19 Mart 2012 Pazartesi

GÜVEÇTE BEŞAMEL SOSLU ISPANAK

Ispanagın tam mevsimi pazarda yeşil yeşil ıspanakları görünce her hafta dayanamayıp alıyorum.Ah birde ıslatmasalar ne güzel olur.Çabuk çürüyor çünkü.Bu hafta aldıgım ıspanakları ne yapsam diye düşünürken fırına vermek geldi aklıma.Ispanak yalnız başına olmaz dedim ve üstünede beşamel sos hazırladım.Bence çok güzel oldu.
GÜVEÇTE BEŞAMEL SOSLU ISPANAK TARİFİ:
  • 500 gr.ıspanak
  • 2 yemek kaşıgı zeytinyagı
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • çok az biber salçası
BEŞAMEL SOSU İÇİN:
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 400-500 gr.kadar süt
  • tuz
  • kaşar rendesi(üstüne serpmek için)
Ispanakları ayıkladıktan sonra bol su ile yıkıyoruz.Sularının süzülmesi için süzgece alıyoruz.Suları süzülünce dogruyoruz.Derince bir tavaya zeytinyagımızı alıp yemeklik dogradıgımız soganları kavuruyoruz.Kavrulan soganların üstüne salçayı ekliyoruz ve bir miktar daha kavurmaya devam ediyoruz.Sonra dogradıgımız ıspanakları ekleyip üstüne baharatlarını koyuyoruz.Ispanaklar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişen ıspanakları tek kişilk güveç kalıplarına alıyoruz.
Ayrı bir yerde tereyagını tencerede eritiyoruz.Eriyen yagın üstüne unumuzu ekleyip kavuruyoruz.Unun rengi degiştikten sonra üstüne sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve blenderla karışıtıryoruz.Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alıyoruz.Ve ıspanaklarımızın üzerine gözkararı döküyoruz.Onun üstünede kaşar rendesi serpiyoruz.Önceden 200C ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.Sonra çıkartıp sıcak servis ediyoruz. 
Afiyet olsun.

16 yorum:

Cafe Portakal dedi ki...

yanına birde krep olacak off nefis yemeye doyamaz insan o zaman ellerine sağlık sevgiler

oZGe dedi ki...

Çok ilginçtir ki ben de 2 gün önce güveçte ıspanak yaptım ve blogda yazmaya hazırlanıyordum ki sizin yazınızı gördüm :) Yalnız ben beşamel sos ağır gelir diye yumurta, beyaz peynir ve az unu karıştırıp döktüm öyle fırına koydum. O şekilde de çok leziz oldu. Yakında yayınlıycam :) Bir dahakine de beşamelli deniyim bari. Sevgiler.

ehlikeyfchef dedi ki...

beşamel sos ilk kez güzel göründü gözüme üstü kabuk bağlamış altı hamurumsu oluyor ya sevemiyorum işte o zaman sizinki çok kıvamında ıspanağada yakışmışa benziyor ellerinize sağlık...

nanemaydonoz.blogspot.com.gül dedi ki...

hımm nefiss böyle çok güzel oluyor ıspanaklar
izlemeye alıyorum sizi
bende beklerim

susamcorekotu dedi ki...

eylemcim hem ilginç hem nefis olmuş fikrine sağlık canım

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

ıspanağı çok seviyorum beşamel sosta çok yakışıyor ellerinize sağlık sevgiler

anne eli gibi dedi ki...

beşamel soslu ıspanağı çok severim helede güzveçte bayılırım,ellerine sağlık..

ŞÜKRAN dedi ki...

sevgili eylem çok hoş düşünmüşsün hem hafif hem doyurucu hem de görüntü açısından .. ıspanağı ben de çok farklı şekillerde tüketmeye çalışırım ama güveç olayını hiç akıl etmemiştim bana fikir oldu .çok sağol sevgiler canım.

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

defneylebirlikte dedi ki...

ne harika bir görüntü.ellerine sağlık...

bernayıldız dedi ki...

Eylemcim tek kelimeyle enfesss.. ellerine saglık epeydir ziyaretine gelemiyordum şu anda antalyadayım ancak fırsat buldum ziyarete.. sevgiler..

zeymuran dedi ki...

canım benım ben de cok severım ıspanagı gorunce dayanamıyorum senın dedıgın gıbı harıka oluyor her turlusu bu şekılde de nefıs gorunuyor ellerıne sağlık

birtutamkekik dedi ki...

ellerine sağlık eylemcim..
sunumların çok hoş ve iştah açıcı:)
olsada yesem dedim şu an..
huzur dolu haftalar canım..
muhabbetle

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

Eylem çok açım, bir kaç küçük güveç olsa annncak doyarım :) ellerine sağlık arkadaşım harika olmuş.

Banu dedi ki...

Eylemcim offf olmuş ellerine sağlık açıktım yine yaaa:)) afiyet şeker olsun sevgilerimle....

KİZHATCE dedi ki...

mmmm uzun zamandır sana gelmemişim,buraya kadar ancak gezebildim şimdilik bana yetti,orucum sünecek (reklamdaki gibi :) eline sağlık eylemcik,hayırlı bayramlar,öpüyorum...