3 Nisan 2012 Salı

GÜVEÇTE DANA ROSTO

Hepinize günaydın arkadaşlar.Uzun ama çok uzun bir ara verdim degil mi?Blogum bu kadar uzun aralara alışık degil ama zorunlu sebeplerden dolayı aralar artık uzun olmaya başladı.Bu sene bir hevesle KPSS sınavına hazırlanmaya karar verdim.Nedense boş zamanlarımı ders ile degerlendirmek istedim.Kötü mü oldu bence hayır gayet iyi oldu.Uzun yıllardır ders çalışmıyordum.İlk önce sudan çıkmış balık misali gibiydim neyi nasıl çalışacagımı bilemeden harala gürele çalışmaya başladım.Ya baktım bu böyle olmayacatı gibi geldi bana çünkü eskiden ders çalışmanın bir adabı vardı,insan düzenli olurdu.Yaşlılık unutmuşuz işte.Şimdilerde yeni yeni düzene girmeye başladı.Maksat şansımı demek.Bakarsın tutar.Efe'yi okula bırakıyorum geliyorum kahvaltı ediyorum ve hop derse oturuyorum.Sonra Efe'yi almaya gidiyorum geliyoruz küçük beyin gönlünü yapıyoruz ve zaman hızla akıp geçiyor.Bloga vakit kalmıyor maalesef.Ama artık düzene oturtum gibi daha sık ugramaya çalışacagım sizlere.Neyse ben tarife geçeyim.Daha öncede söylemişimdir bizimkiler et canavarı.Dana rostoyu çok seviyorlar ben bu etin çeşitli versiyonlarını denedim hatta sosta beklettim fakat ne hikmetse sert oluyor.Yemeye yiyiyorlar bizimkiler ama bunun bir püf noktası kesin vardır diye düşünmeden de edemiyorum.Bileniniz varsa ne olur söylesin.Bu sefer güveçte yaptım.İyi oldu tadı harikaydı ama yine çok yumuşacık olmadı.İşte tarif:
GÜVEÇTE DANA ROSTO TARİFİ:
  • 6 parça dana rosto(evdeki kişi sayısı kadar yapabilirsiniz)
  • mantar(istenilen kadar)
  • sıvıyag
  • 2 adet domates
  • 2 adet biber
  • tuz,karabiber
  • tereyag
Sıvıyagımızı yanmaz bir tavaya alıp ısınınca etlerimizi arkalı önlü güzelce pişiriyoruz.İlk önce harlı ateşte sonra kısık ateşte.Etin salan suyunu çekmemesine dikkat ediyoruz.Etlerimizi tek kişilik güveç kalıplarına payşaltırıyoruz.Üzerlerine tavadaki kalan et suyunu paylaştırıyoruz.Ayrı bir yerde ilk önce mantarları ayıklayıp yıkıyoruz.Domateslerin kabuklarını soyuyoruz.Biberleri ayıklıyoruz.Mantarları dörde bölüyoruz.Domatesleri yuvarlak dilimler halinde kesiyoruz.Biberleride irice dogruyoruz.Ve bu malzemelerden etlerin üzerine paylaştırıyoruz.Üstüne karabiber serpiyoruz.En üstüne de küçük bir parça tereyag ekliyoruz.Küçük güveç kalıplarının üzerini alimünyum folyo ile kapatıp önceden 200C ıtılmış fırına veriyoruz.Mantarlarda pişerken suyunu salıyor ve et o suyu da çekiyor bence tadı lezzetli oluyor.Pişmeye yakın üzerine tuz serpiyoruz biraz da bu şekilde pişiyoruz ve sıcak servis ediyoruz.İsterseniz üzerine salçalı veya domatesli sos yapabilirsiniz.

Afiyet olsun. 

10 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık eylemcim..bazen etleri soslarken soğan rendeleyip biraz dinlendiriyorum gayet yumuşak oluyor..sevgiler

birtutamkekik dedi ki...

sertliğini bilmem ama sunum çok hoş eylemcim:)
ellerine sağlık..
sınavdan gönlünce sonuçlar alabilmen dileğimle canım..
:)
öpüyorum..
sevgiler...

Lalique dedi ki...

selamlar mutlu sabahlar

http://laracroft3.skynetblogs.be http://lunatic.skynetblogs.be

mehtap dedi ki...

ders çalışmayı ancak benim gençlerde görüyorum ben.Zor iş allah kolaylık versin başarılar sınavda.
Yemekte nefis olmuş.

yemekbiraşk dedi ki...

başarılar diliyorum inşallah hayallerin gerçekleşir.. rosto nefis gözüküyor renkler çok canlı.. rostoyu, düdüklü tencerenin içinde ön arka iki taraflı kızartıp aynı tencerede pişiriyorum basıncından olsa gerek yumuşak oluyor.. sevgiler..

Erguvan Vakti dedi ki...

Canım kolay gelsin,inşallah başarırsın:)
Dana rosto hayvanın kalça kısmında yağsız ve sinirsiz bölümü olduğundan daha serttir ama geceden marinede bekletip ertesi gün pişirirsen nispeten daha yumuşak olacaktır.
Sevgiler:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Harika bir lezzet. Bizim et canavarları için de ideal. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

bende yüksek lisans sınavına hazırlanıyorum.sanada kolaylıklar diliyorum.ellerine sağlık canım.Allah zihin açıklığı versin...sevgiler...

Fatma dedi ki...

canım hoş geldin hemde çok harika bir tarifle gelmişsin enfes görünüyor:)
sınavdada şimdiden başarılar dilerim sevgiler:)

ebru dedi ki...

Canım kolay gelsin. İnşallah her şey gönlüne göre olur. Ellerine sağlık rosto harika görünüyor.