2 Haziran 2010 Çarşamba

KAYA KORUGU TURŞUSU

Kaya korugu turşusunu arkadaşım oglumun dogum gününde yapmıştı.Daha önceden yazmıştım. Ama tarif biraz gecikti farkındayım.Ancak sıra geldi bu turşunun tarifini yayınlamaya.Kaya korugunun çig halini yani turşu yapılmadan önceki halini görüntüleyemedim ama arkadaşım pazarlarda satıldıgını söyledi.Birgün denk gelirseniz alın ve yapın bence.Degişik bir lezzet.Aslında kaya korugunun salatası daha da güzel oluyormuş öyle diyor arkadaşım.Birgün onuda yayınlarım inşallah.Neyse gelelim tarife:

KAYA KORUGU TURŞUSU
kaya korugu otu yada yeşilligi diye alınıyor pazarlardan
sirke
bol sarmısak
tuz
su
Kaya koruklarını ikiye bölüyorsunuz ve yıkıyorsunuz.Bir tencerede su ve tuz karışımını kaynattıktan sonra kaya koruklarını bu suya atıp 5 dakika haşlıyorsunuz.Sonra süzgece alıp hem suyunun süzülmesi hemde soguması için bir kenara bırakıyorsunuz.Sarmısakları soyuyorsunuz.Ayrı bir yerde sirke(üzüm sirkesi),İkiye bölünmüş veya tüm olarak kalmış sarmısakları,tuzunu ve suyunu ekleyip bir karışım hazırlıyorsunuz.(göz kararı yapmanız gerekiyor çünkü kendim yapmadıgım için tam ölçüleri veremiyorum.)Kaya koruklarını kavanoza alıyorsunuz ve sirkeli karışımdan üstünü az geçecek kadar döküp agzını kapatıyorsunuz.15 gün agzını açmadan buzdolabında veya güneş almayan bir yerde bekletiyorsunuz.Sonra yemege hazırdır.
Afiyet olsun.

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Eylemcim ilk defa duydum böyle bir
otu:))Afiyet olsun sevgiler...

Unknown dedi ki...

Selam:)
Kaya koruğu diye bişeyi ilk defa duydum :) Koruk bilirim o da üzümün olmamışıdır :) Çok değişikmiş zaten benim için adında turşu kelimesinin geçmesi bile yeterli :)

Sevil Şahin dedi ki...

eylemcim ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

İlk defa duydum tatmak isterdim.sevgiler

cansudere dedi ki...

aa ilk görüyorum ellerine sağlık canım.

aydilber dedi ki...

bende ilkdefa duydum AYDIN'da yoksa başka nerde bulabilirim bilmeme ...kesin arıyıcam bulursam resmini çekerim...ellerine sağlık

*kelebekana*-* dedi ki...

hiç bilmediğim ne çok yenecek şey varmış ..görürsem alıp yapay7ım bari ..turşuya dayanamam ..

Mimosa Café dedi ki...

eylemcim bayılırım kaya koruğu turşunua. mersinde balıkla servis edilir ve nefis yakışır. mersindeylen kendimiz toplardık deniz kıyısından ve evde yapardık turşuyu. birkaç sene önce bodrumda da bulmuştum. hiç affetmemiş gördüğüm hepsini toplamıştım :)

Unknown dedi ki...

çok lezzetli bir ot oldugunu söyleyebilirim arkadaşlar.

ZEHRA AYAZ dedi ki...

ÖNCELİKLE YÖRESEL BİR BİTKİ TARİFİ VERDİĞNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.LOKANTALARDA ÇOK PAHALI BİR MEZE OLARAK ÖNÜMÜZE GELEN KAYA KORUĞU İZMİR ÇEŞME YÖRESİNDE BOLCA BULUNMAKTADIR.TARİF AYNEN ANLATTIĞINIZ GİBİ.İÇİNDEKİ FAZLA İYOT SAYESİNDE TADINDA ALIŞKIN OLMAYANLAR İÇİN HAFİF BİR BURUKLUK VARDIR.TADILMASI DENENMESİ GEREKEN BİR LEZZET BENCE.DENİZ KENARINA GİDENLER ETRAFINIZA BAKININ MUTLAKA CİVARDA BULURSUNUZ.NİSAN AYINDA ÇIKAR EYLÜL SONUNA KADAR TOPLANABİLİR.PAZARLARDA OLDUKÇA PAHALIDIR.DEMETİ 3-6 TL ARASI.AFİYET OLSUN

kaya koruğu turşusu dedi ki...

Akdenizlilier olarak bazı değerlere sahip çıkmamız lazım. Çoğu kişinin adını bile bilmediği bu doğal lezzet Ege ve Akdeniz’in gururları arasındadır.

Adsız dedi ki...

Mevcut tur isteyene gonderilir05385462242