7 Mayıs 2012 Pazartesi

ÇİRİŞ OTLU SAÇ BÖREGİ

Çiriş otlu saç böregi annemin güzel ellerinden çıktı.Böyle bir otun varlıgından bile haberim yoktu aslında.Annem kızım dene çok güzel oluyor tadı deyince ve kendi elleriyle bana yapınca anladım ki gerçekten tadı güzel.Ve denemeye deger.Artık pazarlarda çeşit çeşit otlar var.Yani tam mevsimi böyle otları bulmanın.Araştırdım acaba faydası varmıdır diye bulduklarımdan bazıları:Kadınlardaki beyaz akıntıyı gideriyormuş,idrar söktürüyormuş,adet düzensizliklerini gideriyormuş,saç kıran tedavisinde kullanılıyormuş....Bütün ilacımız dogada aslında.Neyse ben tarife geçeyim:
ÇİRİŞ OTLU SAÇ BÖREGİ TARİFİ:
  • 2-2,5 su bardagı un
  • ılık su
  • tuz
ÇİRİŞ OTLU İÇİ İÇİN:
  • Çiriş otu
  • yaglı beyaz peynir
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • kaşıgın ucu ile biber salçası(çok az)
  • az sıvıyag
Hamuru için un ve tuz derin bir kaba alınır ve yavaş yavaş üstüne ılık su dökerek yogrulur.Kulak memesi kıvamına gelince hamurumuz hazır.Üstünü örtüp bir süre dinlendiriyoruz.İçi için çirişin kökündeki zarı soyun ve iyice yıkayın ve dograyın.Kuru soganı dograyıp az sıvıyagda soteleyin İçine ufak dogranan çiriş otunu ekleyin.Çiriş kavrulunca içine tuzunu ve baharatlarını atıp altını kapatın.İçine ufaladıgınız yaglı beyaz peyniri ekleyin ve karıştırıp sogumaya bırakın.Dinlenen hamurdan limon büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlayın ve merdane ile unlu zeminde açın.Unu çok serpiştirmeyin ki sert olmasın pişerken.Açtıgınız hamurun uç tarafına hazırlanan çirişli ottan koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.Teflon tavayı ocaga alın ve ısıtın.Ve böreklerinizi teflon tavada arkalı önlü pişirin.Piştikten sonra arzu ederseniz böregin üstüne tereyagı sürebilirsiniz.
Afiyet olsun.(Çiriş otu fotografı saglikbilgisi.gen.tr den alınmıştır) 

15 yorum:

mutfaktaki acemi dedi ki...

ellerinize sağlık.
çiriş otunun asıl yetişme yeri osmaniyenin kadirli ilçesiymiş. burada da çok satılıyor. ben de geçenlerde kıymalı kavurmasını ve de yumurtalısını yaptım ama fotoraf çekmeyi unutmuşum. paylaşamadım :))

Tümay Öztürk dedi ki...

Canım ellerine sağlık annenin. gerçekten bende ilk defa duyuyorum. ne kadar çok ot var aslında bilemdiğimiz ve lezzeti süper olan. Sac börekleri enfes duruyor canım. Afiyet bal şeker olsun:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Börek nefis görünüyor canım, ben de hiç denemedim. Hatta ilk kez duydum adını. Bulursam mutlaka deneyeceğim. Annenin ellerine sağlık. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

annenin ellerine sağlık eylimciğim nefis olmuş. çokça duyuyorum bu aralar çiriş otunu. sanırım mevsimi. Tadını annen methedince bak merak ettim doğrusu. Afiyet şeker olsun gerçekten çok nefis olmuş sevgiler

Limon çiçekleri dedi ki...

Bayılırım çirişe..Çokta faydalıdır ayrıca.Anneciğinin ellerine sağlık.

mandalincikmazi dedi ki...

Ben bu otu pazarda görüyor ne yapılabilir acaba diyodum bir de dübn bir blogda çiriş otu diye bi tarif gördüm ne olduğunu anlayamamıştım iyiki resmini koymuşsun canım çok sağol böylece çiriş otunu öğrenmiş oldun sıra geldi tatmaya :))
Sizin gözlemeler harika ellerinize sağlık afiyetler olsun......

sevgi dedi ki...

Sitenizi çok beğendim. Tarifler harika.Ellerinize sağlık.Çiriş otunu hiç duymadım,bir şey daha öğrendim.Teşekkürler.

~Hülya~ dedi ki...

Offf nefis bir görüntü. Ellerine sağlık.

LEZZETİKRAM dedi ki...

canım görünütü bomba olmuş anneciğinin ellerine sağlık ,nefis

Unknown dedi ki...

ilk defa duyuyorum...börek nefis görünüyor...annenin ellerine sağlık ,sevgiler...

ilhan dedi ki...

Ben de bugün Sarıyer pazarından adını ve ne olduğunu bilmeden aldım, tesadüf şimdi burada karşıma çıktı. Ama diyette olduğumdan böreğini yiyemem. Ama hiç olmazsa sayenizde adını öğrendim. İnternetten bakacağım şimdi diyete uygun bir tarife. :)

mine dedi ki...

bayılıyorum otlara yeni ot keşfetmeye ne güzel yapmış anneciğin hele de anne elinden çıkınca tadından yenmemiştir afiyet olsun

ehlikeyfchef dedi ki...

çirişotu bizim oralarındır börektede çok güzel olur,canım istedi:)ellerine sağlık.

Hayatın Tatları dedi ki...

Annelerde nasıl da herşeyi biliyorlar. değişik otlu böreklere bayılırım.afiyet olsun canım :)

sidar dedi ki...

Merhaba,
Çiriş, diğer adı ile gûlik Doğu ve Güney Doğu Anadolunun yüksekliklerinde yetişir.
Kokusu bana rahmetli annemi hatırlatır; içime çekerek pişiririm .( çocukluğumda sıkça yediğimiz temellerdendi.)
Hani (herhangi)bir kokuyu ilk nerede teneffus ettiyseniz, o kokuyu her aldığınızda o ilk yeri ve ortamı hatirlarsiniz .
Ben de çirişin kokusunu aldiğimda hep memleketi ve annemi hatırlarım.
Ancak börek tarifini ilk kez deniyeceğim. Buğu pazardan aldım. Yarını bekliyorum.😊😊😊