Merhaba piyaz kardeş, bulmuşsun tarator gibi güzel bir eş
Fasulye, yumurta, soğan domates, çok lezzetlisin, vallahi pes
Yedikçe seni canlanıyoruz, karbonhidrat, protein alıyoruz
Onu sevmeyen yoktur, ama müdavimleri çoktur
Nerede var böyle yiyecek, piyaz yiyenin yüzü gülecek
Melek Halil
Antalyada piyazcı samide yedim ilk önce piyazı.Ama tanrım bu nasıl bir güzel lezzet demiştim.Bildiginiz piyazdan biraz farklı.İçinde tahin var.Çandır tipi küçük kuru fasulye kullanılıyor yapımında.Bu piyazı salata diye getiriyorlar ama bence başlıbaşına bir ögün ve çok doyurucu.Sami ustanın tarifiyle Antalya usulü piyaz tarifine gelince.
ANTALYA USUSLÜ PİYAZ MALZEMELERİ:
- 2 su bardagı küçük taneli kuru fasulye(1 gün önceden ıslatılmış ve ertesi gün haşlanmış olarak)
- 1 adet kuru sogan
- 2 adet domates
- 2 adet haşlanmış yumurta
- yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşıgı tuz
SOS MALZEMELERİ:
- yarım su bardagı tahin
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşıgı elma sirkesi
- yarım çay kaşıgından biraz daha az limon tuzu(özellikle limon tuzu olmalı)
- tuz
- çok az kimyon
İlk önce sosunu hazırlamakla başlayalım işe.Aslında işin gerçegi bu iş elle yapılıyor ama ben kolayına kaçıp blenderda yaptım.Tahini tahta kaşık kullanarak blendera alalım ve tahinin yagı çıkana kadar karıştıralım.İçine çok az ılık su ile eritilmiş limon tuzunu,elma sirkesini ve tuzunu ve minicik kimyonu ekleyelim ve tekrar karıştıralım.Sonra sarımsagı ezip az sulandırdıktan sonra onuda karışıma ekleyelim.Bu ilave sosu beyazlatacaktır.Sos çok katı olursa azar azar ılık su ilave edelim.Ne çok suslu ne çok katı olmalı sosu.
Haşlanmış fasulyeleri servis tabagına alalım.Üstüne soganları ince ince yarım ay şeklinde dograyıp üstüne koyalım.Kabukları soyulmuş domatesleride küçük dograyıp fasulyenin üstüne koyalım.En son olarak haşlanmış yani katı haldeki yumurtayı da istediginiz şekilde dograyıp üstüne ekleyelim.Çok az tuz ilave edelim.Son olarak sosunu piyazın her tarafına gelecek şekilde dökelim.Üzerine az zeytinyagı ilave edelim ve maydanozla süsleyelim.
Afiyet olsun.
17 yorum:
ellerine sağlık çok güzel görünüyor şuanda kurstayız yemeklerini görünce karnımız acıktı bizde istiyoruz....
Bende çok uzun zaman önce yemiştim ve çok şaşırmıştım.. Çok leziz olduğunu biliyorum,ellerine sağlık..
Sevgiler..
Gerçekten hem piyaz, hem tahinli başlı başına bir öğün niteliğinde. Görüntüsü de çok iştah açıcı. Denemek istediklerim arasında yerini aldı:) Ellerinize sağlık.
İşin içine tahin girince lezzetine doyum olmaz:) Ellerine sağlık...
canım ellerine sağlık bende yemekteyizde ilk defa karşılaştım bu tarifle.
denemedim ama denemeye değer bir lezzet olduğu aşikar...
nefis görünüyor canım ellerine sağlık.tatlımı tatlı güzel bir hafta diliyor çok öpüyorum.sevgiler.
canım bannerine bayıldım güle güle kullan..piyazla bir türlü barışamadım ama inşAllah tarifini not alıyorum deneyeceğim.inşAllah bu sefer sevebilirim.ellerine yüreğine sağlık..
Eylem'cigim,
Ellerine saglik, hic boyle denememistim.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de cok guzel, ama herseyiyle guzel bir hafta diliyorum.
Piyaz diyorsun,hemde Antalya usulü..Ne diyosun!Bende Antalya'ya geldikten sonra tanıştım bu nefis lezzetle..Tarifini çok merak ediyordum kesinlikle en kısa zamanda deniycem.Ellerine sağlık..
ellerinize sağlık Eylem Hanım..
ayrı bir lezzeti olduğunu çok duymuştum bu piyazın..
nefis görünüyor gerçekten..
mutlu akşamlar dilerim..
sevgiler..
bende ilk yediğimde lezzetine inanamamıştım sen tarifini almışsın ben sorduğumda bana tarifi vermemişlerdi şimdi senin sayende tarifi var deneyeceğim
ellerine sağlık arkadaşım
Harika gorunuyor elelrien saglik Eylem cim ))))
bu piyazı ilk antalyada bir ocakbaşında yemiştim ,çok lezzetli çok ,ellerine sağlık canım
Piyazı ben de çok severim, özellikle ızgara köfte yanında... Bu şeklide hiç denemedim, eminim harika olmuştur. Ellerinize sağlık, görüntü nefis.
Sevgilerimle....
piyaz tarifini okurken sayfayı aşağı doğru kaydırınca sevgililer gününe özel tariflerin resimlerine bakakaldım.. herşey çok güzel ellerinize sağlık :)
Antalya da dayim götürmüstü ben kücukken bir piyazciya, tahinli bir piyazdi o da, yillardir hasretim o lezzete... Tarifi deneyecegim Eylem hanim, eger ayni lezeti yakalayabilirsem deymeyin keyfime :))))
size çok teşekkür ediyorum, bir çok sayfada bu piyazın tarifi var çoğunu denedim olmamıştı, o kadar güzel bir tarif vermişsiniz ki yaptığım piyaza sanat eseriymiş gibi bakakaldım ve yemeye doyamadım:)detaylı anlatımınız ve beni bu lezzete kavuşturduğunuz için teşekkürler:)
Yorum Gönder