8 Haziran 2012 Cuma

KİRAZLI TART

Cahilligimi bagışlayın ama size bir sorum var.Tart ve turta arasında ne fark vardır bilen varmı acaba?Bildigim kadarıyla ikisinin de hamur malzemeleri aynı ama birine tart,birine turta diyorlar.Bu sorular ışıgında buzdolabında biraz daha beklese mahvolucak olan kirazlarla bu tartı veya turtayı yaptım.Bazı pürüzler dışında bence güzel olmuştu.Pürüzlere gelince tart hamurunu çok yapmışım ve hepsinide kullanmaya çalışınca kalın bir hamur oldu.Yerken zorluk çektik.Size ölçüleri azaltarak verecegim ki aynı sorunu sizde yaşamayın.Kirazın bol oldugu şu zamanlarda denenmeye deger tabii ki sadece kirazla degil üstüne istediginiz meyveyi koyabilirsiniz.
KİRAZLI TART/TURTA TARİFİ:
  • 125 gr.oda sıcaklıgında margarin
  • 1 çay bardagı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 2,5-3 su bardagı un
  • limon kabugu rendesi
KREMASI İÇİN:
  • 3 su bardagı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı un
  • 1 tepeleme yemek kaşıgı mısır nişastası
  • limon kabugu rendesi
  • Kiraz(üstüne süslemek için)
Margarini ve pudra şekerini bir kaba alarak yogurun.Yumurta ve limon kabugu rendesini de koyup karıştırmaya devam edin.Bu karışıma unu azar azar dökerek ilave edin ve yogurun.Yumuşak bir hamur olacak.Üzerini örterek 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.28 cm'lik tart kalıbını veya kelepçeli kalıbını veya turta kalıbını margarin ile yaglayın ve hamuru kalıba elinizle her tarafı eşit olacak şekilde yayın.Kenar kısımlarını hafif yükseltin ki krema taşmasın.Önceden 180C ısıtılmış fırında kenarları ve üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.Ben turta kalıbı kullandıgım için ortası çukur oldu ve kremasını koymak kolay oldu.
Kreması için gerekli bütün malzemeleri derin bir tencereye alıp orta ateşte karıştırarak pişirin.Krema kaynamaya başlayınca ocagı kapatın ve ılınması için arada karıştırın.Tart hamurunun içine ılınan kremayı yayın ve üstüne kiraz döşeyin. 
Afiyet olsun.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

turta kenarları olan krema koyarak pişirilen,tart ise tabanı daha ince üzerine meyve parçaları koyulan tatlıdır... Sizinki turta:) ve harika gözüküyor. ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık ve de tarif için teşekkür ederim.

Canan Demirbağ dedi ki...

Ellerine sağlık harika gözüküyor canım..

hülya dedi ki...

Benim bildigim kadariyla tart hamuru daha ince olur turta ise uzeri baska bir hamurla kapatilarak yapilan ve daha kalin olan tarttir.Turtanin uzeri bazan kremaylada kapatilabilir.

http://hulyalilezzetler.blogspot.com/

ehlikeyfchef dedi ki...

bunlara kardeş birde tartölet var:)ama o küçük tart demek galiba bilgim bu kadar zennedersem farklı değiller,çok güzel olmuş ellerine sağlık...

Tarifkolik.. dedi ki...

Süper görünüyor çok lezzetli olduğuna eminim elinize sağlık sevgiler..

TuruncuTatlar dedi ki...

tamda mevsimi ellerine sağlık arkadaşım;)

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis olmuş tam da zamanı ellerine sağlık canım.

Unknown dedi ki...

Turta veya tart....::)) Hepsi harika... Ellerinize saglik.... Sevgilerimle,

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

artik kiraz ve cilek zamani gelmisken bol bol degerlendirmek gerek
ellerine saglik...