21 Ocak 2014 Salı

KURU İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA

Evde bulunan kuru incirlerimle ne yapsam diye araştırırken buldum bu tarifi.Bence misafirlerinize gögsünüzü gere gere çıkarabileceginiz bir pasta.Ama eşime sorarsanız kuru incir degilde başka birşeyli olsaymış daha iyi olurmuş.Ogluma sorarsanız fena sayılmaz olmuş.Ama bana sorarsanız agzıma layık bir pasta oldu.Bizimkiler yeni tatlara pek alışkın degiller.Aslında sık sık yeni şeyler deneyip onları alıştırmaya çalışıyorum yıllardır ama nafile.Siz bizimkilerin söylediklerine kulak asmayın ve bu pastayı muhakka deneyin derim.Tarif size karışık ve malzeme çokmuş gibi gelebilir ama inanın çok kolay.Ben kuru incirle yaptım ama siz isterseniz kuru kayısı,kuru elma...gibi malzemelerlede yapabilirsiniz.Tarif cahide'nin sayfasından.İşte tarif:
KURU İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA NASIL YAPILIR?

Keki için(tepsi ölçüleri 32x26 benim en büyük boy olan 26 cm'lik kek kalıbımla yaptım):
  •  2 adet yumurta
  • 1 çay bardagı şeker
  • 1 çay bardagı süt
  • 1/3 çay bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı un
  • 1,5 çay kaşıgı kabartma tozu
  • 1 çay kaşıgı portakal kabugu rendesi
Muhallebisi için:
  • 4 su bardagı süt
  • 2 yemek kaşıgı nişasta
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 4 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 yemek kaşıgı margarin veya tereyag
Tabanı için:
  • 400 gr.kuru incir
  • 1 çay bardagı ceviz
Karamelli şerbeti için:
  • 1,5 çay bardagı toz şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • çeyrek limon suyu
Öncelikle keki hazırlamak lazım.Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.Sütü,yagı ve portakal kabugunu ekliyoruz.En son un ve kabartma tozunuda ekleyip karıştırıyoruz.Yaglanıp unlanmış kek kalıbına döküp önceden 180C ısıttıgımız fırına veriyoruz.Ve keki pişmeye bırakıyoruz.

Kek pişerken kuru incirleri ufak dogruyoruz.Cevizleri dişe gelecek şekilde kırıyoruz.Pişen keki  tepsiden çıkarıyoruz.Tepsimizi tekrar yıkayıp kuruluyoruz.Yeniden margarinle hafifçe yaglıyoruz.Küçük bir tencerede karameli için 1,5 çay bardagı şekerikısık ateşte karıştırarak eritiyoruz.Çok yakmayın.Eriyince içine bir bardak su ekliyoruz.Ve kaynamaya bırakıyoruz.Şeker iyice eriyince içine limon suyunu sıkıyoruz.Cıvık bir şerbet elde ediyoruz.Altını kapattıktan sonra içine incirleri ve cevizleri atıyoruz.2-3 dk.şerbetin içinde karıştırıp yumuşamalarını saglıyoruz.Kevgirle çıkarıp yagladıgımız kek kalıbımızın tabanına seriyoruz.

Muhallebisi için yag hariç bütün malzemelri derince bir tencereye koyup pişiriyoruz.Muhallebi kıvamına gelince yagını ekliyoruz.Ve ocaktan alıp mikserle 5 dakika çırpıyoruz.Bekletmeden yani sıcakken kek kalıbımızdaki incirlerin üzerine döküyoruz.Önceden pişirdigimiz kekide muhallebi sıcakken üzerine koyuyoruz.Hafifçe bastırıyoruz.Kekik özellikle orta kısmını kürdanla birçok yerinden deliyoruz.Kalan karemlli şerbeti kekikn heryerine gelecek şekilde kaşıkla döküyoruz.Ben hepsini dökmedim kek belki çekmez diye ama hata etmişim siz hepsini dökün ki kek yumuşak olsun.Çünkü hepsini çekiyor.Bu şekilde buzdolabında 3-4 saat bekletiyoruz.Sevis etmeden önce kek kalıbının boyutlarına uygun bir tepsi veya pasta tabagına ters çeviriyoruz.Dilimleyip servis ediyoruz.


Afiyet olsun.

2 yorum:

kardelen sezgin dedi ki...

harika olmuş nede güzel görüntü eline sağlık canım

meri dedi ki...

canım benim takipte olanların gözükmüyor. Aynı sorun bende de var napcaz