26 Ağustos 2014 Salı

GRAHAM KKRAKERİ DUYMUŞ MUYDUNUZ?

Ben açıkçası bu krakerin adını duymamıştım.Ne zaman ki yabancı yemek sitelerine dadandım o zaman ögrendim.Ama krakerin kendiseinden ve tarifinden önce anlatacak çok şey var.Uzun zamandır bloguma yazı ekleyemedim.Ama çok güzel sebeplerim vardı.Yakın zamanda görmek isteyeceğim bir sürü güzel insanı ağırladım evimde.İlk önce çocukluk,gençlik...arkadaşım Fatmamı eşiyle ağırladım.Sana geliyoruz dediklerinde kalbim ağzımdan çıkacaktı sanki.Fatma benim çocukluğum,gençliğim,komşum,dostum,arkadaşım,kardeşim.Çok ama çok uzun süredir yüzyüze görüşme fırsatımız olmamıştı.Hani bazı sevdiklerimiz vardır yıllarca görüşemesende onu gördüğünde sanki yıllar geçmemişte daha dün gibi hissedersiniz ya işte öyle oldu.Eskilerden,yenilerden ve herşeyden konuştuk saatlerce.Gençliğim geldi sandım kapıdan.
Sonra Fatmam gitti.Hiç gitmesin istedim. Mersinden bir dostum daha geldi.Belginim,canım.Belginimle de acı,tatlı çok şey yaşadık.Çocukları boyum kadar olmuş.Yaşlanmışız dedim kendi kendime.Ama dostlarım hala yanıbaşımda.Yaşlanmak dokunmadı bana hiç.Hep hayal ederdik evlenmişiz,çocuklarımız olmuş.Bir araya gelmişiz çocuklarımız oynarken biz sohbet ediyoruz,kahve içiyoruz.İşte tablo aynen  buydu.Hiç gitmesin istedim.
Sonra yiğenim geldi.Ne özlemişim güzelimi.İnsanın ailesinden biri yanında olunca ne kadar güçlü hissediyor kendini.Uzunca bir süre yanımda kaldı.gezdik,sohbet ettik.....Ablam koktu bana.3 senedir ablamı görmediğim için kokusunu içime içime çektim.Hasret koktu,sevgi koktu yiğenim.Ablamın ben küçükken saçlarımı tarayışını hatırladım.Beni incitmeden sevişini.Çok özledim hemde çok.
  Sonra canparem,canımın diger yarısı abim geldi.Yiğenlerim,yenğem yani kısacası sevdiklerim geldi.Senede bir defada olsa görüşmelerimi, çok şükür Allahım diyorum.Beni sevdiklerimden ayrı düşürme diye dua ediyorum.Hiç gitmesinler istiyorum ama omuyor işte.Herkesin kendine ait bir hayatı var.Onlar dışarıdayken de fırsat bu fırsat deyip yazımı eklemek istedim.Sevdiklerimi ve sevindiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Graham krakere gelince dediğim gibi yabancı sitelerde pasta taban altı olarak kullanılıyor ya da sadece kraker olarak tüketiliyor.O yüzden merak saldım araştırdım.Arayan mevlasını da belasını da demişler.Uzun araştırmalar neticesinde bu krakerler ortaya çıktı.Bizimkilerden farkı ne diyebilirsiniz.Açıkçası çok da fark yok gibi geldi bana.Ama denenmeye değer diye düşünüyorum.İşte tarif:
GRAHAM KRAKER TARİFİ:

  • 180 gr. tuzsuz tereyağ veya katı margarin
  • yarım su bardağı esmer şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • yarım su bardağı tam buğday unu
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • bir tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı bal
HAZIRLANIŞI:

  1. Un,tam buğday unu,esmer şeker,tarçını derince bir kapta karıştırın.
  2. Birbirlerine iyice karıştıktan sonra tereyağını ve balı ekleyin.
  3. Hamur karıştırdıkça kendisini toparlayacaktır.
  4. Hamuru streç filme sarıp 1 saat buzdolabında bekletin.
  5. Buzdolabından çıkardığınız hamuru oklava ile açın.
  6. Hamuru ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde açın ve kurabiye kalıplarınızla veya çay bardağı ile keserek kurabiyelerinizi çıkarın.
  7. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
  8. Üstüne şeker serpin ve önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızaran kadar pişirin.
  9. Afiyet olsun.

3 yorum:

SİHİRLİ OKLAVA dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Pratik bir yarifmiş, denemek isterim.Sevgiler

Hayat Cafe dedi ki...

Allah eksikliklerini göstermesin:))
Krakerler nefis görünüyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Eline sağlık tatlim.
Antalyamdan sevgiler.