3 Eylül 2014 Çarşamba

PORTAKALLI GRANİTA

 Yaz bitmeden eklenmesi gereken çok tarif ve resim var.Portakallı granita da bunlardan biri.Alanyada çok uzuca portakal temin edince granitayı yapmaya karar verdim.İnanır mısınız kışın portakallarından daha sulu ve lezzetli portakalı yazın doya doya yedik.
Eve kilolarca portakal girince ogluşlarımı mutlu etmek ve portakaldan bıkmalarını engellemek için bir nevi buzlu portakalda diye bilecegimiz bu tarifi buldum.Bence çok lezzetliydi.Ama fotolardan da anlaşılacağı gibi biraz daha donmasına izin verseydim çok iyi olacaktı.Fotoğraf uğruna erken buzluktan çıkarılıp erimesine müsaade ettim.Ama sanmayın ki ziyan oldu.Tekrar buzluğa girince kendine geldi.Bence sıcak yaz günleri için ideal oldu.
Evde üstünü süsleyecek nane olmadığı için bende üstüne lavanta çiçeğimin yaprağından koydum.Bunu da bu arada belirtmek istedim.Portakal kış meyvesi belki bulamayabilirsiniz ama başka başka meyvelerle deneyin derim.Eminim onlarlarda çok lezzetli olur.Mesela karpuzla....
Bugün çok kelam edemeyeceğim.Bizim minik oğlan uyanmadan tarifide ekleyip kaçacağım.Bu arada söylemeyi unuttum Arenim sünnet oldu.Yani oldu da bitti maşallah oldu.Bu yazın sıcağında onu da aradan çıkarmış olduk.Öyle doktorların dediği gibi 1 günde denize gir felan olmuyor bilginize.Yine tam anlamıyla iyleşme süreci 1 haftayı buluyor.Ama çok şükür ki kolay atlatıyoruz. Efe'yi sünnet ettirdiğimizde çok çektiğimiz için minik adamda aynı hatayı yapmadık. İyi ki de yapmamışız.Efe 1 yaşında sünnet olmuştu.Arenimiz birbuçuk yaşında oldu.Ben açıkçası geç sünnetlere karşıyım.Çocukların aklı ermeden hallolmalı bence bu sünnet işi.Minik dediğime bakmayın o bile olayın farkında ama unutacak.
Gelelim tarife:
PORTAKALLI GRANİTA TARİFİ:

  • 2 adet portakal
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • Çıkan portakal ve limon suyu kadar da toz şeker
YAPILIŞI:

  1. İlk önce portakalın kabuğunu rendeliyoruz.
  2. Rendelediğimiz portakalın suyunu sıkıyoruz.
  3. Elde ettiğimiz suyu bardakla ölçüp ona göre toz şekerini ayarlayın.
  4. Portakal suyunu,toz şekeri,limon suyunu ve portakal kabuğu rendesini tencereye alıp ocağın altını yakın.
  5. Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar tutun.Şeker eriyince altını kapatın.Unutmayın kaynatmıyoruz.
  6. Bu sıvıyı cam bir kaba koyup ağzını kapatmadan buzluğa koyun.
  7. Tahmini 1,5-2 saat sonra kenarlardan donmaya başlayınca çatalla karıştırın.Ve tekrar buzluğa koyun.
  8. Bu işlemi birer saat arayla tekrar yapın.2-3 saat boyunca bu işlemi tekrarlayın.
  9. Her tarafı buz parçacıkları ile dolmuşsa işlem tamam demektir.
  10. Ve yenmeye hazır.Eğer ola ki artarsa üzerine streç film geçirip arada çıkarıp yiyebilirsiniz.
  11. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: