22 Mayıs 2014 Perşembe

KITIR ÇİLEK

KITIR ÇİLEK
ÇİLEKLİ TARİFLER


Cafefernando cenk'i bilmeyen yoktur herhalde aranızda.Her tarifine hayranlıkla baktığım ve özellikle resimlerine bayıldığım bir site.Ay ne kolaymış deyip not aldığım ama bir türlü sıra gelmeyen tariflerle doldu sayfalarım.Sonunda denedim.Evde ki çilekler bozulmaya yüz tutarken buldum bu tarifi.İyi ki bulmuşum.Kendim için bir ziyafet oldu inanın.Hafif mayhoş tadı beni mest etti.Oğlum ve eşim pek bayılarak yemese de ben bayıla bayıla her kaşıkta mest olarak yedim.Oğlum daha tatlı olsaydı iyi olurdu dedi.Çünkü kendisi bir tatlı canavarı.Neyse bu tepside ki bütün kıtır çilek de bana kaldı.Yaşasın.Cenk'in bu tarifini muhakkak deneyim derim.Cenk'in tam ölçüleriyle kıtır çilek karşınızda.
KITIR ÇİLEK TARİFİ:
HAMUR KISMI İÇİN:

  • 1+1/4 su bardağı un(175 gr.)
  • 1/3 su bardağı toz şeker(70 gr.)
  • 1/3 su bardağı kahverengi toz şeker(70 gr.)
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr.tereyağı soğuk olacak
ÇİLEKLİ KISMI İÇİN:

  • 750 gr. çilek
  • 1 yemek kaşığı+1 çay kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım limonun suyu
Mutfak robotunun haznesine un,tuz ve şekerleri koyup karıştırın.Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin.Yavaş aralıklarla tereyağ küplerinin hepsi una bulanana kadar karıştırın.Bu işlemi hamur bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın.Ben margarin kullandığım için tam hamur kıvamına geldi o yüzden biraz un eklemesi daha yaptım bilginize.Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin(.Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz.)diye not düşmüş cenk.
Çilekleri yıkayın ve iyice suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletin yoksa kıtır çilek çok sulanır.Sap kısımlarını kestikten sonra çilekleri dörde bölün.Üzerine limon suyunu,unu ve şekeri ekleyip bir kere karıştırın.Fırın kabının altına çilekleri aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.

Üstüne hamur karışımını dökün.
Hamuru döktükten sonra bastırmayın.Önceden 190C ısıtılmış fırında hamur kısmı kahverengileşene kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan hemen sonra aman ha sakın yemeyin.Ağzınız yanabilir.20 dakika kadar bekledikten sonra ılık olarak servis edin.Veya servis etmeyi boşverin tepsiyi önünüze alıp afiyetle yiyin.Buzdolabında 4 gün kadar tazeliğini koruyabiliyormuş bilginize.


Bu da benim tarafımdan silip süpürülmüş kıtır çilek.Sizlerede şimdiden afiyetler olsun.

2 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

değişik bir deneyim olmuş ellerinize sağlık..

günlük yaşamım dedi ki...

eline sağlık nefis olmuş :)