1 Şubat 2011 Salı

NEVZİNE(TAHİNLİ ve PEKMEZLİ TATLI)

Yöresel lezzetlere uzun bir süredir ara vermiştim ama muhteşem bir tarifle yeniden döndüm.Ablam yıllardır Kayseride oturuyor artık oralı oldular.Ben sık sık gidemiyorum hatta birkaç senede bir desem yeridir.Kışın gitmek istiyorum fakat uçaklar mart ayında başlıyor seferlerine.Ablam benim ikinci annemdir.Neredeyse annem kadar emegi vardır üstümde.Bu arada söylemeden hatta övmeden de geçemeyecegim ablamı ve marifetlerini.Ben kendimi bildim bileli ablam yemek yapar.Hani ne yaparsa yapsın eli lezzetli insanlar vardır ya işte ablam onlara güzel bir örnek.Bazen abla bana da bir el verseydin diyorum.Yaptıgı yemekler veya tatlılarda ölçü hiç olmadı bugüne kadar.Tarif için aradıgımda şundan bir ölçü,bundan bir tutam,şeker gözkararı.....diye tarifler verir.Ne yaparsam yapayım yinede aynı tadı tutturamam bende tabiiki.Bu tatlıda işte o tariflerden biri.Ama bu sefer tutturdum galiba.Yani en azından ben öyle hissediyorum.Neyse lafi çok uzattım tarife gelince:
NEVZİNE MALZEMELERİ:
  • 200 gr.margarin(ben teremyag kullandım)
  • 5 yemek kaşıgı tahin
  • 3 yemek kaşıgı yogurt
  • 4,5 su bardagı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir miktar fındık
Şerbeti için:
  • 2 su bardagı su
  • 2,5 su bardagı toz şeker
  • yarım limon suyu
  • aslında tarifin aslında şerbetine 1 çay bardagı kadar pekmez konuyor ama ben koymadım çünkü o şekilde bana agır geliyor.Ben o yüzden pekmezini üstüne döküp yemeyi seviyorum.Eger siz aslına sadık kalacagım diyorsanız su ve şeker ölçüsünü düşürüp ona göre pekmez ekleyin derim.
İlk önce şerbetini kaynatmakla başlayalım işe.Su ve şekeri tencereye alıp kaynatalım koyu kıvamlı bir şerbet olmayacak ona göre ayarlayabilirsiniz kıvamını.Kıvam alınca limon suyunu sıkıp bir süre daha fokurdattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.(eger pekmez ekleyecekseniz şeker ve suyun miktarını azalttıktan sonra tencereye alıp kaynatın.Kıvam alınca limon suyunu ve pekmezini ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın).
Hamuru için margarini eritip ılınması için bir kenara bırakıyoruz.Ilındıktan sonra üstüne tahini,yogurdu ve fındıgı ilave edip karıştırıyoruz.Sonra üstüne unu ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoguruyoruz.Katı kıvamlı ama dagılmayan bir hamur olacak.Yuvarlak bir tepsiyi yagladıktan sonra hamuru elimizle bastırarak tepsiye yayıyoruz.Baklava dilimi şeklinde kestikten sonra önceden 200C ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar tutuyoruz.Fırından çıkarın ve tatlının ilk sıcaklıgı geçtikten sonra ılınmış olan şerbeti üstüne döküp şerbetini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz.Eger şerbetine pekmez koymadıysanız üstüne pekmez dökebilirsiniz.Ayrıca ceviz,fındık veya fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

27 yorum:

Sevil dedi ki...

Eylemcim ellerine sağlık
şahane bir tatlı olmuş afiyet bal olsun

Saglıklımutfak dedi ki...

Eylemcim eline sağlık canım

ahsen58 dedi ki...

of of çok güzel görünüyor ben nasıl bu diyeti devam ettirecem böyle güzel lezzetleri görünce işim çok zor

Gülcan dedi ki...

arika olmuş ellerinize sağlık sevgiler.

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık bendede dene
necek tariflerde bekliyor öpüyorum.

karamel mutfak dedi ki...

canim desene ablanda ananem gibi olcu yok lezzet super ellerine saglik canim afiyet sifa olsun.selamlar.

YEMEK VAKTİ dedi ki...

nevzineyi çok duydum ama hiç yemek ve yapmak kısmet olmadı.Ellerine sğalık canım

zayiflamamlazım dedi ki...

harika görünüyor, canım çekti valla ama yiyemem ki :(

xcelis dedi ki...

Mmm nefis görünüyor.Çocukluğumda kayseride oturduk bir dönem.Gerçekten çok güzel lezzetleri var.Ellerine Sağlık ablacım.

Nazmiye dedi ki...

ellerine sağlık,çok severim nevzineyi ama yapmak kısmet olmadı.en kısa zamanda deneyeceğim.(Övünmek gibi olmasın ama Kayseri'liyim).hoşçakal..

Seda Yazıcı dedi ki...

ellerine sağlık canım ,ne güzel bir tarif

ebru dedi ki...

Eylemcim fotoğraf harika çıkmış. Ellerine sağlık canım. Tatlı nefis görünüyor.

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK EYLEMCİM..
SEVGİLER..

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

Eylem Hanım, bloğuma bıraktığınız yorumunuz için çok teşekkür ederim..
Kayserililerin meşhur tatlısı nevzine ellerinizden şahane görünüyor..
elleriniz dert görmesin..

Pastane'den dedi ki...

nefis bir tatlı oluyor ellerine sağlık arkadaşım

Cafe Pepela dedi ki...

Ben de eşim vesilesi ile tanıştım bu yöresel tatlı ile.Hakikaten nefis oluyor!!
Reçetelerimiz hemen hemen aynı.Ablanızın / sizin ellerinize,emeğinize sağlık..
Çok güzel görünüyor.
Kalbi selamlarımla

annemineli dedi ki...

Merhaba; çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık...öptüm...

gözde hobiler dedi ki...

Ellerinize emeğinize sağlık.Çok güzel gözüküyor.Sevgiler.

HASRET dedi ki...

wow! sunum harika, nefiss görünüyor canim!
bizde yeni tanisdik bu harika lezzetle! hem nefisss hem pratik :)
ellerine saglik! ablacinada kocaman sevgiler :)

Mimosa Café dedi ki...

enteresan ve lezzetli bir tatlıymış bu. ilk defa duydum. eline sağlık eylemcim.

Limon çiçekleri dedi ki...

Bir Kayserili olarak şimdiye dek ne yaptım nede yedim bu nefis tatlıyı.Artık yapmazsam ayıp olur:)Ellerine sağlık pekte güzel görüntülemişsin.

Kendimce dedi ki...

Çok şanslısın Eylemcim çok isterdim bir kızkardeşim olmasını ellerine sağlık canım

Magia da Inês dedi ki...

Olá, amiga,
Faz um tempão que não venho aqui.
Senti saudades... voltei.
Suas receitas são incríveis... tudo de bom!!!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil♥♥ °º
♥♥ °º
° ·.

Özgen dedi ki...

Canım ellerine sağlık bu tatlıyı ben de yapmıştım harika oluyor biliyorum çok nefis sevgiler...

Sema Ak dedi ki...

Merhaba,
Tarifiniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Benim gerçek nevzine tarifime de göz atarsanız sevinirim. :)

http://sevimli-tarifler.blogspot.com.tr/2014/02/gercek-kayseri-nevzinesi.html

Merve dedi ki...

tarifini çok iyi tuttu teşekkür ediyorum.

eylem ceylan dedi ki...

afiyet olsun merve hanım.