9 Kasım 2015 Pazartesi

KIYMALI ve PATATESLİ BÖREK

 Sonbahar ne güzel mevsimdir değil mi?Renk cümbüşü gibidir dökülen yapraklar.Bir çok insana eve kapanmayı hatırlatsa da bana sevinç verir.Fotoğraflardaki yaprakların renklerini görüyor musunuz mesela.Kırmızı,sarı,yeşil,turuncu.....Gökkuşağı renkleri gibi.
 Gezmeye veya pikniğe doğaya gittiğimizde oğullarım ve ben çektiğim resimler için yan objeler ararız.Onlarda öğrendi artık.Bak anne bu fotoğrafta çok güzel durur gibi akıllar bile veriyorlar.Onların eline de birer fotoğraf makinesi veriyorum ki resim çekmeye heveslensinler diye.Resim çekmek bence çok rahatlatıcı.Çocuklarım da bazen öyle güzel fotolar çekiyorlar ki şaşar kalırsınız.Zamanım olsa sırf bu fotoğrafları yayınlamak için site açacağım ama maalesef zamanım yok.Ama aklımda kendime ayıracak daha çok zamanım olduğunda bir site açacağım ve sizlerle paylaşacağım.
Bu börek fotoğraflarını çekerken de oğlum süsledi masayı.Yapraklar,kütükler....ne bulduysa bu da yakışır diye yerleştirdi.Güzel olmamış mı?Çocuklarımızı spor dışında sanata da teşvik etmek gerek bence.İmkanlarımız dahilinde tabii.Mesela evde eski bir fotoğraf makineniz varsa tutuşturun çocuğunuz eline güzel veya çirkin farketmez herşeyi çeksin.Bir de kadrajdan baksın dünyaya.

KIYMALI VE PATATESLİ YUFKA BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER:


  • 6 adet yufka
  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • az tuz

İÇ HARÇ MALZEMELERİ:

  • 300 gr.kıyma
  • 2 adet küçük patates(haşlanmış olacak)
  • 1 adet kuru soğan
  • az sıvıyağ
  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber

YAPILIŞI:

  1. İlk önce harcımızı hazırlayalım.Kıymayı yanmaz tavaya alalım ve suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  2. Suyunu çeken kıymaya az sıvıyağ ekleyelim ve ince doğradığımız soğanı da ekleyip karışıtırarak kavuralım.En son tuz ve baharatlarını ekleyip bir kere karıştırıp altını kapatalım.Ve ılınmaya bırakalım.Ilınıca önceden haşladığımız patatesi üstüne rendenin kalın tarafıyla rendeleyip bir kere alt üst ederek karıştıralım.
  3. Sos malzemeleri:Yumurtalarımızı derin bir kapta çırpalım.Üstüne yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim.Sonra üstüne süt,sıvıyağ ve az tuzu ekleyip karıştıralım.Sosumuz da hazır.
  4. Fırın tepsimizi yağlayalım.1.Yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirelim.Üstüne sosumuzdan dökelim.
  5. 2.yufkayı ister parçalayarak ister bütün halde tepsiye yerleştirelim ve yine sos dökelim.3.yufkada da aynı işlemi uygulayalım.Az sos döküp üstüne iç harcımızı yayalım.
  6. Ve kalan yufkaları da aralarına sos dökerek harcımızın üstüne birer birer yerleştirelim.
  7. En son kalan sosu da en üst yufkanın üstüne döküp böreğimizi dilimleyelim.Dilimlediğimiz böreği önceden 180C ısıtılımış fırında üzeri kızarana kadar tutalım.Fırından çıkarınca bir süre dinlenmeye bırakalım.Sonra dilimleyip afiyetle yiyelim.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar, hayırlı haftalar, böreğiniz süper olmuş. Ellerinize sağlık. Ayrıca çok da leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.

Saygılar.

kalpkurabiye dedi ki...

tüm börekler bir tarafa, kıymalı patatesli börek başka bir tarafa, çok severim benim için böreklerin kralıdır :)
ellerinize sağlık..

Ardanın Mutfağı dedi ki...

Ardanın Mutfağı olarak sizleri sitemizde bekliyoruz. En güzel Hazır Yufkadan Börek Tarifleri - http://www.ardanin-mutfagi.com/2016/01/hazir-yufkadan-borek-tarifleri.html