12 Mart 2009 Perşembe

KÜRESEL ISINMA

Küresel ısınmanın etkisini azaltmak için bizlere düşen görevleri hepiniz biliyorsunuzdur.Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Chris Thomas tarafından Nature dergisinde yayınlanan bir yazıda “küresel ısınma 2050’ye kadar bitki ve hayvan türlerinin dörtte birini ya da 1 milyondan fazlasını yok edecek” denmektedir. Eger çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak için bizim de katkımız olsun diyorsanız işte önlemler:
Televizyon:Sıradan bir televizyon çalışırken ortalama 100 Watt elektrik tüketir. Televizyonu kapatıp da prizden çekmezseniz, tüketim 2 Watt düşer.
Dvd çalar:
Aynı şekilde DVD çalarlar da, prizdeyken elektrik tüketmeye devam ediyor.
Bilgisayar:
Gün boyunca ara ara kullanıldıklarından, bilgisayarları sürekli açıp kapamak pratik olmayabilir. Ancak İngiltere'de tüketicileri enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeye çalışan Energy Saving Trust, bunun yerine bilgisayar monitörlerinin kullanılmadıkları zaman kapatılmalarını öneriyor.
Şarj aletleri:
Uzmanlar cep telefonları ya da MP3 ses cihazlarının ve diğer şarj adaptörü kanalı ile şarj edilen aletlerinin de kullanılmadıklarında fişten çekilmesini tavsiye ediyor. Eğer tüm tüketiciler bu çağrıya uyarsa, sadece İngiltere'de 115 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği hesaplanıyor.
Çamaşır makinaları:
Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanarak çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.
Bulaşık makinaları:
Bulaşıkları, bulaşık makinesine koymadan önce soğuk suda çalkalayın. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayın. Yaz aylarında ısıyı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapın. Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir.
Ütüler:
Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır. Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.
Saş kurutma makinaları:
Saçlarınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın. Böylece daha az enerji harcarsınız. Unutmayın, saç kurutma makinesinin10 dakika çalışması 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir.
Kombiler:
Kalorifer termostatınızın ısısını bir derece düşürmek, sıradan bir ailenin ısınma masrafını yüzde 10 ya da daha fazla azaltabilir.
Ocak,fırın ve yemek pişirciler:Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacaksınız. Yemeklerinizi ocakta pişirmeyi tercih edin. Ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

bu bilgiyi paylaştığın için teşekkürler ben bunları uygulamaya çalışıyor gittiğim arkadaş akraba evlerinde de mutlaka uyarıyorum...
yazık çocuklarımızın torunlarımızın ve ileri neslin dünyasını beter etmeden daha duyarlı olsak zararsız ziyansız...

beyaz mendil dedi ki...

Çok güzel ve yararlı bilgiler teşekkürler hayatım.Sevgiler