29 Temmuz 2010 Perşembe

KİRAZ REÇELİ

Haftayı tatlı bir tarifle bitirelim istedim arkadaşlar.Evde kiraz ve vişnenin bol oldugu bir zamanda oturup reçel yaptım.Vişne reçelini daha önce yazmıştım ama fotografı istedigim gibi çıkmadıgı için onun da fotografını çektim ve eski yerine koydum.Kiraza gelince yapısından dolayı kiraz reçeli biraz tatlı oluyor.Benim tatlı reçellerle aram pek yoktur ama eşim kiraz reçelini sever.Onun için yaptım bu reçeli.Aslında bu reçeli yaptıgım gün bir de cheesecake yaptım kiraz ve vişne reçelleri ile süsledim.Bence çok yakıştı.Cheesecake'nin de tarifi yakında gelecek.İlk önce kiraz reçeli:
KİRAZ REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 1 kg.kiraz
  • 4-5 su bardagı toz şeker
  • çay kaşıgı ucu ile tereyag(reçelin küflenmesini ve köpürmesini önlüyor)
  • 3-4 diş limon tuzu veya yarım limon suyu
Kirazların çekirdeklerini çıkartıyoruz.Ben daha önce annekaz da gördügüm yöntemle çıkardım çekirdekleri.Herhangi bir tükenmez kalemin içini çıkardım ve sapları ayıklanmış kirazı elime aldım ve diger elimlede kalemi tutup sapının çıktıgı noktaya kuvvetlice itince çekirdekler çıkıyor.Gerçi artık kiraz veya vişne çekirdeklerini çıkarmak için aletlerde çıktı.Çekirdeklerini çıkardıgımız kirazları derin bir tencereye alalım ve üzrüne toz şekeri ilave edelim.Ve bu şekilde zamanınız varsa 1 gün yoksa 2-3 saat şekerin içinde kirazı bekletiyoruz.Toz şeker iyice eridiginde ocaga koyuyoruz Kaynammaya başlayınca içine tereyagını ekliyoruz.Tereyagından dolayı köpürme olmayacaktır ama olursa onları kevgirle alıyoruz.Ben çok kaynayan reçeli sevmiyorum o yüzden çok kaynatmadım.Reçelin olup olmadıgını anlamak için soguk suya kaşık yardımıyla bir damla reçel damlatılır damla top top duruyorsa reçel olmuş demektir.En son indirmeden önce limon tuzunu ekliyoruz ve bir taşım daha kaynatıyoruz ve altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Ilındıktan sonra kavanoza alıp soguduktan sonra dolaba veya muhafaza edeceginiz yere kaldırıyoruz.
Afiyet olsun. 

13 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Eylem hanım, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Unknown dedi ki...

Çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bende kiraz reçeli yapıyorum çokta nefis gerçekten eline sağlık sevgiler..

YeMeK vAkTi dedi ki...

ilk vişne reçelini geçen hafta sonu yapan ben dolayısıyla hiç kiraz reçeli yapmadım:))

Ellerine sağlık Eylemcim

Gizemli Tatlar dedi ki...

çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.

*kelebekana*-* dedi ki...

bende yaptım ama çekirdekleri çıkarma işi çok sürüyor ..tereyağı püfü için teşekkürler ..hiç duymamıştım ..

fuat gencal dedi ki...

Eylem hanım, bloglarda yemekteyizde Berna hanım beni mimlemiş bende sizi mimliyorum.

Hayırlı olsun.

Banu dedi ki...

Nefis görünüyor ellerinize sağlık....

FİLİZ'CE dedi ki...

fotoğraf muhteşem,eminim recelde o derece lezzetlidir..ellerine sağlık cnm..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Ellerine sağlık. Ben de kırmızı ve beyaz kiraz reçelini çok severim. Sevgiler... Tereyağı olayını bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu. Sevgiler...

paşakızı mutfakta dedi ki...

Eylemcim nnefis görüntü.Ellerine sağlık canım.Öpüyorum.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Görüntüsü çok süper
teryağı püfüde iyi oldu Ellerine sağelık

sevgiyle kal

gulsev dedi ki...

Kirazı çok severim, sarı kirazın reçelini yemiştim, enfesti..Ama kırmızının reçelini merak ettim şimdi doğrusu :)
eline sağlık.