2 Aralık 2014 Salı

KURU FASULYE ŞEKERLEMESİ

 Evet yanlış duymadınız kuru fasulyeden şekerleme yaptım.Aslında bunu aslını ben bulmadım tabii ki size daha önceden Maksut Aşkardan bahsetmiştim.24kitchen de şef kendisi.Bizim Türk sofrasının yemeklerini degişik versiyonlarla daha da cazip hale getiren bir şef.Ben çok beğeniyorum kendisini.Bir programında bu kuru fasulye şekerlemesini yapmıştı bende not almıştım Efe ye yaparım diye.Ve sonunda yaptım.Aslında oğlum kuru fasulyeyi yemek olarak da sever ama ben biraz değişiklik olsun diye yaptım.İyi ki de yapmışım bayıldı.Ertesi gün bir daha,bir sonra ki gün bir daha yaptırdı bana.Eee tarif de kolay olunca hemen yapıveriyor insan.Evde özellikle haşlanmış faılye varsa daha kolay oluyor.Bebeler yeter ki yesin ben her zaman yaparım.Özellikle kuru bakliyat yemeyen çocuklar için ideal bence.Yapın bakın nasıl yiyiyorlar.Tarife gelince:
KURUFASULUE ŞEKERLEMESİ TARİFİ:

MALZEMELER:

  • istenilen kadar kuru fasulye
  • su 
  • toz şeker
  • istenirse susam(ben ilk seferine eklemedim ama ikinci sefer yaptığımda susam da ekledim)
YAPILIŞI:

  1. Kuru fasulye bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  2. Ayrı bir yerde ben 2 su bardağı suya 1 su bardağı şeker koyarak şeker eriyene kadar karıştırdım ve  kaynamaya bıraktım.Siz damak zevkinize göre şeker ve suyu ayarlayabilirsiniz.
  3. Şerbet kaynayınca içine haşladığınız fasulyeyinin suyunu süzerek  ekleyin ve şerbetle beraber kaynatın.
  4. Şekerli su şerbet kıvamına gelene kadar kaynasın.(Fasulyeyi ilk kaynatışta hafif diri bırakın ki tekrar şerbetle pişerken iyice ezilmesin)
  5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  6. Şekerlenen fasulyeyi şerbetten çıkarıp kağıdın üzerine koyun.
  7. Fırına vermeden önce çıtırlaşması için üzerine bir miktar toz şeker serpin.Dilerseniz susam da ekleyebilirsiniz. 


 8.  önceden 180C ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 30 dakika pişirin.Fırın dereceleri değişebilir dikkat edin ki yanmasın.
 9.  Afiyet olsun.

11 yorum:

Deniz dedi ki...

Çok farklı bir atıştırmalık olmuş. İlk kez rastlıyorum. Denemek lazım.

REÇELİM dedi ki...

çok değişik bir tarif kesinlikle deneyeceğim süper yaa kırk yıl düşünsem gelmez aklıma :))
ellerine sağlık sevgiler:)

pembe kekik dedi ki...

Değişik bir tarif. Maksut şefin ben de başka bir tarifini uygulamıştım çok güzel olmuştu. Ellerine sağlık.

öce dedi ki...

çok farklı ve lezzetli görünüyor. şekerle beraber ne kadar süre kaynayacak ? denemeye değer. ellerine sağlık.

nursevincelezzetler-yemektarifleri dedi ki...

Eylem hanım ne kadar farklı bir tarif. ellerinize sağlık.

eylem ceylan dedi ki...

sevgili öce şekerle beraber şerbeti koyu bir kıvam alana kadar kaynayacak.ama arada tadına bakarsanız fasulyenin şerbeti iyice çekmiş ise içine o zaman da altını kapatabilirsiniz.

Deniz Güneş dedi ki...

a aa diye hayretimi gizleyemeyeceğim :.)
gerçi günümüzde mutfakta yapılan hiçbirşeye şaşmamak lazım ama yinede şaşırdım yani :)
ellerinize sağlık..
afiyetle..

özlem dedi ki...

çok değişik bir atıştırmalık. çok merak ettim en kısa zamanda yapacağım inş.

Hatice dedi ki...

Çok değişik bir tarif, gerçi kestane yerine kuru fasulye kullanılıyor bazı tariflerde(henüz denemesem de), bunun da ilk aşaması kestane şekeri gibi:)
Ama yine de farklı bir tarif olmuş, ellerinize sağlık...

Ilhan Ucer dedi ki...

Hiç akla gelmeyecek çok değişik bir tarif. Kestaneli pastalarda kestane yerine kuru fasülye kullanıldığını biliyordum da şekerleme daha da ilginç. Elinize sağlık.

http://belguzaranne,bogspot.com dedi ki...

ELINIZE SAĞIK BENDE KURU FASULYE KEKİ YAPIYORUM HARIKA OLUYOR