yufkaya da aynı işlemi uygulayın ve sonra üstüne ilk önce tereyağ sonra beyaz peynir karışımından serpin.
  13. Ve diğer yufkaları da haşlayıp peynirin üstüne yerleştirin.
  14. Ve bitti.En üstüne az sıvıyağ,1 adet yumurtayı ve 1 tatlı kaşığı yogurdu çırparak sürün.
  15. Ve önceden 180C ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar tutun.
  16. Fırından çıkarınca ilk sıcaklığı geçer geçmez dilimleyin.
  17. Afiyet olsun.   

1 yorum:

Leyla Seymen dedi ki...

Çok teşekkür ederim böyle bir tarif verdiğiniz için.Bir ara ablamla birlikte deneriz.Sizi seviyorum. :)