23 Nisan 2012 Pazartesi

TAM BUGDAY UNLU PEYNİRLİ PİDE

Herkese günaydınlar.Ara ara tarif eklemeye çalışsam da blogumu çok ihmal ediyorum biliyorum.Sanki çocugumu ihmal ediyormuşum gibi bir vicdan azabı yaşıyorum.Her sabah kalktıgımda bugün blogumla ilgilenmeliyim diyorum ama bloglamaya zaman kalmıyor maalesef.Hani herkes diyor ya zaman benim için 2-3 saat daha uzun olsa herşey hallolur gibi geliyor diye işte bende tam bu kıvamdayım.Bana 2-3 saat ödünç verebilirmisiniz acaba?Ben bloglama yapamasamda evde yemek telaşı olanca hızıyla devam ediyor.Fotograflamaya devam ama birçogu hala sıra bekliyor tariflerin.Bugün tam bugday unlu peynirli pide göz kırptı bana.Yeter bu kadar bekledigim beni yayınla dedi.Ve bende onun hatrını kırmayıp yayınlamaya karar verdim.Hepinize güzel ve mutlu günler diliyorum.İşte tarif:
TAM BUGDAY UNLU PEYNİRLİ PİDE TARİFİ:
  • 5 su bardagı tam bugday unu
  • 1 paket yaş maya veya instant kuru maya
  • tuz
  • ılık su
PEYNİRLİ İÇİ İÇİN:
  • Tulum peyniri veya tam yaglı bir peynir çeşidi
  • kaşar peyniri rendesi
  • maydanoz
  • yumurta(üstüne sürmek için)
  • tereyag(piştikten sonra kenarlarına sürmek için)
Unu derince bir karıştırma kabına alıp ortasını havuz gibi açıyoruz.Mayayı ortasına koyup biraz ılık su döküp parmak uçlarımızla mayayı eziyoruz.Üstüne tuzunu ekliyoruz ve azar azar ılık su dökerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapıyoruz.Üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir ortamda mayalanması için bekletiyoruz.Hamur kabardıktan sonra mayalanma işlemi tamam demektir.Mayalanan hamurdan limon büyüklügünde hamur koparıp unlu zeminde oval şekli vererek açıyoruz.Üstüne ayrı bir yerde karıştırdıgımız peynir,maydanoz karışımından yayıyoruz.Kenarlarında 1'er santim boşluk kalacak şekilde peyniri yayıyoruz.Hamurun kenarlarını peynirli malzeme üstüne dogru katlıyoruz.
Köşelerini birleştiriyoruz.İki ucundan tutup elimizle uzatıyoruz.Yaglı kagıt serili tepsiye yerleştiriyoruz.
Az süt ile çırptıgımız yumurtayı pidelerin üzerine serpiştiriyoruz.Ve önceden 200C ısıtılmış fırında kenarları kızarıncaya kadar pişiyoruz.Fırından çıkarınca kenarlarına tereyag sürüyoruz.Ve servise hazır.Yanında soguk bir ayran ile muhteşem oluyor.
Afiyet olsun.

10 Nisan 2012 Salı

FIRINDA TEREYAGLI BÜTÜN TAVUK

Daha önce yaptıgım mayonezli fırında bütün tavuk harika olmuştu.Ama pişme süresi çok uzundu oda benden kaynaklanıyor daha önceden tavugu biraz haşlasaydım bu kadar uzun sürmezdi diye düşünüyorum.Bu sefer de tereyaglı yaptım fırında tavugu.Bence bu da harika oldu.Nar gibi kızardı yani, dışarıdaki satılan tavuklardan bir farkı yoktu.Şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum.
FIRINDA TEREYAGLI TAVUK TARİFİ:
  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 yemek kaşıgı tereyag(oda sıcaklıgında olacak ki tavuga rahat sürülebilsin)
  • tuz,kekik,pulbiber(eger isterseniz magginin fırında yumuşak tavuk tozu çeşitlerinden paprikalı karışımda harika oluyor.)
Tavugumuzu iyice yıkadıkan derince bir tencereye alıyoruz.Üstünü geçecek kadar su ekleyip 30 dakika kadar haşlıyoruz.Bu fırında pişme süresini azaltmak için.Haşlarken dikkat etmeniz gereken derisi soyulmayacak.Bu sürenin sonunda tavugu sudan çıkarıp sogumaya bırakıyoruz.Suyu ile de çorba,pilav yapabilirsiniz.Ben bulgur pilavı yaptım.Ayrı bir tabakta oda sıcaklıgında ki tereyagına baharatları ekleyip bir güzel karıştırıyoruz.Tavugu tepsiye alıyoruz ve her tarafına tereyaglı karışımdan sürüyoruz.Tavugun üstünü alimünyum folyo ile kapatıyoruz.Ve önceden 200C ısıtılmış fırına veriyoruz.45 dakika kadar böyle pişirdikten sonra folyoyu kaldırıp iyice kızaran kadar böyle pişiriyoruz.Sonra alt kısmını çevirip bir miktarda bu şekilde pişirip tavugun iyice kızarmasını saglıyoruz.İyice kızaran tavugu fırını kapattıktan sonra bir süre daha fırında tutup sonra çıkarıyoruz ve sıcak servis ediyoruz.
Afiyet olsun.  

3 Nisan 2012 Salı

GÜVEÇTE DANA ROSTO

Hepinize günaydın arkadaşlar.Uzun ama çok uzun bir ara verdim degil mi?Blogum bu kadar uzun aralara alışık degil ama zorunlu sebeplerden dolayı aralar artık uzun olmaya başladı.Bu sene bir hevesle KPSS sınavına hazırlanmaya karar verdim.Nedense boş zamanlarımı ders ile degerlendirmek istedim.Kötü mü oldu bence hayır gayet iyi oldu.Uzun yıllardır ders çalışmıyordum.İlk önce sudan çıkmış balık misali gibiydim neyi nasıl çalışacagımı bilemeden harala gürele çalışmaya başladım.Ya baktım bu böyle olmayacatı gibi geldi bana çünkü eskiden ders çalışmanın bir adabı vardı,insan düzenli olurdu.Yaşlılık unutmuşuz işte.Şimdilerde yeni yeni düzene girmeye başladı.Maksat şansımı demek.Bakarsın tutar.Efe'yi okula bırakıyorum geliyorum kahvaltı ediyorum ve hop derse oturuyorum.Sonra Efe'yi almaya gidiyorum geliyoruz küçük beyin gönlünü yapıyoruz ve zaman hızla akıp geçiyor.Bloga vakit kalmıyor maalesef.Ama artık düzene oturtum gibi daha sık ugramaya çalışacagım sizlere.Neyse ben tarife geçeyim.Daha öncede söylemişimdir bizimkiler et canavarı.Dana rostoyu çok seviyorlar ben bu etin çeşitli versiyonlarını denedim hatta sosta beklettim fakat ne hikmetse sert oluyor.Yemeye yiyiyorlar bizimkiler ama bunun bir püf noktası kesin vardır diye düşünmeden de edemiyorum.Bileniniz varsa ne olur söylesin.Bu sefer güveçte yaptım.İyi oldu tadı harikaydı ama yine çok yumuşacık olmadı.İşte tarif:
GÜVEÇTE DANA ROSTO TARİFİ:
  • 6 parça dana rosto(evdeki kişi sayısı kadar yapabilirsiniz)
  • mantar(istenilen kadar)
  • sıvıyag
  • 2 adet domates
  • 2 adet biber
  • tuz,karabiber
  • tereyag
Sıvıyagımızı yanmaz bir tavaya alıp ısınınca etlerimizi arkalı önlü güzelce pişiriyoruz.İlk önce harlı ateşte sonra kısık ateşte.Etin salan suyunu çekmemesine dikkat ediyoruz.Etlerimizi tek kişilik güveç kalıplarına payşaltırıyoruz.Üzerlerine tavadaki kalan et suyunu paylaştırıyoruz.Ayrı bir yerde ilk önce mantarları ayıklayıp yıkıyoruz.Domateslerin kabuklarını soyuyoruz.Biberleri ayıklıyoruz.Mantarları dörde bölüyoruz.Domatesleri yuvarlak dilimler halinde kesiyoruz.Biberleride irice dogruyoruz.Ve bu malzemelerden etlerin üzerine paylaştırıyoruz.Üstüne karabiber serpiyoruz.En üstüne de küçük bir parça tereyag ekliyoruz.Küçük güveç kalıplarının üzerini alimünyum folyo ile kapatıp önceden 200C ıtılmış fırına veriyoruz.Mantarlarda pişerken suyunu salıyor ve et o suyu da çekiyor bence tadı lezzetli oluyor.Pişmeye yakın üzerine tuz serpiyoruz biraz da bu şekilde pişiyoruz ve sıcak servis ediyoruz.İsterseniz üzerine salçalı veya domatesli sos yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.